38η Philoxenia – Hotelia: Ξεκινάει η μεγάλη «γιορτή» τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

38η Philoxenia – Hotelia: Ξεκινάει η μεγάλη «γιορτή» τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

Με 431 συμμετοχές από το σύνολο του τουριστικού κλάδου ανοίγουν τις πύλες τους σήμερα, η 38η διεθνής έκθεση τουρισμού Philoxenia μαζί με την Hotelia, συγκεντρώνοντας, αμέσως μετά την World Travel Market του Λονδίνου, το τουριστικό ενδιαφέρον, επί τρεις μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Θεσσαλονίκη (και) αυτό το τριήμερο πρωταγωνιστεί! Από σήμερα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 12/11, υποδέχεται όλο το τουριστικό γίγνεσθαι όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και 16 χωρών, από τη γειτονική μας Βουλγαρία -που είναι και η Τιμώμενη Χώρα στη φετινή 38η Philoxenia– μέχρι το Ιράν, τη Γεωργία, την Ιορδανία, την Αρμενία κλπ.

Μάλιστα, είναι η πρώτη έκθεση τουρισμού, αμέσως μετά τη μεγάλη, παγκόσμια έκθεση World Travel Market που διεξήχθη στο Λονδίνο, μόλις λίγες μέρες πριν, 6-8 Νοεμβρίου.

Και όπως δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη «η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη για μία νέα σελίδα στην τουριστική της στρατηγική». Η υπουργός αναφέρθηκε για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης  και, κυρίως, για την ουσιαστική στροφή προς τη βιωσιμότητα και την ανάδειξη αξιών όπως η προστασία της φύσης, ο σεβασμός προς τις τοπικές κοινωνίες και τον ανθρώπινο παράγοντα. Όπως επισημάνθηκε, η ανάδειξη όλων αυτών των ιδιαίτερων αξιών θα καταστήσει την Ελλάδα για μία ακόμα φορά πρωταγωνίστρια στην διεθνή κατάταξη των τουριστικών προορισμών και εμπειριών.

Αυξημένη κατά 30% η φετινή Philoxenia

Αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζει στις συμμετοχές της φέτος η 38η Philoxenia, στην οποία θα δώσουν το «παρών» 301 εκθέτες. Από αυτούς οι 211 συμμετοχές θα είναι άμεσες και οι 90 έμμεσες.

Σ’ ότι αφορά δε τις χώρες που θα συμμετέχουν, μαζί με την Ελλάδα, είναι 17. Αυτές είναι οι: Κύπρος, Βουλγαρία – Τιμώμενη Χώρα-, Σερβία, Αλβανία, Τουρκία, Αρμενία, Βοσνία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ιράν, Γεωργία, Ιορδανία, Λουξεμβούργο, Φιλιππίνες και Κόσοβο.

Σχετικά με την Τιμώμενη Χώρα – τη Βουλγαρία– στο περίπτερό της των 100 τ.μ., θα υπάρχει απευθείας συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού και επικεφαλής της αποστολής θα είναι η Υπουργός Τουρισμού Zaritza Dinkova. Συμμετοχές θα έχει και από τη Βάρνα, το Μπάνσκο, τη Σόφια και το Βέλικο Τάρνοβο.

Αξιοσημείωτες για φέτος είναι οι συμμετοχές νέων εκθετών όπως, για παράδειγμα, της αεροπορικής εταιρίας Sky Express, της ναυτιλιακής εταιρίας Sea Jets, τριών εταιριών κρουαζιέρας, ξενοδοχειακών αλυσίδων, 12 εκ των 13 Περιφερειών της Ελλάδας (σ.σ. απουσιάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), θεσμικών φορέων κλπ. Μάλιστα στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) θα συμμετέχουν 13 start ups, ενώ μέσω ομαδικής συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) θα αναδειχθεί η ηπειρωτική Ελλάδα.

Σ΄ ότι αφορά τους εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers), 101 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες από 34 χώρες θα συμμετέχουν στην 38η Philoxenia. Οι εκθέτες της Philoxenia θα βρίσκονται στα Περίπτερα 13 και 15 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

130 οι εκθέτες της Hotelia

Παράλληλα με τη διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia, διεξάγεται για άλλη μια χρονιά η Hotelia, η οποία απευθύνεται στον ξενοδοχειακό κλάδο, στον χώρο της εστίασης και της καφεστίασης. Στη φετινή διοργάνωση οι εκθέτες ανέρχονται στους 130, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα θα υπάρχει άμεση ξένη συμμετοχή από Τουρκία και έμμεσες από 17 χώρες. Η Hotelia θα υποδεχθεί 13 μεμονωμένους εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers) από Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία. Επιπλέον, μία επιχειρηματική αποστολή 50 ατόμων από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και αποστολές από τη Βουλγαρία θα επισκεφθούν τις δύο εκθέσεις. Τα δε προγραμματισμένα ραντεβού των hosted buyers με τους εκθέτες της Philoxenia και της Hotelia εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 3.000. Να σημειώσουμε ότι η Hotelia διεξάγεται στα Περίπτερα 8,9 και 10 της ΔΕΘ.

