Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγών: Μια «μαύρη» μέρα για εμάς η σημερινή –Τα μέλη του δς του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης στο GRTimes.gr

Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγών: Μια «μαύρη» μέρα για εμάς η σημερινή –Τα μέλη του δς του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης στο GRTimes.gr

«Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα των Ξεναγών, είναι μια ‘μαύρη’ μέρα για εμάς, γιατί έχουμε να δουλέψουμε από το Νοέμβριο του 2019» αναφέρουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης που συνάντησε το GRTimes.gr στο Λευκό Πύργο, στο πλαίσιο της σημερινής συμβολικής διαμαρτυρίας τους για την απαξίωση που λαμβάνει ο κλάδος των ξεναγών.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Την 21η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγών, κατά την οποία πραγματοποιούνται εκδηλώσεις – ξεναγήσεις σε όλο τον κόσμο, κάνοντας το επάγγελμα των ξεναγών ευρέως γνωστό. Ωστόσο, φέτος, αντί να ξεναγούν στις πόλεις τους, τα διοικητικά συμβούλια των Συνδέσμων Ξεναγών ανά την Ελλάδα προβαίνουν σε συμβολική διαμαρτυρία, καθώς το κράτος αδιαφορεί για την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

Έτσι λοιπόν, και στη Θεσσαλονίκη, σήμερα (Κυριακή 21 Φεβρουαρίου), στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο Λευκό Πύργο, το εξαμελές διοικητικό συμβούλιο (σ.σ. το έβδομο μέλος απουσίαζε εκτός Θεσσαλονίκης) του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος κρατώντας σιωπηλά πλακάτ στα χέρια, διαμαρτυρόταν για την απαξίωση που λαμβάνει ο κλάδος τους από την Κυβέρνηση.

«Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα των Ξεναγών, είναι μια ‘μαύρη’ μέρα για εμάς, γιατί έχουμε να δουλέψουμε από το Νοέμβριο του 2019. Όλο το 2020 είμαστε με 1.868 ευρώ υποστήριξη, που είναι κάτω από το κατώτατο εισόδημα διαβίωσης. Και επίσης, είμαστε μόνο με 50 ένσημα, που σημαίνει ότι του χρόνου, ύστερα από άλλη μια δύσκολη χρονιά, δεν θα έχουμε ούτε δικαίωμα για επίδομα ανεργίας» δήλωσε στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος και γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Αναστασία Γαϊτάνου προσθέτοντας «Δάνεια, υποχρεώσεις, ενοίκια τρέχουν, είμαστε εδώ μήπως μας ακούσει κανείς, γιατί αισθανόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.».

Παίρνουμε το σφυγμό του κόσμου

Πλακάτ με συνθήματα όπως «Οι ξεναγοί της Ελλάδας αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης», «Χωρίς τουρίστες, χωρίς δουλειά, ένσημα και ασφάλιση», «Οι ξεναγοί εκπέμπουν SOS» κτλ. τα μέλη του δς του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης μιλώντας στο GRTimes.gr επισήμαναν πώς κάνουν μια δουλειά με αγάπη, με διάθεση, με ψυχή.

«Είμαστε 12 ώρες με τον φιλοξενούμενο, με τον τουρίστα, από την άφιξή του στο αεροδρόμιο έως το βραδινό του δείπνο που θα τον συνοδεύσουμε στο εστιατόριο να καθίσει. Παίρνουμε το σφυγμό του κόσμου, είναι ουσιαστικά ένα δώρο προβολής της χώρας μας, και το κάνουμε με αγάπη, με διάθεση, με ψυχή, αλλά σκεφτείτε λίγο όλα τα επακόλουθα αυτής της προβολής, όπου κι αν βρισκόμαστε, ξεκινάμε από την ανατολή μέχρι το νότο, μέχρι τα νησιά» δηλώνουν στο GRTimes.gr το μέλος του δς Ειρήνη Μιμιστρή, η γ.γ. Τζούλη Καββαδά και η αντιπρόεδρος Φωτεινή Λυκισά.

Οι ίδιες τονίζουν ότι όταν θα επιστρέψει ο τουρίστας στην χώρα του, θα μεταφέρει τις εμπειρίες του σε φίλους και γνωστούς, θα το επικοινωνήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Και εκεί είναι η προβολή, η φιλοξενία μας είναι μοναδική, τους την παρέχουμε εμείς, σαφώς για τον εαυτό μας, την χώρα μας, για τους συνεργάτες μας, τα τουριστικά πρακτορεία, είναι πολύ σημαντικό, να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι» αναφέρουν στο GRTimes.gr.

Κακοτεχνίες

Ένα άλλο θέμα που έθιξαν τα μέλη του δς του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος είναι το γεγονός ότι πρέπει να δικαιολογούν καταστάσεις και κακοτεχνίες που έρχονται αντιμέτωποι οι τουρίστες και εκείνοι συνοδεύοντάς τους.

«Ερχόμαστε σε θέση να δικαιολογούμε καταστάσεις που βλέπουμε γύρω μας, είτε αυτά είναι συσσωρευμένα μπάζα και σκουπίδια, μας ρωτούν γιατί είναι κλειστά τα μουσεία, γιατί είναι γραμμένοι όλοι οι τοίχοι, γιατί έχει συγκεντρωμένα τα μπάζα στις εισόδους των πόλεων» δηλώνουν.

Μια τρανταχτή περίπτωση ήταν πριν μερικά χρόνια, τα σκουπίδια στον Πύργο Ηλείας,  πηγαίνοντας για την Αρχαία Ολυμπία, που «δεν ξέραμε τι να απαντήσουμε» λένε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι γενικότερα δεν υπάρχει τάξη στους δρόμους και στις πόλεις.

Με 1.868 ετήσιο εισόδημα

Ο κλάδος των ξεναγών στην Ελλάδα έχει ενισχυθεί με το σύνολο των 1.868 ευρώ για όλο το 2020, χωρίς καμία οικονομική στήριξη για όλο το διάστημα κατά το οποίο μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι αλλά και σύνορα ήταν κλειστά.

Έλαβε μόνο 50 ένσημα μέσα στο 2020, που σημαίνει ότι, καθώς ο κλάδος δεν ανήκει στην

κατηγορία των εποχιακά εργαζόμενων, μετά από άλλη μία δυσοίωνη χρονιά, δε θα δικαιούται επίδομα ανεργίας στο τέλος του 2021.

Ζητάνε λοιπόν:

– Αναδρομική στήριξη των ξεναγών για τους μήνες Μάιο ως Αύγουστο και  Νοέμβριο -Δεκέμβριο του 2020, με ένσημα

-Η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνεχιστεί μέχρι Απρίλιο τουλάχιστον και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών (FEG) η κρατική ενίσχυση στους ξεναγούς της Ιταλίας κυμάνθηκε μεταξύ 11.000 – 16.000 ευρώ, της Γερμανίας 12.000, της Αυστρίας 15.000, της Πορτογαλίας 9.000 ευρώ, της Δανίας 14.000 ευρώ, λοιπόν χωρών της Ευρώπης κατά μέσο όρο 7.000 ευρώ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας 15.000 – 19.000 και της Ελλάδας μόλις… 1.868 ευρώ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