ΟΔΔΗΧ: 5-7 δισ. ευρώ το πρόγραμμα δανεισμού το 2019

ΟΔΔΗΧ: 5-7 δισ. ευρώ το πρόγραμμα δανεισμού το 2019

O ΟΔΔΗΧ ανακοινώνει το πρόγραμμα δανεισμού του 2019 με εκδόσεις νέων ομολόγων. Η υλοποίηση του εξαρτάται από τις συνθήκες των αγορών και τα spreads που παραμένουν στα δεκαετή ομόλογα σε απαγορευτικά επίπεδα.

Ποσό πέντε έως επτά δισ. ευρώ θα αναζητήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2019. Η πρώτη απόπειρα επιστροφής στο διεθνή δανεισμό θα γίνει με την έκδοση πενταετούς ομολόγου το αργότερο μέχρι το Μάρτιο. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε χθές στο υπουργείο Οικονομικών με την ηγεσία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο  ΟΔΔΗΧ πρόκειται να ανακοινώσει πιθανότατα και σήμερα το πλάνο χρηματοδότησης της χώρας για το 2019 που περιλαμβάνει εκδόσεις τριετών και δεκαετών ομολόγων, πέραν του πενταετούς με το οποίο θα γίνει η έναρξη της προσπάθειας.

Στο πρόγραμμα δεν θα προσδιορίζεται επακριβώς ο χρόνος των εκδόσεων καθώς βασική προϋπόθεση παραμένει να εξομαλυνθούν οι συνθήκες στις αγορές και να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων που παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα (το δεκαετές βρίσκεται στο 4,2%). Ωστόσο η προσπάθεια θα γίνει  προκειμένου το δημόσιο να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών για την εξυπηρέτηση του χρέους, που ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, το επόμενο έτος.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οτι ο ΟΔΔΗΧ έχει έρθει σε συμφωνία με τον ESM προκειμένου να χρησιμοποιήσει ποσά έως 4 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 23 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει μέρος των δανείων τού ΔΝΤ που λήγουν την προσεχή διετία και έχουν υψηλό κόστος (πάνω από 3,8%).

Οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους που θα ανέλθουν το 2019 σε 6,6 δισ. ευρώ θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top