Οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές που προκύπτουν για την ελληνική βιομηχανία και οι μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να προκύψουν για τη χώρα μας από την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας πρωταγωνίστησαν στην ενότητα “Κυκλική Οικονομία και Επενδύσεις στην Ελλάδα” στο 1ο Forum για την Κυκλική Οικονομία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας “Forward Green” στη ΔΕΘ, μαζί με τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση σε θέματα κυκλικής οικονομίας και την ανάγκη βελτίωσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Την ενότητα συντόνισε η Διευθύντρια του GRTimes.gr, δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά.
“Οι μεγάλοι ενεργειακοί Όμιλοι δεν πρέπει μόνο να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο, αλλά και να το οδηγήσουν, αλλάζοντας την ίδια την παραδοσιακή τους υπόσταση και διαφοροποιώντας το παραγωγικό τους μοντέλο” τόνισε καταρχάς μιλώντας στο 1ο Forum για την Κυκλική Οικονομία στην Έκθεση Forward Green ο γενικός διευθυντής εργασιών διαχείρισης αποβλήτων της Motor Oil, Δημήτρης Κονταξής. Ο Όμιλος της Motor Oil, όπως τόνισε ο κ.Κονταξής, υποστηρίζει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας για πάνω από δυο δεκαετίες, πριν καν ακόμη γίνει γνωστός ο όρος και έκανε μεταξύ άλλων ιδιοαίτερη μνεία στην εξαγορά τον περασμένο Νοέμβριο του 100% της Thalis E.S., ενός από τους δυναμικότερους εκπροσώπους στην Ελλάδα στον τομέα της κυκλικής οικονομίας από την Motor Oil και στα πρόσφατα εγκαίνια της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Αμαρίου, ιδιοκτησίας του ΕΣΔΑΚ (Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης), η οποία υλοποιήθηκε από την Thalis Environmental Services.
Με «τράπεζα ενέργειας» προσομοιάζει, σε οποιαδήποτε μορφή και αν βρίσκεται το αλουμίνιο, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί σε ποσοστό 99%, όπως τόνισε από την -πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, Γεώργιος Μεντζελόπουλος. Χάρη στην αξία του μετάλλου και στη σημασία του για την οικονομία, η ανακύκλωσή του, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, είναι ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενη και προσελκύει πολύ σημαντικές επενδύσεις. Υπογραμμίζοντας επίσης τον στόχο της Ε.Ε. ως το 2050, το 50% αλουμινίου που θα καταναλώνεται στην ενωμένη Ευρώπη να προέρχεται ακριβώς από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, κάτι που θα μειώσει κατά 46% τις εκπομπές ρύπων CΟ2, τόνισε ότι ελληνική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώσει το σύνολο του αλουμινίου που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, παράγοντας μάλιστα αλουμίνιο υψηλής καθαρότητας, που χρησιμοποιείται πλήρως από την ελληνική μεταποίηση.
Σταθερός στον στόχο του να παραδώσει στην κοινωνία «ένα σκυρόδεμα και ένα τσιμέντο με μηδενικές εκπομπές CO2 ώς το 2050», χάρη και στην επιτάχυνση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, παραμένει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, όπως τόνισε ο ο διευθυντής του εργοστασίου του Ομίλου στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Νικολάου. “Στο κομμάτι των πρώτων υλών, το 2022 ο ΤΙΤΑΝ αντικατέστησε το 8,6% των φυσικών πρώτων υλών με εναλλακτικές -μιλάμε για 360.000 τόνους- εξοικονομώντας έτσι φυσικούς πόρους. Ως προς τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον, η θερμιδική υποκατάσταση των εργοστασίων μας ήταν πέρυσι σε επίπεδο 30%. Επιπλέον, τα εργοστάσιά μας στην Ελλάδα, στην όλη παραγωγική διαδικασία, ελαχιστοποιούν τα απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας, τα επαναχρησιμοποιούν και τα ανακυκλώνουν και όταν αυτό δεν γίνεται, τα διαθέτουν σε τρίτους με ειδική τεχνογνωσία στη διαχείρισή τους”, πρόσθεσε ο ίδιος. Σημειωτέον, επίσης, ότι τα εργοστάσια της τσιμεντοβιομηχανίας σε Αθήνα (Καμάρι), Πάτρα (Δρέπανο) και Θεσσαλονίκη το 2021, καθώς και εκείνο της Ελευσίνας έναν χρόνο αργότερα, έλαβαν την πιστοποίηση «Platinum Zero Waste to Landfill», καθώς πάνω από 99,5% αποβλήτων παραγωγικής διαδικασίας δεν πηγαίνει πλέον σε ταφή.
