Ευρωβουλή: Πιο χαλαροί κανόνες για τα κόκκινα δάνεια

Ευρωβουλή: Πιο χαλαροί κανόνες για τα κόκκινα δάνεια

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα μία πιο χαλαρή μορφή των νέων κανόνων για τις προβλέψεις που πρέπει να σχηματίζουν οι τράπεζες έναντι πιθανών ζημιών τους από νέα «κόκκινα» δάνεια. 

Οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ για να καταστούν νόμος. Συνιστούν μία χαλάρωση των υποχρεώσεων (των τραπεζών) σε σχέση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο από τις χώρες της ΕΕ, η οποία με τη σειρά της είχε απαλύνει προηγούμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκαλώντας την αντίθεση κάποιων κέντρων που τη θεώρησαν υπερβολικά ανεκτική.

«Δεν είναι μία συνετή προσέγγιση και δεν οδηγεί στη μείωση του κινδύνου που πρέπει να επιτύχουμε στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίεγκολντ, ο οποίος ψήφισε κατά του ηπιότερου κειμένου.

Εναρμονιζόμενοι με τον συμβιβασμό των κρατών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές στήριξαν τη διάταξη που απαιτεί από τις τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις για το σύνολο των μη ασφαλισμένων δανείων σε μία τριετία αφότου αυτά έχουν γίνει κόκκινα. Η Κομισιόν είχε προτείνει διετή προθεσμία. Ο χρόνος που θα ισχύσουν οι νέες υποχρεώσεις δεν θα είναι ο Μάρτιος του 2018, όπως είχε προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές, το οποίο συνάδει με τον συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί τον Οκτώβριο από τις χώρες της ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαίωσε, επίσης, τη διάταξη που δίνει στις τράπεζες εννιά χρόνια για να σχηματίσουν πλήρες «μαξιλάρι» έναντι κόκκινων δανείων που είναι ασφαλισμένα με ακίνητα ενέχυρα, όπως κατοικίες ή εμπορικά ακίνητα. Για τα δάνεια που είναι ασφαλισμένα με λιγότερα ασφαλή, κινητά ενέχυρα, θα πρέπει να σχηματίζονται προβλέψεις για το σύνολό τους εντός επτά ετών από τον χρόνο που αυτά έχουν καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενα.

Το «γλυκαντικό» από το Ευρωκοινοβούλιο αφορά στο χρονοδιάγραμμα του σχηματισμού των προβλέψεων. Με βάση το κείμενο που ψηφίσθηκε, θα είναι λιγότερο αυστηρές οι υποχρεώσεις των τραπεζών στο ενδιάμεσο διάστημα, έως ότου σχηματίσουν τα πλήρη «μαξιλάρια» τους. Οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει να σχηματίζουν οι τράπεζες προβλέψεις για τουλάχιστον το 35% των ανοιγμάτων τους σε ανασφάλιστα δάνεια εντός μίας διετίας αφότου αυτά είχαν γίνει κόκκινα, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο ακύρωσε την ενδιάμεση αυτή απαίτηση. Για τα ασφαλισμένα δάνεια, το χρονοδιάγραμμα για τον σχηματισμό πλήρους κάλυψης θα είναι λιγότερο αυστηρό στα ενδιάμεσα χρόνια πριν από την τελική υποχρέωση τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top