Με αυτόνομο περίπτερο 100 τ.μ. συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη φετινή 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας τις δραστηριότητες και τα έργα της μέσω πέντε θεματικών ενοτήτων. «Είμαστε μια Περιφέρεια, η οποία έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο», δήλωσε στο GRTimes.gr ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Συνέντευξη στην Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Συναντήσαμε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στο περίπτερο της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, το οποίο βρίσκεται σε διακριτό και προβεβλημένο χώρο της έκθεσης, έξω από το Περίπτερο 16, όπου προβάλλονται οι δραστηριότητες και τα έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω 5 θεματικών ενοτήτων, α) Τουρισμός, β) Περιβάλλον, Ενέργεια, Αειφορία, γ) Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή, δ) Πρωτογενής Τομέας ενώ ειδική θεματική ενότητα αποτελεί η αναφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, μέσα από εκθέματα στα οποία περιλαμβάνονται βιβλία και λευκώματα αλλά και ενθυμήματα τόσο Πελοποννησίων που πολέμησαν στην Μικρά Ασία, όσο και προσφύγων που έφθασαν από εκεί και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας.

«Είμαστε μια Περιφέρεια, η οποία έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο. Είμαστε μια Περιφέρεια που έχει πάνω από 10 μνημεία παγκοσμίως γνωστά. Μια Περιφέρεια που παράγει το σύνολο σχεδόν των προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως προϊόντα μεσογειακής διατροφής. Και είμαστε μια Περιφέρεια που μπορεί να φιλοξενήσει τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου, με πανέμορφα βουνά και χιονοδρομικά κέντρα, με θάλασσες, δάση, μονοπάτια, οτιδήποτε χρειάζεται ένας τουρίστας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας.

Όπως ο ίδιος εξήγησε «επιδιώκουμε έναν τουρισμό, όχι εκείνον που έχουν άλλες περιοχές της Μεσογείου, αλλά έναν τουρισμό που θα έχει ως κέντρο του τον πολιτισμό, την οικολογία, την ανθρώπινη σχέση, γι’ αυτό οργανώνουμε στην Πελοπόννησο σειρά εκδηλώσεων που έχουν ως σκοπό την προβολή του τρόπου με τον οποίο μαγειρεύουμε τις Πελοποννησιακές γεύσεις, την φιλοξενία και άλλες δραστηριότητες».

Το φεστιβάλ γαστρονομίας και τα περίπτερα τουριστικής πληροφόρησης

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με στόχο την προβολή των τοπικών προϊόντων των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, τις τοπικές συνταγές, τους παραγωγούς, τους σεφ, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους επαγγελματίες του κλάδου κτλ.

Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης, το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας διεξάγεται σε μικρές πόλεις της Πελοποννήσου, ξεκινώντας από την Αερόπολη της Λακωνίας, την Κορώνη της Μεσσηνίας, το Παράλιο Άστρος της Αρκαδίας, το Τολό στην Αργολίδα που θα είναι και ο τέταρτος σταθμός του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, και το οποίο θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη εκδήλωση πάνω στον Ισθμό Κορίνθου.

«Ο Ισθμός Κορίνθου είναι ο δεύτερος χώρος σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, μετά την Ακρόπολη» δήλωσε ο κ. Νίκας επισημαίνοντας πως εκεί οργανώνεται και η τουριστική πύλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μάλιστα σε πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, ο κ. Νίκας έκανε αυτοψία στις εργασίες που υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς από την Περιφέρεια, ενώ επισκέφτηκε και το περίπτερο τουριστικής πληροφόρησης της Περιφέρειας το οποίο λειτουργεί στον πιο πάνω χώρο και σύντομα θα αναβαθμιστούν οι υποδομές του, ενώ ήδη έχουν δημιουργηθεί πεντακάθαροι χώροι υγιεινής.

