Κατώγι Αβέρωφ: Δράση για τα αδέσποτα ζώα στο Μέτσοβο

Κατώγι Αβέρωφ: Δράση για τα αδέσποτα ζώα στο Μέτσοβο

Στην «αετοφωλιά της Πίνδου» – το Μέτσοβο- όπως το ονομάζουν βρίσκονται οι πιο ορεινοί αμπελώνες της χώρας μας, οι οποίοι ανήκουν στο Κατώγι Αβέρωφ, το οποίο εκτός από τα κρασιά που παράγει, εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα υποστήριξης για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στο Μέτσοβο, με την ονομασία «The Black Squirrel Project».

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Ο μαύρος σκίουρος που επισκέπτεται την αυλή του ξενοδοχείου και ονοματοδοτεί ένα από τα κρασιά του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ, μετατρέπεται σε έμβλημα του ενδιαφέροντος για τα αδέσποτα ζώα, καθώς και της αγάπης και της φροντίδας που τους παρέχει καθημερινά.

«The Black Squirrel Project» είναι η ονομασία του προγράμματος που εγκαινιάζει το Κατώγι Αβέρωφ, ένα πρόγραμμα  υποστήριξης για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στο Μέτσοβο.

Σε μια περιοχή σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, όπου η έλλειψη φαγητού και οι καιρικές συνθήκες αποτελούν για τα αδέσποτα μεγάλες προκλήσεις. Επιπρόσθετα, συχνά τα ζώα πέφτουν θύματα παράνομων αυτοσχέδιων παγίδων για άγρια ζώα με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους.

Το Κατώγι Αβέρωφ δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία, τα τελευταία δύο χρόνια, καλύπτει τα έξοδα διατροφής και περίθαλψης για όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα και μεριμνά για τη διαμονή τους.

Πίσω από κάθε χαρούμενο ζώο της περιοχής, κρύβονται οι συλλογικές προσπάθειες πολλών φορέων και ιδιωτών. Έτσι ο Δήμος Μετσόβου βοηθάει στις στειρώσεις των ζώων ενώ σημαντική είναι και η προσφορά των Εθελοντών Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων (ΕΔΑΖ) μιας ομάδας εθελοντών για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων του Μετσόβου, σκοπός της οποίας είναι η αρμονική συμβίωση κατοίκων και αδέσποτων ζώων καθώς και η ευζωία και ο έλεγχος κατά το δυνατόν του αριθμού αυτών.

Έσοδα από τις πωλήσεις του κρασιού για τα αδέσποτα

Η Ολίβια, ο Γκέκας, η Λούνα και ο Νίο, όλα τους μικρά και τρομαγμένα ζώα, έχουν πλέον, μέσα από συντονισμένες ενέργειες, μια όμορφη ξέγνοιαστη ζωή.

Μάλιστα, μέσω του προγράμματος «The Black Squirrel Project», μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του ομώνυμου κρασιού διατίθεται για να καλυφθούν έξοδα των αδέσποτων ζώων συμπληρώνοντας το ποσό που καταβάλει ήδη το Κατώγι Αβέρωφ για την κάλυψη των αναγκών των ζώων.

Η προσπάθεια, όπως επισημαίνεται, συνεχίζεται με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα αδέσποτα ζώα και την ανεύρεση μόνιμων λύσεων, μέσω στειρώσεων και υιοθεσιών.

Τα κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 (το 1959), όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φύτευσε τα πρώτα στην Ελλάδα κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιάλωσε στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που πήρε το όνομα Κατώγι Αβέρωφ.

«Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό…», έγραφε η ετικέτα του πρώτου εκείνου κρασιού που ο ίδιος είχε σχεδιάσει με μεράκι. Όμως το εγχείρημα ήταν περισσότερο από ένα απλό μεράκι. Ενταγμένο σε μια ευρύτερη προσπάθεια, με ένα τεράστιο ήδη έργο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, η οινοπαραγωγική δραστηριότητα του Αβέρωφ, γεννιέται από το όραμα της αναμπέλωσης των εγκαταλειμμένων πλαγιών της Πίνδου και της αναβίωσης της παλιάς αμπελουργικής παράδοσης που ανθούσε στην περιοχή τον 18ο και 19ο αιώνα.

Με την βοήθεια Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων, ο Αβέρωφ δημιούργησε έναν από του πιο φημισμένους και πιο ορεινούς αμπελώνες στη χώρα μας και έκτισε ένα μικρό οινοποιείο στις ανατολικές παρυφές του Μετσόβου.

Αμπελώνες στα 950 – 1.050 μ.

Οι αμπελώνες στην τοποθεσία Γινιέτς – στη βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει αμπελότοπος- είναι οι πιο ορεινοί αμπελώνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο από 950 ως 1050 μέτρα στις πλαγιές της Πίνδου .

Στο Γινιέτς καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Traminer, Βλάχικο, Syrah καθώς και λιγότερο γνωστές γηγενείς ποικιλίες τις περιοχής όπως η Γκουντάμπα και η Πυκνoάσσα.

Πάντα στη φιλοσοφία του ιδρυτή

Το κόκκινο κρασί Κατώγι έγινε γνωστό σε όλη τη χώρα και παράλληλα αποτέλεσε το πρώτο λιθαράκι στη διεύρυνση των ελληνικών ποικιλιών και στο πάντρεμά τους με ξένες ποικιλίες.

Μετά το θάνατο του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1990, η εταιρεία Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σωτήρη Ιωάννου, αναπτύχθηκε γοργά, στα πλαίσια πάντα της φιλοσοφίας του ιδρυτή της.

Φυτεύτηκαν νέοι αμπελώνες στην περιοχή Μετσόβου, δοκιμάστηκαν νέες ποικιλίες κλημάτων, νέα μείγματα κρασιών. Το κτίριο του οινοποιείου εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε διαδοχικά. Αυξήθηκε η συνολική παραγωγή και διευρύνθηκε η διανομή των προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σήμερα, το Κατώγι Αβέρωφ υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Ιωάννου, εγγονού του Ευάγγελου Αβέρωφ, συνεχίζει την καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή του Μετσόβου, με ιδιαίτερο στόχο την αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής και δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο του οινοτουρισμού.

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ εξωτερικά είναι εναρμονισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Μετσόβου, ενώ οι εσωτερικοί χώροι παραγωγής χάρη στις εικαστικές παρεμβάσεις δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα. Πλάι στο οινοποιείο βρίσκεται και το ομώνυμο ξενοδοχείο προσφέροντας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

Σημειώνεται ότι ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ως ιδρυτής του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ως εμπνευστής και ισόβιος πρόεδρος του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, ως δωρητής και ως ιδιώτης, ανέπτυξε στο Μέτσοβο σημαντική δραστηριότητα που συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

«Την όλη προσπάθεια στην αρχή την έλεγα μεράκι. Ύστερα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο όραμα. Πρέπει να έχει ζήσει κανείς την πραγματοποίηση οραμάτων που φαίνονταν να μην έχουν πιθανότητες επιτυχίας, για να μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει πλάτεμα ψυχής» Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