Το 2018 κλείνει με 32 εκ τουρίστες και έσοδα 16,5 δισ ευρώ.

Το 2018 κλείνει με 32 εκ τουρίστες και έσοδα 16,5 δισ ευρώ.

Θετικά κλείνει για τον τουριστικό κλάδο η φετινή χρονιά, με 32 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες και με τα αυξημένα έσοδα να ξεπερνούν τα 16 δισ ευρώ, ενώ αναμφισβήτητα η Ελλάδα ανήκει στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, κατακτήσεις που πρέπει να διατηρήσουμε επενδύοντας, κυρίως στις δημόσιες υποδομές, που χρειάζεται η χώρα.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και επικεφαλής της αλυσίδας των ξενοδοχείων ¨Ηλέκτρα¨ κ. Γιάννης Ρέτσος, μετά την γενική συνέλευση της ΠΟΞ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Philoxenia.

“Έχουμε μπροστά μας μία χρονιά με μεγάλες προκλήσεις καθώς η γειτονική Τουρκία έχει ανακάμψει τουριστικά όπως και οι χώρες της βόρειας Αφρικής, ενώ η Ελλάδα έχει λόγω φορολογίας το ακριβότερο τουριστικό προϊόν σε όλη τη Μεσόγειο. Το πιο κρίσιμο για το επόμενο διάστημα είναι να γίνουν οι επενδύσεις που απαιτούνται και ειδικά οι δημόσιες, γιατί με τον αριθμό των τουριστών που έχουμε στη χώρα μας κάθε χρόνο τεστάρονται οι υποδομές μας¨, τόνισε ο κ. Ρέτσος λέγοντας ότι εν΄ όψει των εκλογών θα πρέπει να αρθρώσει λόγο και η Αυτοδιοίκηση καθώς σημαντικά ζητήματα όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η διαχείριση των απορριμμάτων εντάσσονται στο κεντρικό θέμα για τον ΣΕΤΕ που είναι η διαχείριση των τουριστικών προορισμών.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα, οι τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν στηρίξει την οικονομία στα προηγούμενα δύσκολα χρόνια της κρίσης, διατήρησαν την κλαδική σύμβαση όταν ουσιαστικά είχαν καταλυθεί οι εργασιακές σχέσεις και πρόσφατα προχώρησαν και στην επεκτασιμότητά τους, τώρα δικαιούνται όχι ελαφρύνσεων αλλά στην πραγματικότητα υποστήριξης για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Τάσιος: Καλύτερα πήγαν νότιος Ελλάδα και νησιά

Με ιδιαίτερες αναφορές σε τουριστικές περιοχές , ο πρόεδρος της ΠΟΞ αλλά και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, είπε ότι η σεζόν του 2018 για τη βόρειο Ελλάδα πήγε καλά, διατηρήθηκε στα επίπεδα της περυσινής και δεν είχε την αύξηση που κυρίως είχαν η Κρήτη, η Ρόδος, Κυκλάδες, Δωδεκάννησα και Επτάνησα, όπως πολύ καλά πήγε και η Αθήνα, μα και η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μένει όμως να δούμε ποια θα είναι τα πραγματικά έσοδα για τον κλάδο, πρόσθεσε ο κ. Τάσιος καθώς οι διανυκτερεύσεις δεν είναι ανάλογες των αφίξεων λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχει κάνει την εμφάνισή της σε όλη τη χώρα, με 120.000 ακίνητα (στοιχεία Ιουνίου).

Τώρα πλέον ο κλάδος βλέπει μπροστά, στο 2019, μια χρονιά που θα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες καθώς έχει ανακάμψει η Τουρκία, φθηνότερη απ΄ ότι πριν τρία χρόνια, ενώ έχει επιτρέψει στις αγορές και η Αίγυπτος. Πέραν αυτών, η τουριστική αγορά θα επηρεαστεί από τον σκεπτικισμό που δείχνουν οι Βρετανοί πελάτες λόγω επικείμενου Brexit. Bλέπουμε κυρίως από την πλευρά της Βρετανίας η σεζόν, στις προκρατήσεις, να μετατοπίζεται στο Γενάρη, Φλεβάρη, κάτι πρωτόγνωρο γιατί οι Βρετανοί πάντα έκλειναν από Οκτώβριο , Νοέμβριο.

¨Η εκτίμησή μας είναι οτι η χώρα θα έχει για το 2019 μία σταθερή πορεία, χωρίς μεγάλες αυξήσεις. Άλλωστε δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, καλύτερα να περιμένουμε αφίξεις που θα έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά. Για να υπάρξει αυτό χρειάζεται η εκάστοτε κυβέρνηση να έρθει επιτέλους κοντά στο 25% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ με βάση των ανταγωνισμό, τότε θα μπορούμε να προσδοκούμε καλύτερα αποτελέσματα.

Άννη Καρολίδου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top