Οι σημερινές εκδηλώσεις

Η αυλαία της 38ης Philoxenia – Hotelia ανοίγει σήμερα, στις 11 το πρωί και ουσιαστικά η πρώτη μέρα διεξαγωγής απευθύνεται μόνο στους εμπορικούς επισκέπτες.

Στην ατζέντα της σημερινής ημέρας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται παρουσιάσεις, εκδηλώσεις, σεμινάρια που εστιάζουν στις ποικίλες μορφές τουρισμού (πολιτιστικός, γαστρονομικός, συνεδριακός, αθλητικός – ποδηλατικός, τουρισμός κρουαζιέρας κλπ.).

Στις 11 το πρωί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς θα παρουσιάσει ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές της Π.Ε. Κιλκίς με τη χρήση νέων τεχνολογιών (Περίπτερο 13, Open Stage).

Στις 12 το μεσημέρι, στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστούν γαστρονομικές δραστηριότητες που εστιάζουν στα τοπικά προϊόντα, τους ανθρώπους, τις γεύσεις της ελληνικής γαστρονομίας.

Στις 13.00, επίσης στο Περίπτερο 13, Open Stage, θα παρουσιαστούν εργαλεία για online πωλήσεις για τουριστικά γραφεία και παρόχους τουριστικών δραστηριοτήτων. Την ίδια ώρα, στις 13.00, στο Περίπτερο 14, Open Stage, θα παρουσιαστεί η εφαρμογή για διαδραστική πολιτιστική περιήγηση της Καλαμπάκας.

Στις 13.30, στο Περίπτερο 12, Open Stage, θα υπάρχει εισήγηση που αφορά τον καφέ και τα βασικά χαρακτηριστικά του νερού. Στις 14.00, στο Περίπτερο 13 (Open Stage) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα ‘Greek Meetings Alliance’ η οποία θα εστιάσει στις συνέργειες για την ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού.

Στις 15.00, στο Περίπτερο 14 (Open Stage) θα υπάρξει παρουσίαση σχετικά με την προώθηση της βιωσιμότητας στον τουρισμό, στις ήπιες μετακινήσεις με ποδήλατο και στην ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού.

Στις 16.00, στον ίδιο χώρο, η Αμμουλιανή – νησάκι της Χαλκιδικής – συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα Zero Waste, με στόχο να μετατραπεί η Αμμουλιανή σε Νησί Μηδενικών Αποβλήτων. Την ίδια ώρα (16.00), στο Open Stage στο Περίπτερο 13, θα γίνει παρουσίαση της εταιρίας κρουαζιέρας Celestyal Cruises, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βάλει τη Θεσσαλονίκη στα πρόγραμμά της και ως home port (λιμάνι επιβίβασης/αποβίβασης), στις 17.00 η FEDHATTA στο Περίπτερο 14 (Open Stage) θα παρουσιάσει υπηρεσίες και προϊόντα για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, στις 18.00 στο Περίπτερο 13 (Open Stage) η Καλαμαριά θα παρουσιάσει την τοπική της κουζίνα αναδεικνύοντας την ως γαστρονομικό προορισμό, στις 19.00, στον ίδιο χώρο, θα γίνει παρουσίαση της έξυπνης τουριστικής κάρτας της Θεσσαλονίκης Thessaloniki Tourism Blockchain.

Τα εγκαίνια του δίδυμου Philoxenia – Hotelia θα πραγματοποιηθούν στις 20.00 από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη (αίθουσα Αιμ. Ριάδης, ΔΕΘ).

Και Real Estate

Παράλληλα με τη Philoxenia – Hotelia διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και η Real Estate Expo North, η οποία φέτος μετρά περισσότερες από 1.100 εγγραφές έναντι 600 πέρυσι.

Η 2η Real Estate Expo North, η οποία φιλοξενείται στο Περίπτερο 16, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα hosted buyers, Β2Β συναντήσεις και φόρουμ για το real estate, ενώ φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, αναδεικνύοντας τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης στον επενδυτικό τομέα.

*Φωτογραφία από την 37η Philoxenia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

64ο ΦΚΘ: “Χρυσός Αλέξανδρος” και υπόκλιση στην Μόνικα Μπελούτσι-Το “ευχαριστώ” στα ελληνικά και η πρόσκληση του Τζιτζικώστα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μόνικα Μπελούτσι: Για μένα η αγάπη είναι τα πάντα, γι’ αυτό συνδέθηκα με τον ρόλο της Μαρίας Κάλλας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ξενοδοχεία Θεσσαλονίκης: Στο 80% οι πληρότητες για Philoxenia – Χαμηλές «πτήσεις» τον χειμώνα

Μ. Σχοινάς στην τελετή για το βραβείο “Θεοφανώ”: 34 χρόνια από τη πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Ευρώπη στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top