Το 5G και η απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια

Το 5G και η απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

“Περιφερειακή συνεργασία” και “εξωστρέφεια” είναι οι λέξεις κλειδιά για την Ελλάδα στο νέο ενεργειακό τοπίο, σε ένα πιο “πράσινο” περιβάλλον στο οποίο η εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας παίζει κρίσιμο ρόλο. Και η ενεργειακή ασφάλεια δεν προϋποθέτει μόνο την εξασφάλιση πόρων από πολλούς παρόχους, αλλά και την θέσπιση κανόνων προστασίας του ενεργειακού τομέα από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν από το 4ο Τhessaloniki Summit και από τη στρογγυλή τράπεζα για την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον αναπλ. υπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά να επισημαίνει ότι η περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας πρέπει να προωθηθεί, ενώ ένα Περιφερειακό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από εθνικά χρηματιστήρια.

“Βρισκόμαστε κοντά στη δημιουργία Regional Energy  Cooperation Center στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη επιτευχθεί η συμφωνία με την Βουλγαρία και είμαστε κοντά στη σύναψη συμφωνίας με την Ιταλία”, τόνισε ο υφυπ. Ενέργειας.

Σπυράκη: 5G και ενεργειακή ασφάλεια

Για την δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, δήλωσε όχι ιδιαίτερα αισιόδοξη παρότι, όπως είπε, έχουν γίνει μεν πολλά σημαντικά έργα σε ό,τι αφορά υποδομές ενέργειας. Όμως η ενεργειακή ολοκλήρωση αργεί επειδή δεν είναι εξισορροπημένη η παροχή ενέργειας στην περιοχή ενώ το ενεργειακό μείγμα διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα.

Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας θα πρέπει ιδιαίτερα να απασχολήσει την Ευρώπη αφού με τα Δίκτυα 5 G, που στην ουσία είναι ήδη εδώ, μπορούν να υπάρξουν επικίνδυνες κυβερνοεπιθέσεις που θα εκδηλωθούν σε βάρος ενεργειακών στόχων. ‘Πρέπει να μπούνε κανόνες λειτουργίας του 5G, πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο που θα θωρακίζει ενεργειακούς στόχους. Οι κινήσεις που γίνονται στο πεδίο αυτό προέρχονται από δύο πόλους, ΗΠΑ και Κίνα και η Ευρώπη σε μικρό βαθμό προσπαθεί να παίξει λι’ αυτή ρόλο. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα”, υποστήριξε η κα. Σπυράκη.

Κεφάλαια για το Ταμείο Μετάβασης

H απολιγνητοποίηση είναι μία αποφασισμένη Κοινοτική πολιτική, αλλά σε αυτή την πορεία δεν θα πρέπει να μείνει κανείς πίσω γι’ αυτό και θα πρέπει να λειτουργήσει το Ταμείο Μετάβασης,  με κεφάλαια που έχουν υπολογιστεί στα  5 δισ. για 41 Περιφέρειες της Ευρώπης, κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρωθούνε.

Επίσης, μία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι, η ανάπτυξη των περιοχών με λιγνιτικούς σταθμούς, πάλι στον κλάδο της ενέργειας αλλά με άλλες μορφές και καθαρές τεχνολογίες.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