Η Κεντρική Μακεδονία πρώτη στις εξαγωγές τροφίμων

Η Κεντρική Μακεδονία πρώτη στις εξαγωγές τροφίμων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η σημασία του Αγροτοδιατροφικού Τομέα για την οικονομία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ άλλων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε αυτό τον κλάδο που είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εξαγωγικός για την Ελλάδα, η Π.Κ.Μ. έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στις εθνικές εξαγωγές τροφίμων, με συμμετοχή 27,9%.

Το παραπάνω στοιχείο, μεταξύ άλλων, προκύπτει από τη Χαρτογράφηση της Εξαγωγικής Δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια για το 2017, από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ, τα οποία επιπλέουν φανερώνουν ότι και σε επίπεδο Περιφέρειας ο κλάδος Τροφίμων κατέχει την πρώτη θέση με συμμετοχή 29,3% στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της αγροτικής παραγωγής – γεωργία και κτηνοτροφία- λόγω της σταδιακής προσαρμογής του σε νέα δεδομένα και στο πρότυπο του αγρότη – επιχειρηματία, ο τομέας αυτός που αποτελεί τη βάση της γεωργικής βιομηχανίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυναμικός και με σημαντικές προοπτικές πέραν των κλασικών ευρωπαϊκών αγορών.

Επόμενη λοιπόν ήταν η επιλογή του αγροτοδιατροφικού τομέα ως στρατηγικής σημασίας και στο  Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2020, περίοδο κατά την οποία το ποσό των 220 εκατ. ευρώ είναι προς αξιοποίηση για την ενίσχυση νέων αγροτών, τη βελτίωση αγροτικών εκμεταλλεύσεων, νέες καλλιεργητικές πρακτικές, καινοτομική επιχειρηματικότητα, clusters και συνεργασίες.

Βεβαίως η καινοτομία στον τομέα της Αγροτοδιατροφής θα υποστηριχθεί και στο πλαίσιο του πρώτου θύλακα Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης που θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει στην περιοχή της Θέρμης.

Εάν δε ληφθεί υπόψη ότι η Αγροτοδιατροφή αποτελεί ισχυρό όπλο για την οικονομία της χώρας, σε συνδυασμό με τον Τουρισμό και εφ’ όσον αξιοποιηθεί σωστά, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Τομέας αυτός έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και πολύ μεγαλύτερη εξαγωγική προοπτική.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top