Μίχαλος: Να δοθεί παράταση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Μίχαλος: Να δοθεί παράταση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Yπέρ της συνέχισης λειτουργίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Σε ημερίδα που πραγματοποιείται στο Εμπορικό και Βιομηχανική Επιμελητήριο Αθηνών με θέμα τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος τόνισε ότι οι διορθωτικός παρεμβάσεις στο Μηχανισμό το έχουν κάνει αποδοτικότερα, ζήτησε τη συνέχισή του ενώ υπογράμμισε ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να παίξουν πιο ενεργό ρόλο.

“Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυσεπίλυτα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση. Ένα πρόβλημα που είναι αποκλειστικά σχεδόν, δημιούργημα της ύφεσης και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Τα χρέη συσσωρεύονται γιατί οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, πολύ απλά δεν έχουν να πληρώσουν”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ συμπληρώνοντας:

“Τα Επιμελητήρια – και βεβαίως και το ΕΒΕΑ – υποστήριξαν από την αρχή την λειτουργία του Mηχανισμού, αναπτύσσοντας γόνιμο διάλογο με το υπουργείο οικονομικών και την αρμόδια Ειδική Γραμματεία.

Επισημάναμε αδυναμίες και προτείναμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις, με σκοπό τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου. Σημείο αναφοράς στις παρεμβάσεις μας αποτέλεσε η διεύρυνση των κριτηρίων, με σκοπό την ένταξη στο μηχανισμό περισσότερων επιχειρήσεων. Ήταν, επίσης, η απλοποίηση κατά το δυνατόν της διαδικασίας ένταξης, καθώς και μια σειρά από άλλες βελτιώσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

“Με ικανοποίηση είδαμε αρκετές από αυτές τις προτάσεις να υλοποιούνται, συμβάλλοντας στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού”.

O Eξωδικαστικός Μηχανισμός έχει αρχίσει να λειτουργεί και σήμερα πάνω από 50.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν ξεκινήσει να χτίζουν την αίτησή τους και περισσότεροι από 1.000 έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Μίχαλος, ο αριθμός αυτός παραμένει μικρός σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος γι αυτό  και είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί περαιτέρω αυτή η διαδικασία.

“Θα ήταν, επίσης, σημαντικό να δούμε μια πιο ενεργή και θετική ανταπόκριση και από την πλευρά των τραπεζών. Οι οποίες έχουν κάθε λόγο να αξιοποιήσουν αυτό το μηχανισμό. Γιατί οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν μέσω της ρύθμισης να παραμείνουν βιώσιμες, θα αποπληρώσουν τα χρέη τους. Και γιατί η διατήρηση της εκκρεμότητας με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποβαίνει τελικά σε βάρος όλων.

“Τέλος, αυτό που δεν θα πάψουμε να αναδεικνύουμε ως Επιμελητήριο, είναι η ανάγκη μείωσης της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Για να μπορέσει η αγορά να ανακάμψει. Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top