Μείωση τροχαίων ατυχημάτων 54% πέτυχε η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία 

Μείωση τροχαίων ατυχημάτων 54% πέτυχε η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία 

Η Ελλάδα πέτυχε μείωση 54% των τροχαίων ατυχημάτων την τελευταία δεκαετία και κατάφερε να γίνει η μοναδική χώρα – κράτος μέλος της ΕΕ που ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό στόχο που ήταν μείωση 50%.

Μείωση άνω του 37% πέτυχαν η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, ενώ η Ολλανδία είχε τη χαμηλότερη μείωση στους θανάτους κατά 5% και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 14% τα τελευταία 10 χρόνια.

Πέρσι στους δρόμους της ΕΕ έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία συμβάντα 18.844 άνθρωποι, δηλαδή 10.847 λιγότεροι σε σύγκριση με το 2010. Η εξοικονόμηση κόστους χάρη στη μείωση του αριθμού των θανάτων εκτιμάται σε περίπου 156 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ.

Το 2020 οι θάνατοι από τροχαία συμβάντα στην ΕΕ αριθμούσαν 4.000 λιγότερους από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών. Η πρωτόγνωρη ετήσια μείωση των εν λόγω θανάτων κατά 17% οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση μπορεί να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μείωση της κυκλοφορίας στους δρόμους, αλλά οι θάνατοι από τροχαία συνέχισαν να μειώνονται ακόμη και όταν η οικονομία ανέκαμψε ξανά και αυξήθηκε σταδιακά η κίνηση των αυτοκινήτων.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει την τελευταία δεκαετία σημαντικά επιτεύγματα στην οδική ασφάλεια παράλληλα με την επέκταση ενός σύγχρονου δικτύου αυτοκινητοδρόμων. Η σημαντική ευρωπαϊκή πρωτιά και η επίτευξη του στόχου μείωσης των τροχαίων θανάτων κατά 50% για τη δεκαετία 2010-2020, αποτελεί συλλογική προσπάθεια της Πολιτείας, των θεσμών και της κοινωνίας. Το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» σταθερός συνεργάτης της πολιτείας όλα τα χρόνια από την ίδρυσή του, με τις δράσεις και πρωτοβουλίες του, έχει αδιαμφισβήτητα συμβάλει στην προσπάθεια της χώρας να βελτιώσει τα επίπεδα της οδικής ασφάλειας», δήλωσε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και Μέλος του ETSC, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top