Μια κατάσχεση το λεπτό κάνει η εφορία!

Μια κατάσχεση το λεπτό κάνει η εφορία!

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι οφειλέτες στο δημόσιο με την εφορία να προχωρεί σε χιλιάδες κατασχέσεις ακόμη και για ποσά των 500 ευρώ.

Από το 2009 έως και σήμερα οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 3 εκατομμύρια, καθώς από το 1 εκατομμύριο που ήταν πριν την κρίσή, τώρα ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια, ενώ η υπερφορολόγηση οδήγησε στην εκτίναξη κατά 188% των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τα χρόνια των μνημονίων.

Στο φαινόμενο αυτό, η εφορία προσπαθεί να «απαντήσει» με κατασχέσεις. Φέτος στο 10μηνο έγιναν 105.000 κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμός που αντιστοιχεί σε 52 κατασχέσεις την ώρα ή περίπου σε μια κατάσχεση ανά λεπτό των εργάσιμων ημερών και ωρών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι κατασχέσεις δεν αφορούν μόνο μεγάλες οφειλές, αλλά κυρίως μικρά χρέη ακόμη και για 500 ευρώ. Παρά την ένταση των αναγκαστικών μέτρων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ωστόσο αυξάνονται και προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ. Από την άλλη, όσο περνάει ο καιρός τόσο και πιο αναποτελεσματικό γίνεται το μέτρο των κατασχέσεων, αφού οι λογαριασμοί αδειάζουν, καθώς οι οφειλέτες αποφεύγουν να αφήνουν χρήματα σε αυτούς. Έτσι, οι τράπεζες χάνουν καταθέσεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η παραοικονομία.

Από τα στατιστικά στοιχεία της φορολογικής διοίκησης προκύπτει ότι οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος. Επίσης, 173,6 εκατ. αφορούν απλήρωτο ΕΝΦΙΑ από ιδιοκτήτες ακινήτων, 203,1 εκατ. από ΦΠΑ που άφησαν απλήρωτο επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλα 47 εκατ. ευρώ από απλήρωτα πρόστιμα.

Συνολικά τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων αγγίζουν τα 103,36 δισ. ευρώ ενώ αν προστεθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις το ποσό αυτό εκτινάσσεται στα 185 δισ. ευρώ πάνω δηλαδή από το ΑΕΠ της χώρας (175,5 δισ. ευρώ).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top