Θειικό οξύ: Από απλό καθαριστικό, δολοφονικό όπλο

Θειικό οξύ: Από απλό καθαριστικό, δολοφονικό όπλο

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Η δεύτερη επίθεση με καυστικό υγρό σε διάστημα ενός χρόνου έχει προβληματίσει έντονα τις αρχές της χώρας, οι οποίες διαπιστώνουν ότι μια χημική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως ως απλό καθαριστικό έχει μετατραπεί σε εγκληματικό εργαλείο στα χέρια ανθρώπων που θέλουν να προκαλέσουν κακό. Τι είναι όμως το θειικό οξύ;

«Πρόκειται για μία ισχυρά διαβρωτική ένωση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μεταλλουργία αλλά και στη γεωργία. Φυσικά δεν είναι η μοναδική ουσία που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα εάν σε έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, υπάρχουν και άλλα παρόμοια προϊόντα, ελεύθερα στην αγορά. Δεν μπορείς να τα περιορίσεις ή να απαγορεύσεις τη χρήση τους. Δεν φταίει η πέτρα, αλλά το χέρι που την πετάει» σημειώνει στο GRTimes ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νάσος Παπαδόπουλος.

Χρησιμοποιείται για παρασκευή ναρκωτικών – Απορροφά το νερό από τους ιστούς του δέρματος

Προσθέτει δε, ότι το θειικό οξύ χρησιμοποιείται και ως πρόδρομη ουσία για την παρασκευή ναρκωτικών ουσιών. «Ανήκει στην κατηγορία 3 των ουσιών αυτών και υπάρχει έλεγχος των ποσοτήτων που εισέρχονται ή εξέρχονται είτε από κράτη – μέλη, είτε από τρίτες χώρες» τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως όταν έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα ουσιαστικά «απορροφά το νερό από τους ιστούς. Προκαλεί έγκαυμα και τρομερό πόνο».

Αναφερόμενος στον έλεγχο που γίνεται από το κράτος και πώς μπορεί μια συσκευασία να φτάσει στα χέρια κάποιου που θέλει να προχωρήσει σε παραβατική συμπεριφορά ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ένα παράδειγμα. «Όταν στη χώρα, μπαίνουν δύο τόνοι θειικού οξέος, καταγράφεται ότι αγοράζεται από κάποιον «χ». Ο «χ» μπορεί να ισχυριστεί ότι φτιάχνει καθαριστικό για τουαλέτες. Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογικές και τελωνειακές αρχές ελέγχουν εάν έχει διατεθεί η ποσότητα που έχει μπει στη χώρα. Εάν μπουν δύο τόνοι θα πρέπει να διατεθούν δύο τόνοι».

Θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία ταυτοποίησης

Αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους το κράτος μπορεί να θεσπίσει ασφαλιστικές δικλίδες και να ελέγξει την διάθεση του θειικού οξέος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών τονίζει ότι «Εάν εγώ αγοράσω δύο λίτρα θα έπρεπε να υπάρχει μια διαδικασία ταυτοποίησης του ατόμου που προχωρά σε μια τέτοια αγορά, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

Ενώ για τη διάθεση μέσω ίντερνετ, όπως φέρεται να προμηθεύτηκε την ουσία ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στην Μονή Πετράκη, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «πριν από το περσινό περιστατικό με την κοπέλα υπήρχαν αρκετές ιστοσελίδες, που παρείχαν το θειικό οξύ on-line. Μετά το συμβάν και τον ντόρο οι περισσότερες κατέβασαν αυτά τα προϊόντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα, που προκαλούν ανάλογες βλάβες όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα. Για να θέσω κι εδώ ένα παράδειγμα, όταν για κάποιο λόγο χρειάστηκε να προμηθευτώ καφεΐνη, υπέγραψα ένα χαρτί προς την εταιρεία με την ένδειξη «end user» (μετ. Τελευταίος χρήστης). Εξήγησα ότι είμαι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και την χρήση της ουσίας. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει με μια πλατφόρμα την οποία μπορεί να φτιάξει το αρμόδιο υπουργείο».

Οι πιο γνωστές επιθέσεις με καυστικό υγρό που σημειώθηκαν στην Ελλάδα 

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις επιθέσεων με θειικό οξύ που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Οι πιο αξιοσημείωτες από αυτές είναι:

*Στις 20 Μαΐου του 2020 η 34χρονη Ιωάννα δέχεται επίθεση με βιτριόλι από 35χρονη γυναίκα, την ώρα που πήγαινε στον χώρο εργασίας της. Η Ιωάννα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε εννέα χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ η δράστιδα περιμένει να δικαστεί με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

*Τον Δεκέμβριο του 2008 η Κωνσταντίνα Κούνεβα, δέχεται επίθεση με βιτριόλι την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι της μετά τη δουλειά της. Οι δράστες την περιέλουσαν με το καυστικό υγρό και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και πολλές βλάβες σε εσωτερικά όργανα. Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ.

*Τον Δεκέμβριο του 2007 ο δικηγόρος, Παύλος Σαράκης υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας με καυστικό υγρό στο Ν. Κόσμο, όπου τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και αναγκάστηκε να απέχει για μακρύ χρόνο από την επαγγελματική του δραστηριότητα. Η εις βάρος του εγκληματική ενέργεια, μετά από πολύχρονη αστυνομική και δικαστική έρευνα, ανέδειξε ως ηθικούς αυτουργούς επίορκους αστυνομικούς και ως φυσικούς αυτουργούς άτομα του οργανωμένου εγκλήματος.

*Σε τρία χρόνια φυλακή, από τα οποία εξέτισε έξι μήνες, καταδικάστηκε πριν από πολλά χρόνια η γνωστή ρεμπέτισσα τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Ο σύζυγός της τελευταίας ήταν μέθυσος και συχνά την ξυλοκοπούσε. Κατά την διάρκεια μιας τέτοιας πράξης, η Σωτηρία Μπέλλου του έριξε βιτριόλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μονή Πετράκη: Στον εισαγγελέα ο ιερέας που έριξε βιτριόλι σε μητροπολίτες

Μονή Πετράκη: Ράντιζε το «βιτριόλι» σαν… αγιασμό- Το αγόρασε από το internet

Μονή Πετράκη -Δικηγόρος ιερέα: Ο εντολέας μου χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η επίθεση με βιτριόλι σε βάρος 7 Μητροπολιτών

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Η κατάσταση της υγείας των 7 τραυματιών

Eπίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Η περιγραφή του ιερέα δράστη από τον δικηγόρο του

Μονή Πετράκη: Αγωνία για τον Μητροπολίτη Κηφισίας – Τραυματίστηκε στο μάτι

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για την επίθεση σε Μητροπολίτες

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για επίθεση με βιτριόλι: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση»

Δράστης της επίθεσης με βιτριόλι: Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν

Τι δήλωσε η Κ. Σακελλαροπούλου για την επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη

Μονή Πετράκη: Σοβαρά δύο Μητροπολίτες από την επίθεση με καυστικό υγρό

Μονή Πετράκη: Επίθεση με βιτριόλι σε Μητροπολίτες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top