Pandora Papers: Ο κρυφός πλούτος των παγκοσμίων ηγετών – Τα ονόματα της έρευνας 

Pandora Papers: Ο κρυφός πλούτος των παγκοσμίων ηγετών – Τα ονόματα της έρευνας 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ συγκαταλέγονται στους δεκάδες ηγέτες που εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσο Proekt.

Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα Panama Papers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογενείας του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ερευνήσει» όλους τους πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers

Ανθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ – ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά – πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC.

Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.

Πρόσβαση σε 12 εκατομμύρια έγγραφα

Ο μυστικός πλούτος και οι συναλλαγές παγκόσμιων ηγετών, πολιτικών και δισεκατομμυριούχων αποκαλύφθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων. Το BBC Panorama σε κοινή έρευνα με τον Guardian και άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν πρόσβαση σε σχεδόν 12 εκατομμύρια έγγραφα και αρχεία από 14 εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε χώρες όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, ο Παναμάς, το Μπελίζ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία.

Περίπου 35 σημερινοί και πρώην ηγέτες και περισσότεροι από 300 δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίζονται στα αρχεία από υπεράκτιες εταιρείες, που ονομάστηκαν Pandora Papers.

Αποκαλύπτουν ότι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας συγκέντρωσε κρυφά 70 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και ακίνητη περιουσία στις ΗΠΑ.

Δείχνουν επίσης πώς ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του εξοικονόμησαν 312.000 λίρες σε χαρτονομίσματα όταν αγόρασαν γραφείο στο Λονδίνο. Το ζευγάρι αγόρασε μια υπεράκτια εταιρεία που ανήκε στο κτίριο.

Η διαρροή συνδέει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Μονακό και δείχνει ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις – που αντιμετωπίζει εκλογές αργότερα αυτήν την εβδομάδα – που έχει εκλογές εντός της εβδομάδας- δεν δήλωσε ότι αγόρασε δύο βίλες για 12 εκατομμύρια λίρες στη νότια Γαλλία μέσω μιας υπεράκτιας επενδυτικής εταιρείας.

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι το πόσο εξέχοντες και πλούσιοι άνθρωποι δημιούργησαν νόμιμα εταιρείες για να αγοράσουν κρυφά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες μερικών από τις 95.000 υπεράκτιες εταιρείες πίσω από τις αγορές.

Επισημαίνουν επίσης την αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης να εισαγάγει μητρώο ιδιοκτητών υπεράκτιων ακινήτων παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις να το πράξει, εν μέσω ανησυχιών ότι ορισμένοι αγοραστές ακινήτων θα μπορούσαν να κρύβουν δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν lλχάμ Αλίγεφ και η οικογένειά του είναι ένα από τα παραδείγματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, σε υπεράκτιες εταιρείες καταφεύγουν και πολλοί αστέρες του θεάματος. Ένα παράδειγμα είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Σακίρα. Ο δικηγόρος της δηλώνει πάντως ότι όλοι οι λογαριασμοί της Σακίρα έχουν δηλωθεί και επιπλέον δεν της προσφέρουν κάποια προνομιακή φορολογική μεταχείριση.

Άλλο παράδειγμα είναι ο Ινδός πρώην άσος του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκάρ. Οι δικηγόροι του δεν απάντησαν σε παράκληση της DW για κάποιο σχόλιο.

Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους για offshore εταιρείες είναι βέβαια επιχειρηματίες και πολυεκατομμυριούχοι. Όπως ο Τούρκος μεγαλοεργολάβος Ερμάν Ιλιτσάκ, που διατηρεί δεσμούς με δύο υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες όμως είχαν καταχωρηθεί στο όνομα της μητέρας του το 2014.

Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης ο κ. Ιλιτσάκ δεν είχε προβεί σε κάποιο σχόλιο. Ο όμιλος Ronesans, ιδιοκτησίας Ιλιτσάκ, είχε αναλάβει να κατασκευάσει μεταξύ άλλων το περίφημο προεδρικό ανάκτορο του Ταγίπ Ερντογάν, με 1.500 δωμάτια.

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Pandora Papers: Αποκαλύψεις για τα «μαύρα» δισεκατομμύρια των ισχυρών του πλανήτη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top