«Διπλασιάζονται οι χώροι της τουριστικής πύλης, δημιουργείται χώρος υποδοχής, είχαμε κάνει πρόπερσι το μπαλκόνι, κάνουμε και ένα δεύτερο» πρόσθεσε ο κ. Νίκας υπογραμμίζοντας ότι εκτός από το περίπτερο τουριστικής πληροφόρησης (info kiosk) στον Ισθμό υπάρχουν άλλα τέσσερα, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, στο Ναύπλιο, στο Λεωνίδιο και στη Σπάρτη.

Η ανάγκη ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας

Σε νέα τροχιά ανάπτυξης αναμένεται να μπει ο διεθνής κρατικός αερολιμένας της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» ο οποίος απέχει 9 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Καλαμάτας και λειτουργεί από το 1959.

«Το αεροδρόμιο μας είναι το ταχύτερο αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο στην Ελλάδα, το ότι ιδιωτικοποιείται είναι ένα πολύ καλό νέο, το έχουμε ζητήσει και από το δημοτικό συμβούλιο και θα δώσει μια ώθηση στο αεροδρόμιο, που δεν είναι ένα αεροδρόμιο της Καλαμάτας, είναι ένα αεροδρόμιο όλης της Πελοποννήσου» δήλωσε στο GRTimes.gr ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου λέγοντας πως επί θητείας του ως δήμαρχος Καλαμάτας το 2017 είχε λάβει απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο για την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου.

Ο ίδιος επισήμανε πως η επέκταση και η αναβάθμιση των υποδομών (terminal, χώρος στάθμευσης αεροσκαφών) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση λόγω της αλματώδους ανάπτυξης του εν λόγω αεροδρομίου.

«Δεν επαρκεί ο χώρος, εμείς ως Περιφέρεια χωρίς να έχουμε αρμοδιότητα, το φροντίζουμε, τους χώρους, την ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση, έχουμε και ένα γραφείο υποδοχής τουριστών, δίνοντας τους ένα δώρο, τους καλωσορίζουμε και τους αποχαιρετούμε έναν έναν» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου προσθέτοντας πως στο διεθνές αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» μέχρι το Νοέμβριο θα εκτελούνται 140 πτήσεις προς χώρες της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται πως ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένος Καλαμάτας, για διάστημα παραχώρησης περί τα 40 έτη, έχει ήδη ξεκινήσει  με τη διαγωνιστική διαδικασία να υλοποιείται σε δύο φάσεις:

Κατά την Α’ Φάση του διαγωνισμού, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που καλύπτουν συγκεκριμένα τεχνικό-οικονομικά κριτήρια να καταθέσουν τους Φακέλους Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2022. Στη συνέχεια το Υπερταμείο θα αξιολογήσει τους υποβληθέντες φακέλους και θα επιλέξει τους υποψηφίους που καλύπτουν τα σχετικά κριτήρια.

Στους επιλεγέντες διαγωνιζομένους θα δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη Β’ Φάση (και τελική) του διαγωνισμού, κατά την οποία θα υποβάλουν τις τελικές προσφορές τους. Σε αυτή τη φάση θα προσδιοριστεί η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης και λοιπές κρίσιμες συμβατικές ρυθμίσεις.

Ο διαγωνισμός είναι πλήρως ενταγμένος στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπερταμείου για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ώστε να αποτελέσουν κρίσιμο μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Ο βασικός στόχος του Υπερταμείου, μέσω της παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, είναι η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου και ιδίως του κτιρίου επιβατών (terminal). Μέσα από  τις επενδύσεις το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα μπορέσει να υποδεχθεί ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιβατών που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τους 500.000 πολύ νωρίτερα από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει στοιχείων της ΥΠΑ, σε επεξεργασία του ΙΝΣΕΤΕ INTELLIGENCE, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας για το 2019 καταγράφηκαν 153.364 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ενώ αντίστοιχα πέρυσι σημειώθηκαν 77.186.

