37η Philoxenia – ΟΤΘ/TOURLAB: Η Θεσσαλονίκη με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

37η Philoxenia – ΟΤΘ/TOURLAB: Η Θεσσαλονίκη με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ασφαλής και φιλική για τους επισκέπτες της, η οποία ωστόσο χρήζει στρατηγικών ανάπτυξης και μάρκετινγκ, ούτως ώστε να κατακτήσει την κορυφή. Πολλά και ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα από κοινού ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το TOURLAB του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στο πλαίσιο της 37ης Philoxenia.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Θεσσαλονίκη, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε σήμερα το πρωί από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το TOURLAB του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας διεξαγωγής της 37ης Philoxenia.

«Πολλές ιστορίες, μία καρδιά» είναι η ‘ταυτότητα’ της Θεσσαλονίκης που έχει επικρατήσει εδώ και μία 10ετία, στη συνείδηση των ίδιων των κατοίκων της πόλης, των επισκεπτών της, των επαναλαμβανόμενων τουριστών της που όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από το Ερευνητικό εργαστήριο Τουρισμού & Διοίκησης Υπηρεσιών (TOURLAB) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος για λογαριασμό του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ), η Θεσσαλονίκη είναι «μια εκπληκτική τουριστική εμπειρία που προσφέρει στιγμές ευτυχίας και θετικές αναμνήσεις».

Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ένωσαν τις δυνάμεις τους και πριν τρεισήμισι χρόνια, πάλι κατά τη διάρκεια της Philoxenia προχώρησαν σε σύμπραξη ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για την ανάπτυξη της πόλης, τις δυνατότητές της, να καταγραφούν τα δυνατά της σημεία, αλλά και οι αδυναμίες της.

«Η Θεσσαλονίκη καυχιέται για την πανεπιστημιακή της κοινότητα που μετράει τρία Πανεπιστήμια με τουλάχιστον 120.000 φοιτητές» ανέφερε η πρόεδρος του ΟΤΘ και αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου στην 37η Philoxenia.

Μια μελέτη, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, τα δυνατά της σημεία, τα χαρακτηριστικά της, οι αγορές που προσελκύει αλλά και οι μελλοντικές αγορές στόχοι, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν και τα αδύνατα σημεία της.

«Κομβικής σπουδαιότητας για τον καθορισμό του αναπτυξιακού οράματος είναι ο καθορισμός προτεραιοτήτων, οριζόντιας και κάθετης παρέμβασης, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα πλεονεκτήματα της περιοχής» επισήμανε ο Κοσμήτορας της σχολής Οικονομίας & Διοίκησης Δρ. Ευάγγελος Χρήστου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης του TOURLAB για λογαριασμό του ΟΤΘ. Ο κ. Χρήστου, βάσει της έρευνας, εστίασε σε τρεις τομείς:

α. Εκθεσιακός και συνεδριακός τουρισμός

β. City Break

γ. Βιομηχανικές Δημιουργίες προσθέτοντας στη συνέχεια τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και διατροφή, την αειφορία και το περιβάλλον, την καινοτομία.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ασφαλής και φιλική

Η εν λόγω έρευνα η οποία παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Σπύρο Αβδημιώτη πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2022, σε 1.000 περίπου επισκέπτες ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν και περισσότερες από 20 συναντήσεις με φορείς, οργανισμούς, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρίες, ακόμη και με την αστυνομία σχετικά με την ασφάλεια της πόλης αλλά και τον ιατρικό σύλλογο σ’ ότι αφορά την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά της εικόνας της Θεσσαλονίκης ως τουριστικό προορισμό η έρευνα συνοψίζει τα εξής προτερήματά της: η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ασφαλής και φιλική για τον επισκέπτη, έχει εξαιρετική ιστορία, πλούσια και ποικίλη γαστρονομία, έντονη νυχτερινή ζωή, διαθέτει βυζαντινούς χώρους, έχει φιλόξενους ανθρώπους, είναι κοντά σε θερινούς αλλά και χειμερινούς προορισμούς, έχει ενδιαφέρουσα αγορά, διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και καλλιτεχνικά δρώμενα, είναι ιδανική για ταξίδια με παιδιά και επίσης προσφέρει ενδιαφέρουσες αθλητικές εκδηλώσεις.

21 τάσεις – 3 ομάδες

Κατά τη διάρκεια της έρευνας παρουσιάστηκαν οι 21 τουριστικές τάσεις οι οποίες κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες:

Α. νέα τμήματα της τουριστικής αγοράς

Β. νέες ανάγκες των επισκεπτών και

Γ. νέες συμπεριφορές.

Μοναχικοί ταξιδιώτες, millenialls, μεσαία τάξη από νέες αγορές, οικογένειες, ασημένιος τουρισμός ανήκουν στην 1η ομάδα, όπως εξήγησε ο κ. Χρήστου, αυθεντικές εμπειρίες, σύντομες αποδράσεις από την καθημερινότητα, προστασία του περιβάλλοντος, τοπικά προϊόντα ανήκουν στην 2η ομάδα ενώ online σύνδεση, νέες μορφές επικοινωνίας με βίντεο και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οικονομία διαμοιρασμού κτλ. ανήκουν στην 3η ομάδα των τελευταίων τουριστικών τάσεων της παγκόσμιας αγοράς.

