Στουρνάρας: «Δημοσιονομικός κίνδυνος οι αποφάσεις του ΣΤΕ για τις συντάξεις»

Στουρνάρας: «Δημοσιονομικός κίνδυνος οι αποφάσεις του ΣΤΕ για τις συντάξεις»

Σε ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις σε συνδυασμό με την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο.

Πιο αναλυτικά, ο Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου ανέφερε ότι «ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019. Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας,  η αναστολή των περικοπών δεν απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Και συνέχισε: «Ωστόσο, η αναστολή του μέτρου οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης μέχρι το 2040. Επιπλέον, η εφαρμογή των αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές συνδυαστικά, αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top