Ασφυκτιούν οι υδατοκαλλιέργειες, στα “αζήτητα” 500 εκατ.

Ασφυκτιούν οι υδατοκαλλιέργειες, στα “αζήτητα” 500 εκατ.

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ασφυκτιά ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, με 117.000 τόνους ψαριών να παράγονται σε μία συνολική θαλάσσια έκταση που είναι ίση με μόλις την μισή έκταση του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”. Χωρίς θαλάσσιο χωροταξικό, οι ιχθυοκαλλιέργειες που φέρνουν έσοδα στην εθνική οικονομία της τάξης των 450 εκατ. ευρώ το έτος, ασφυκτιούν και δέχονται σφοδρό ανταγωνισμό από τη γειτονική Τουρκία, η οποία στα τελευταία χρόνια αύξησε κατά 160% την παραγωγή της, με επιδοτήσεις και χαμηλές τιμές, κερδίζοντας από την αυξημένη ζήτηση για την κατανάλωση ψαριών στην Ε.Ε., σε βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών.

Με το χαιρετισμό της υφυπουργού ΥΠΑΑΤ κας. Φωτεινής Αραμπατζή, άνοιξε η ημερίδα για την “ελληνική υδατοκαλλιέργεια βασικός πυλώνας ανάπτυξης”, που διοργάνωσε το Υπουργείο με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγής Υδατοκαλλιέργειας ( ΕΛΟΠΥ), στο πλαίσιο της Agrotica 2020.

“Το γρήγορο ψάρι τρώει το αργό”

Όταν πριν έξι μήνες ανέλαβε το ΥΠΑΑΤ η νέα πολιτική ηγεσία, το χωροταξικό της θάλασσας, τα λεγόμενα ΠΟΑΥ, είχε βαλτώσει, ενώ το Ε.Π. Αλιείας είχε απορρόφηση 12,7%, όταν περιμένουν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις πάνω από 500 εκατ. ευρω.

Όπως είπε η κα. Αραμπατζή, το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η εξασφάλιση του απαιτούμενου ζωτικού χώρου για να επεκταθούν οι μονάδες, κάτι που απαιτούσε το θαλάσσιο χωροταξικό που καθυστερούσε. Τα λεγόμενα ΠΟΑΥ, οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, δεν προχώρησαν λόγω της καθυστέρησης του ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα από τις 25 αιτήσεις για ορισμό ΠΟΑΥ, να έχει προχωρήσει μόνο μία.

αραμπατζη-φωτεινη

Το ΥΠΑΑΤ δεν είχε άλλη επιλογή από το να δώσει διετή παράταση για τις ΠΟΑΥ, συστήνοντας όμως διϋπουργική με το ΥΠΕΝ, για την αξιολόγηση του θαλάσσιου χωροταξικού . Επίσης, σχεδιάζει μία ολιστική προσέγγιση των υδατοκαλλιεργειών, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενώ παράλληλα προωθεί την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, όπως και συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών.

Καταλήγοντας η κα. υφυπουργός δήλωσε πως αυτή πιστεύει πως στο σύγχρονο κόσμο το μικρό ψάρι δεν κινδυνεύει από το μεγάλο, αλλά αντίθετα πως “το γρήγορο ψάρι τρώει το αργό και εμείς θέλουμε να είμαστε μαζί σας το γρήγορο ψάρι”.

ΕΛΟΠΥ και Fish from Greece

O πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ κ. Απόστολος Τουραλιάς, ανέφερε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε σημείο καμπής καθώς, επιτέλους, με τις πρόσφατες επιειρηματικές εξελίξεις, ξεκαθαρίζει το τοπίο και οι επιχειρήσεις μπορούν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

“Στοίχημα για τον κλάδο των ελληνικών Υδατοκαλλιεργειών, είναι η τοποθέτηση των προϊόντων του με το σήμα   Fish from Greece, ένα σήμα που αποτελεί την κοινή υπογραφή όλων των μελών του ΕΛΟΠΥ, το νέο ιδιωτικό σήμα πιστοποίησης που πρέπει να περάσει στη συνείδηση του καταναλωτή και να ταυτιστεί με την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο ΕΛΟΠΥ αντιπροσωπεύει το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και σαν το φορέα που αντιπροσωπεύει τον κλάδο, προσπαθεί να απαντάει σε προκαταλήψεις, παρανοήσεις και ανακρίβειες, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ορισμένες χώρες στο εξωτερικό. “Απαντάμε με διαφάνεια, ήθος, εμπιστοσύνη που είναι και οι βασικές αρχές της ΕΛΟΠΥ, ενώ επιδιώκουμε συστηματικά συνέργειες με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας” είπε ο κ. Τουραλιάς.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ αναφέρθηκε στη “συστηματική προσπάθεια της τουρκικης ιχθυοκαλλιέργειας να αυξήσει τα μερίδιά της σε βάρος της δικής μας, με χαμηλές τιμές και επιδοτήσεις, ανταγωνισμό αθέμιτο που αφορά ειδικά την αγορά της Ιταλίας”.

Στόχος η αύξηση 4% το έτος

Μάλιστα όπως είπε ο γενικός δ/ντής του ΕΛΟΠΥ κ. Γιάννης Πελεκανάκης, η Τουρκία, με πολύ μικρότερες θαλάσσιες εκτάσεις, μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε με την πολιτική που ακολουθεί, να παράγει παραπάνω από ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που ασχολούνται με την ιχθυοκαλλιέργεια. Με τις επιδοτήσεις και τις χαμηλές τιμές, η Τουρκία είναι η χώρα που επωφελείται από την αύξηση της ζήτησης, αφού η παραγωγής στις ευρωπαϊκές χώρες παραμένει στάσιμη.

Η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να επιτύχει ετήσια αύξηση του κλάδου κατά 4%, φθάνοντας στους 185.000 τόνους ως το 2030, προϊοντος αξίας περί τα 900 εκατ. ευρω.

Σημειώνεται ότι με στοιχεία 2018 η Ελλάδα παράγει 117.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού. Οι ποσότητες αυτές παράχθηκαν από 66 επιχειρήσεις που λειτουργούν 320 μονάδες , στις οποίες και απασχολούνται 4.000 άτομα , ενώ ο κλάδος προσφέρει απασχόληση σε 10 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Οι πωλήσεις του κλάδου ανέρχονται σε  550 εκατ ευρώ, οι εξαγωγές γίνονται σε 32 χώρες και είναι  αξίας 450 εκατ. ευρώ.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση εκφώνησαν ο υφυπ. Στέλιος Πέτσας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και οι βουλευτές Δ.Βαρτζόπουλος – Β’ Θεσσαλονίκης και Γεώργιος Αμανατίδης, Κοζάνης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top