Σ’ ότι αφορά τη στρατηγική πάνω στην οποία θα πρέπει να ‘πατήσει’ η Θεσσαλονίκη και να αφορά βιωσιμότητα και προσβασιμότητα, είναι ανάπτυξη διαφορετικών μορφών τουρισμού και εμπειριών όπως αθλητισμός, ευεξία, εκθέσεις, πολιτισμός, θρησκεία, γαστρονομία, διασκέδαση, ψώνια, εκδηλώσεις και φεστιβάλ, φύση και εκδρομές.

Οι αγορές στόχοι

Η στρατηγική για τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικός προορισμός, μεταξύ άλλων, εστιάζει και σε έξι ομαδοποιημένες αγορές. Όπως επισήμανε ο Κοσμήτορας της σχολής Οικονομίας & Διοίκησης Δρ. Ευάγγελος Χρήστου Γερμανία, Βρετανία, Κύπρος, Ιταλία, Αυστρία, Τουρκία, Ισραήλ αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για προσέλκυση τουριστών στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Βαλκάνια με έμφαση σε Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία ενώ οι ΗΠΑ είναι τρίτη προτεραιότητα, «και αυτό, διότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με Θεσσαλονίκη» επισήμανε ο κ. Χρήστου προσθέτοντας πως «εάν μπει απευθείας πτήση, τότε η Αμερική θα είναι νούμερο ένα προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη».

Τα αδύνατα σημεία

Η πληρέστατη έρευνα που διεξήχθη δεν συμπεριέλαβε μόνο τα δυνατά σημεία της Θεσσαλονίκης αλλά και τα αδύνατά της, εκείνα που απαιτούν πολιτικές. Δαπάνη, εποχικότητα, πληρότητες, διαρκής κατάρτιση προσωπικού και εργοδοτών, ανταγωνιστικότητα, πρόσβαση ειδικών μονάδων, έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τοπικούς παραγωγούς κτλ. είναι κρίσιμα θέματα που απαιτούν πολιτικές, όπως επισημάνθηκε, με την ενίσχυση των τάσεων για τουρισμό ‘αυθεντικής’ εμπειρίας, ψηφιοποίηση, βιώσιμη ανάπτυξη κτλ. να προστίθενται στις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Το προφίλ του ταξιδιωτών

Σ’ ένα μέγεθος δείγματος 886 ατόμων, όπως επισημάνθηκε στην έρευνα, από τον καθηγητή κ. Αβδημιώτη από το Ερευνητικό εργαστήριο Τουρισμού & Διοίκησης Υπηρεσιών (TOURLAB) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος , οι περισσότεροι που ταξιδεύουν είναι οικογένεια με ένα παιδί σε ποσοστό 15%, και με δυο παιδιά (20%). Το εισόδημά τους ανέρχεται έως τα 10.000 ευρώ ετησίως σε ποσοστό 17,4%, από 30.000 – 50.000 ευρώ (16,5%) ενώ το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Η συχνότητα των διακοπών τους είναι 2-3 φορές τον χρόνο και ξοδεύουν μεταξύ 1.000 – 2.000 ευρώ ετησίως το άτομο.

Σχετικά με την εικόνα της Θεσσαλονίκης, πολιτισμός, γαστρονομία, διασκέδαση είναι τα τρία θελκτικά της στοιχεία ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για το ‘αφήγημα’ του προορισμού, το λεγόμενο «story telling», και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αβδημιώτης «ψάχνουν για συναισθήματα, αισθάνονται ασφαλείς και είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες».

Η δυναμική της Θεσσαλονίκης

Κατά τη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που πραγματοποίησε το Ερευνητικό εργαστήριο Τουρισμού & Διοίκησης Υπηρεσιών (TOURLAB) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος για λογαριασμό του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ) σύντομες τοποθετήσεις έκαναν και ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος αναφέρθηκε στο πλάνο των 30 έργων πνοής για τη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2030, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Γαστρονομικών Πόλεων της UNESCO, στον αστικό αμπελώνα που διαθέτει κτλ., ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφερόμενος στα 30 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για μια πιο ‘φρέσκια’ εικόνα της πόλης, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου επισημαίνοντας πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να καταστεί πόλη του ευ ζην με περαιτέρω εξωστρέφεια, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις του Οργανισμού για τη Θεσσαλονίκη όπως το greekend (δράση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που προβάλλεται σε 10 χώρες του εξωτερικού για Θεσσαλονίκη και Αθήνα), η στήριξη σε αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ την τελευταία διετία ενώ επισήμανε και την πιθανή ένταξη του ΕΟΤ στη Μεγάλη Σύμπραξη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας ιδιωτικού και δημόσιου φορέα ενισχύοντας την τόσο με τεχνογνωσία όσο και οικονομικά. Αλλά και η διευθύντρια του ΣΕΤΕ Μαρία Γάτσου εστίασε στην εδραίωση της Θεσσαλονίκης ως ένας προορισμός παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη-37η Philoxenia: Εγκαινιάστηκε το περίπτερο του δήμου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη – 37η Philoxenia: Συνεχίζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση για Σποράδες για τρίτη χρονιά

Aθλητικός Τουρισμός: Η βιομηχανία του 1 δισ $-12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς

Α. Γκερέκου: Η Θεσσαλονίκη επανατοποθετείται δυναμικά στον διεθνή χάρτη του τουρισμού

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top