Αισιοδοξία για επενδύσεις εφεξής στον κτηνοτροφικό κλάδο εκφράστηκε στην εκδήλωση με θέμα «Επενδύσεις στην Κτηνοτροφία και Σύγχρονα Χρηματοδοτικά Εργαλεία» που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Έκθεσης ZOOTECHNIΑ η Τράπεζα Πειραιώς, η Milkplan, ο ΑΣ Καλαβρύτων και ο ΑΣ Λαζαρίνας.
Χαρακτηριστική όσον αφορά τις επενδύσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο είναι η μεγάλη αύξηση των παραγγελιών ρομποτικών συστημάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.
Το μήνυμα της εκδήλωσης καταρχάς, όπως τόνισε ο Director Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξης Πολυτάκης, που συντόνισε την εκδήλωση, είναι ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου και επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αγαπά τον πρωτογενή τομέα και τους συντελεστές του.
«Δεν υπάρχει κανένας σκοπός και καμία ανάγκη χρηματοδότησης που να μην την καλύπτει η Τράπεζα Πειραιώς, τόσο ως προς τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες-ρευστότητα, πολλώ δε μάλλον σε ό,τι αφορά σε επενδύσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει ολιστικά με την υποστήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των συνεργαζόμενων εταιρειών», τόνισε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, Μαρκέλλα Μαλαματένιου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πάρα πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμο το Ταμείο Μικρών Δανείων για μικροχρηματοδοτήσεις μέχρι 25.000 ευρώ, με τα εν λόγω δάνεια να είναι άτοκα για τα δύο πρώτα έτη και επιτόκιο μόνο 0,5% στη συνέχεια.
Την Αγροτική Τραπεζική της Τράπεζας Πειραιώς ανέλυσαν, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής του Ιδρύματος, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου και το στέλεχος της τράπεζας, Σπύρος Μπέτας.
Σχέδια Βελτίωσης
Από το βήμα της εκδήλωσης ο Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευθύμιος Τσιατούρας, αναφερόμενος στην επικείμενη νέα πρόσκληση για Σχέδια Βελτίωσης επισήμανε ότι θα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ.ευρώ, που είναι μεν μικρότερος από την προηγούμενη που ήταν ύψους 316 εκατ. που με την υπερδέσμευση έφτασε τα 600 εκατ., αλλά πρόσθεσε ότι αυτή είναι επί της ουσίας μια ενδιάμεση πρόσκληση και η βασική πρόσκληση θα γίνει σε δυο χρόνια και θα έχει πολύ περισσότερα χρήματα.
Ρομποτικά συστήματα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Milkplan και του Lely Center Thessaloniki, Νικόλαος Ημερίδης, σχετικά με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων στην ελληνική κτηνοτροφία. Σημειώνεται ότι η Milkplan, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εμπορία κτηνοτροφικού εξοπλισμού, έχει συνάψει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς από τον Απρίλιο του 2020 και προσφέρουν μαζί το πρόγραμμα «Εξοπλίζω-Εκσυγχρονίζω» (σ.σ. που συνδυάζεται και με τα Σχέδια Βελτίωσης) έχοντας χρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους 27 έργα με 1,2 εκατ.ευρώ. Προ μερικών ημερών η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε αντίστοιχη συμφωνία και με το Lely Center Thessaloniki.
Όπως γνωστοποίησε, συγκεκριμένα, ο κ.Ημερίδης, όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι στρέφονται στην εφαρμογή ρομποτικών συστημάτων και ενώ μέχρι πέρυσι είχαν εγκατασταθεί συνολικά 17 τέτοια συστήματα, υπάρχουν στην ουρά προς εξυπηρέτηση για το 2023 και αρχές 2024 άλλες 75 παραγγελίες. Περαιτέρω, εξέφρασε αισιοδοξία ότι από εδώ και πέρα θα έρθουν πολύ μεγάλες επενδύσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο και τόνισε ότι «όποιος μένει στάσιμος και δεν επενδύει δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και βιώσιμος. Για όσους επιλέξουν να μείνουν ανταγωνιστικοί, πρέπει το κράτος, οι τράπεζες και οι εταιρείες να είναι δίπλα τους και να τους στηρίξουν».
Α.Σ. Καλαβρύτων και Λαζαρίνας
Το μήνυμα ότι το πρόβλημα του κτηνοτρόφου δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά το να νιώσει ισότιμος πολίτης απηύθυνε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, τονίζοντας επίσης τη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών στον κλάδο.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαζαρίνας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας), Γεώργιος Βαϊόπουλος, επισήμανε ότι οι Συνεταιρισμοί δεν εμπορεύονται αλλά διαχειρίζονται τα προϊόντα των μελών τους και ο ΑΣ Λαζαρίνας κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις διαμορφώνοντας τις τιμές στην αγορά, ενώ τάχθηκε κατά της πρακτικής των ανοιχτών τιμών και ζήτησε την κατάργησή τους. Ο ΑΣ Λαζαρίνας διαθέτει 600 μέλη, διαχειρίζεται 15 εκατομμύρια κιλά πρόβειου γάλακτος, 8 εκατ, κιλά αγελαδινού γάλακτος και 2 εκατ. κιλά γίδινου γάλακτος και θα προχωρήσει αξιοποιώντας τα περίπου 3 εκατ.ευρώ των αποθεματικών του στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ζωοτροφών μόνο για τα μέλη του, μια επένδυση για την οποία θα κατατεθεί φάκελος στο Ταμείο Ανάκαμψης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΥΠΠΑΤ: Απόφαση ένταξης δικαιούχων στο μέτρο για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας
.