Μελέτη για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της ΔΕΘ έχει σε εξέλιξη η ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο)

Μελέτη για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της ΔΕΘ έχει σε εξέλιξη η ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο)

Μελέτη για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της ΔΕΘ έχει αναθέσει η EEΣΥΠ (Εθνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), δηλαδή το Υπερταμείο, στην Deloitte και σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Από πλευράς Υπερταμείου δηλώνεται, επίσης, πρόθεση να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες του project της ανάπλασης της ΔΕΘ, όπως επίσης και πρόθεση δικής του συμμετοχής στο έργο.
Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Νοεμβρίου η ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. έχει καταθέσει στο Υπερταμείο τη δική της πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου με ΣΔΙΤ που προβλέπει συμμετοχή ιδιώτη με κεφάλαια της τάξης των 100 εκατ.ευρώ, την οποία έχει επίσης συντάξει η Deloitte και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται μετά τις διεθνείς ανατιμήσεις που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα 280-300 εκατ.ευρώ, μια τάξη μεγέθους που φαίνεται να υιοθετείται και από το Υπερταμείο.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η υλοποίηση του έργου προϋποθέτει και την έγκριση της κρατικής χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες, άρα τα χρονικά περιθώρια για να μπορέσει να γιορτάσει η ΔΕΘ τα 100 της χρόνια το 2026 έστω σε μέρος του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης ή αλλιώς σε μέρος του “Thessaloniki ConFEx Park”, όπως θα ονομάζεται το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στενεύουν ακόμη περισσότερο.
Μένει, λοιπόν, να αποδειχθεί στην πράξη η ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν το Υπερταμείο και οι υπόλοιποι αρμόδιοι θεσμοί της πολιτείας, καθώς τόσο η Κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ, το οποίο μάλιστα σε πρόσφατη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, χαρακτήρισε “στοίχημα και για την Κυβέρνηση”.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι έχει ήδη εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο εν λόγω ΣΔΙΤ για την ανάπλαση της ΔΕΘ από πλευράς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην περσινή ΔΕΘ ως Τιμώμενη Χώρα και η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. είχε γνωστοποιήσει τότε πως υπάρχει σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον και από άλλες χώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top