Η φετινή σεζόν

Η τουριστική σεζόν συνεχίζεται και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και όπως όλα δείχνουν είναι εφικτή η πολυπόθητη επιμήκυνση. «Φαίνεται ότι πήγαμε πολύ καλύτερα από τα 2019, είχαμε και εσωτερικό τουρισμό και από το εξωτερικό. Δεν είχαμε τους Ρώσους όπως άλλες χρονιές, όμως αυτοί αντικαταστάθηκαν από άλλες αγορές» ανέφερε ο κ. Νίκας προσθέτοντας πως έχουν αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις και με το Ισραήλ «και ευελπιστούμε πολύ γρήγορα να έχουμε απευθείας πτήσεις και με το Τελ Αβίβ.»

Όπως επισήμανε ο κ. Νίκας η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει στρατηγική και παράλληλα οργανωμένη παρουσία στις εκθέσεις καθώς και οργανωμένο τρόπο προσέγγισης των ανθρώπων.

«Παρά το γεγονός ότι είχαμε δυο χρόνια πανδημίας που μας πήγε πίσω, φαίνεται ότι έχουμε αποκτήσει έναν βηματισμό που πηγαίνει πολύ καλά σε συνδυασμό και με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ» υπογράμμισε.

Τουριστική σχολή και συνέδριο για την παραγωγή μεταξιού

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που μας παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, την πρώτη μέρα λειτουργίας της 86ης ΔΕΘ, όπως δήλωσε «το όραμά μας είναι να έχουμε μια τουριστική σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου, ανεξάρτητα εάν είναι δημόσια ή ιδιωτική» προσθέτοντας πως υπάρχει  έντονο ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε και στο συνέδριο για την ανάπτυξη δικτύου παραγωγής μεταξιού το οποίο προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Τρίπολη εντός του μήνα.«Ο Μορέας, ο Μοριάς είναι ο χώρος παραγωγής του μεταξιού, θέλουμε να επανέλθουμε σ’ αυτό, σε μια εποχή που το μετάξι είναι πλέον περιζήτητο, ιδιαίτερα η κατηγορία 6» δήλωσε ο κ. Νίκας.

Σημειώνεται ότι αντικείμενο του συνεδρίου θα αποτελέσουν η δυνατότητα αναβίωσης της σηροτροφίας για την παραγωγή μεταξιού στη νότια Πελοπόννησο και οι αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να δώσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο εν λόγω συνέδριο επιδιώκεται η συμμετοχή επιχειρηματιών από τον κλάδο ένδυσης, όπως επίσης από τον κλάδο παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί, καθώς και στελεχών του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων (ΣΚΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ). Παράλληλα, θα εξεταστούν οι δυνατότητες ανάπτυξης και σε συνέργεια με το Σουφλί στον Έβρο ενός δεύτερου δικτύου παραγωγής υψηλής ποιότητας μεταξιού στην νότια Πελοπόννησο.

Αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε και στην αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, ένα πρόβλημα που τα προηγούμενα χρόνια, και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που παρατηρείται αύξηση του τουριστικού ρεύματος, ήταν έντονο.

«Το φετινό καλοκαίρι δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τα σκουπίδια, διότι έχει προχωρήσει η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία κάλυψε τα προβλήματα που υπήρχαν» δήλωσε ο κ. Νίκας επισημαίνοντας ότι εκτός από την ήδη υπάρχουσα μονάδα που βρίσκεται έξω από την Τρίπολη, στην περιοχή Παλαιόχουνη, κατασκευάζονται άλλες δυο, η μία στην περιοχή της Σκάλας στη Λακωνία και η άλλη στην περιοχή της Καλλιρόης στη Μεσσηνία, με την τελευταία να τίθεται σε λειτουργία στα τέλη του Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πελοπόννησος – Τουρισμός: Βιωματικές εμπειρίες, αναβάθμιση του αεροδρομίου, επιμήκυνση τουριστικής σεζόν

1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου: Τοπικά προϊόντα και συνταγές με φόντο την Πελοποννησιακή γη

Πελοπόννησος – Τουρισμός: Αυθεντικότητα και βιωματικές εμπειρίες – Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στο GRTimes

Πελοπόννησος: Καστροπολιτείες, ψαροχώρια, τιρκουάζ νερά και κρασί Μαλβάζια (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top