Θλίψη για την απώλεια του Βασίλη Μπρόβα – Τι λένε Μανδρίνος και Θωμόπουλος για τον μακροβιότερο πρόεδρο της ΕΞΘ

Θλίψη για την απώλεια του Βασίλη Μπρόβα – Τι λένε Μανδρίνος και Θωμόπουλος για τον μακροβιότερο πρόεδρο της ΕΞΘ

Με βαθιά συγκίνηση και οδύνη η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) αποχαιρετά τον επίτιμο πρόεδρό της Βασίλη Μπρόβα, τον αγαπητό και υπέρ δραστήριο Λάκη, όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοι και φίλοι του. Τι λένε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος και ο τέως πρόεδρος επί πέντε θητείες Τέλης Θωμόπουλος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες της ξενοδοχειακής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης (Λάκης) Μπρόβας, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ABC, που βρίσκεται στην περιοχή «Σιντριβάνι» απέναντι από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αγγελάκη.

Ο Βασίλης Μπρόβας ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 85 ετών, διετέλεσε έξι θητείες, επί 18 έτη (1985 – 2002) πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Ήταν ο πρώτος και μοναδικός επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΘ και αναμφίβολα άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην τουριστική ιστορία της Θεσσαλονίκης.

«Ήταν Κύριος σε όλα του, δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα, και παράλληλα είχε τον πλήρη σεβασμό, όχι μόνο των ξενοδόχων, αλλά όλης της πόλης» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, με αφορμή την απώλεια του Βασίλη Μπρόβα, πρόσφερε πάρα πολλά στην πόλη, σε δύσκολες εποχές. «Εκείνα τα χρόνια, δεν ήταν όπως τώρα, με πολλούς τουρίστες. Τότε, για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις, γινόταν μεγάλος αγώνας» υπογραμμίζει ο κ. Μανδρίνος.

«Ο μέντοράς μου»

Ο Τέλης Θωμόπουλος, δραστήριος ξενοδόχος, και τέως πρόεδρος της ΕΞΘ, ήταν ένα αχώριστο δίδυμο με τον εκλιπών, επί τρεις θητείες. Μαζί πορεύτηκαν, υπό την προεδρία του εκλιπών, αρχικά από τη θέση του γενικού γραμματέα και στη συνέχεια – για δυο θητείες- από τη θέση του αντιπροέδρου.

«Ήταν ο “μέντορας” μου» δηλώνει με συγκίνηση στο GRTimes.gr ο Τέλης Θωμόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΞΘ, επί πέντε θητείες. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει «τώρα, με πηγαίνετε 30 χρόνια πίσω» και συμπληρώνει «ήταν ο άνθρωπος που κρατούσε την Ένωση μόνος του, έτρεχε για την ΕΞΘ, υπήρξε και Α’ αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκπροσωπώντας την Ένωσή μας» δηλώνει ο κ. Θωμόπουλος.

Οι πρωτοποριακές δράσεις

Όπως μας εξηγεί ο κ. Θωμόπουλος, μαζί με τον Βασίλη Μπορόβα είχαν μαζί οραματιστεί -στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ’90- να φέρουν πρωτοποριακές δράσεις στην ΕΞΘ. «Είχαμε σκεφτεί να ανοίξουμε γραφεία τουρισμού στις Βαλκανικές χώρες. Τότε δεν υπήρχαν τα γραφεία του ΕΟΤ» προσθέτοντας ότι αρχικά είχαν βάλει ως στόχο το Βελιγράδι της Σερβίας -όπου είχαν βρει και γραφεία στην κεντρική πλατεία-, στη Σόφια της Βουλγαρίας και στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

«Μαζέψαμε τότε, από όλους τους ξενοδόχους 18 εκατ. δραχμές, ένα τεράστιο ποσό για την εποχή, ήταν εισφορές των ξενοδόχων για την προβολή της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής» επισημαίνει ο κ. Θωμόπουλος.

Το όραμά τους δεν μπόρεσε τελικά να υλοποιηθεί, διότι τους πρόλαβε ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να προχωρήσουν στο πρωτοποριακό για την εποχή εγχείρημά τους.

Η δημιουργία του TCVB

Από τα κεφάλαια που είχαν μαζευτεί, γεννήθηκε μια άλλη ιδέα, η οποία πήρε «σάρκα και οστά» το 2000. Ήταν η χρονιά που δημιούργησαν το Thessaloniki Convention Visitors Bureau (TCVB) με την πρώτη εναρκτήρια εκδήλωση να πραγματοποιείται σε 5αστερο ξενοδοχείο, ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Μέλη του TCVB υπήρξαν όλα τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, που ήταν και οι πρώτοι εταίροι του φορέα.

Ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΕΞΘ

Ο Βασίλης Μπρόβας διετέλεσε πρόεδρος επί έξι θητείες, υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος και ο πρώτος και μοναδικός επίτιμος πρόεδρος, τον οποίο έχρησε ο κ. Θωμόπουλος. Το 2002, όπως επισημαίνεται, είχε πάρει την απόφαση να αποσυρθεί από το «τιμόνι» της ΕΞΘ και συμμετείχε ενεργά μόνο στο TCVB.

Ανέλαβε τα ηνία ο Τέλης Θωμόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος 5 θητείες, από το 2002 έως τον Ιούνιο του 2017. «Όταν πήγα στην Ένωση, τα γραφεία της ήταν ακόμη επί της Αριστοτέλους 3, στον ημιώροφο. Τότε δεν είχαμε ούτε φαξ, με τηλέτυπο είχαμε επικοινωνία» θυμάται ο κ. Θωμόπουλος. (σ.σ. τώρα η ΕΞΘ βρίσκεται σε ιδιόκτητα γραφεία, επί της οδού Εγνατίας 81Α, πρόκειται δε για την παλαιότερη Ένωση Ξενοδοχείων στην Ελλάδα με έτος ίδρυσης το 1914).

Σημειώνεται ότι η κηδεία του Βασίλη Μπρόβα θα γίνει την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 15.00, στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού: Παρουσίες αλλά και… απουσίες – Οι συμμετοχές του ΕΟΤ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top