Στο πρότζεκτ μετατροπής της Τήλου στο πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων, αλλά και στο μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα με κυβερνητικές αρχές των Εμιράτων για την υλοποίηση αντίστοιχου έργου -όμως σε εντελώς διαφορετική κλίμακα- στο ‘Αμπου Ντάμπι, αναφέρθηκε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Polygreen, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος. Η κυοφορούμενη συνεργασία στο Αμπου Ντάμπι προβλέπει την ανάπτυξη λύσεων συνολικής διαχείρισης αποβλήτων, όχι πλέον σε μια μικρή περιοχή όπως η Τήλος των 850 μόνιμων κατοίκων, αλλά σε μια πολύ μεγαλύτερη, όπου διαβιούν 130.000-135.000 άνθρωποι, με απώτερο στόχο σε δεύτερη φάση το έργο να εξαπλωθεί στο σύνολο του ‘Αμπου Ντάμπι. Από την εφαρμογή του πρότζεκτ στην Τήλο, μάλιστα, όπως σημερίωσε ο ίδιος, προκύπτει ότι «οι καλύτεροι ανακυκλωτές δεν είναι τα παιδιά», αλλά οι άνθρωποι άνω των 70 ή 80 ετών, που μεγάλωσαν με τις αρχές της επαναχρησιμοποίησης πόρων και της κυκλικής οικονομίας, αντί της γραμμικής, μέσα την οποία μεγαλώνουν οι νεότερες γενιές. Ο κ.Πολυχρονόπουλος δήλωσε μεν απαισιόδοξος για τα πράγματα όπως έχουν τώρα, αλλά πολύ αισιόδοξος για το αύριο, γιατί θεωρεί ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι πολύ γρήγορες και ραγδαίες, όπως συνέβη και με την πανδημία του covid-19 και εκτίμησε ότι με κατάλληλη πολιτική παρέμβαση και νομοθεσία θεωρώ ότι μοντέλα όπως αυτό που αναπτύξαμε στην Τήλο μπορούν να επεκταθούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς» κατέληξε.
«Τα μοντέλα κυκλικής οικονομίας έχουν επίδραση στην αξία της επιχείρησης και άρα και στους μετόχους της» υπογράμμισε στη συνέχεια ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δημήτρης Δημητρίου, προσθέτοντας ότι όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι ροές κεφαλαίου λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το κομμάτι της κυκλικής οικονομίας και η υιοθέτηση των αρχών της έχει εξελιχθεί σε ένα άυλο περιουσιακό στοιχείο για τις επιχειρήσεις. Κατά τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα επί του παρόντος είναι το προσωπικό, πάντως χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι η εμπειρία σε θέματα κυκλικής οικονομίας αρχίζει να γίνεται προ-απαιτούμενο στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος δήλωσε πάρα πολύ αισιόδοξος ως προς την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας από τις επιχειρήσεις, αλλά και «λίγο απαισιόδοξος» ως προς τον ρόλο του κράτους στο συγκεκριμένο πεδίο, διευκρινίζοντας ότι δεν περιμένει από το κράτος να σπρώξει επενδύσεις, “αλλά να απελευθερώσει δυνάμεις. Να δώσει δυνατότητες σε ερευνητές, πανεπιστήμια, εργαζόμενους και επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες δραστηριότητες πάνω στις ευκαιρίες που δίνει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας”.
Η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, μπορεί να κάνει πιο «κυκλική» την ελληνική βιομηχανία και να συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας», τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη. Η πρόεδρος του ΣΒΕ ανέδειξε το «κενό» σε επενδύσεις στον τομέα της «κυκλικής οικονομίας» στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι επενδύσεις σε τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο της «κυκλικής οικονομίας» ανέρχονται μόλις στο 0,02% του ΑΕΠ στην Ελλάδα όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0,12%. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε, πάντως, ακριβώς και τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τη βιομηχανία από την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να δώσει έμφαση στο σχετικό σχέδιο δράσης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ανάδειξης του προβληματικού σχετικού νομοθετικού πλαισίου και την ανάγκη πλήρους ενεργοποίησης του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Κυκλική Οικονομία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οριστικό: Η Βουλγαρία τιμώμενη χώρα στην ερχόμενη ΔΕΘ (VIDEO)
H Βουλγαρία Τιμώμενη Χώρα στην 1η “Forward Green” και άνευ απροόπτου και στη φετινή ΔΕΘ
1η Forward Green: Forum για «το παρόν και το μέλλον της Κυκλικής Οικονομίας» στη Θεσσαλονίκη