Φρέσκα λαχανικά από… πανεπιστημιακά χωράφια

Φρέσκα λαχανικά από… πανεπιστημιακά χωράφια

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Χρώματα «ξαπλωμένα» στο έδαφος, μυρωδιά φρέσκου ποτισμένου χώματος που μόλις αγκάλιασε τους νέους σπόρους. 40.000 τετραγωνικά μέτρα μια ανάσα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο λαχανόκηπος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια -πρωτοποριακή δράση για τα δεδομένα του 2012- φιλοξενώντας 400 κήπους με λαχανικά. Εκατοντάδες οι πολίτες που έχουν σπείρει, ποτίσει, καλλιεργήσει και συγκομίσει τα λαχανικά τους. Καλλιεργητές που φροντίζουν τους λαχανόκηπούς τους με τη βοήθεια φοιτητών. Η καλοκαιρινή περίοδος, που έχει ήδη φτάσει, άφησε πίσω της μια άνοιξη «διανθισμένη» στην πανδημία του κορωνοϊού. Τι επιπτώσεις επέφερε όμως για τον λαχανόκηπο;

Ο Αναστάσιος Λιθουργίδης, διευθυντής του πανεπιστημιακού αγροκτήματος του ΑΠΘ, αναφέρει ότι οι επιπτώσεις ήταν ανεπαίσθητες. «Υπήρχε μια καθυστέρηση στις καλλιέργειες. Ουσιαστικά οι φυτεύσεις των καλοκαιρινών καλλιεργειών καθυστέρησαν ένα μήνα χωρίς όμως αυτό να έχει επίπτωση στην παραγωγή γιατί πάντα έχουμε ένα μεγάλο περιθώριο την άνοιξη για να βάλει κάνεις τα καλοκαιρινά του λαχανικά. Η διαδικασία αυτή καθυστέρησε χωρίς να έχουν σημειωθεί επιπτώσεις στην παραγωγή» αναφέρει σχετικά με το θέμα, συμπληρώνοντας ότι «μερική δυσκολία υπήρξε και στις περσινές χειμερινές καλλιέργειες. Δηλαδή Φεβρουάριο με Μάρτιο συγκομίζουμε τα λαχανικά που είχαμε βάλει τον χειμώνα. Και εκεί υπήρχε μια τεχνική δυσκολία επειδή δεν ερχόντουσαν οι καλλιεργητές. Φοβόντουσαν να μετακινηθούν και ορισμένοι λόγου της αυξημένης διάθεσής τους για αυτοπροστασία, δεν ερχόντουσαν ώστε να συγκομίσουν τα λαχανικά».

Τα ωράρια λειτουργίας είχαν διαμορφωθεί ανάλογα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί. Υπό κανονικές συνθήκες το αγρόκτημα λειτουργεί από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, κατά την περίοδο της καραντίνας όμως λειτουργούσε μόνο το πρωί. «Κάποιοι λίγοι άνθρωποι που ήθελαν να έρθουν και να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες του επισκέπτονταν το αγρόκτημα τις λίγες ώρες που μέναμε ανοιχτά, ενώ η παρουσία φοιτητών ήταν ανύπαρκτη» δηλώνει ο κ. Λιθουργίδης.

Η κανονικότητα έχει επανέλθει

«Οι φοιτητές έχουν επιστρέψει. Βέβαια από τότε που ανοίξαμε επισήμως με το κανονικό ωράριο, τηρούμε τα μέτρα που προβλέπονται, τις αποστάσεις και τη χρήση των απολυμαντικών. Επειδή ο κάθε λαχανόκηπος είναι 100 τ.μ. οι αποστάσεις υπάρχουν έτσι κι αλλιώς, καθώς και 50 άτομα να είναι στην ίδια έκταση έχει 100 μέτρα απόσταση από τον άλλον, πολλά παραπάνω από τα δύο μέτρα που απαιτείτο. Δεν έχουμε καθόλου πρόβλημα συνωστισμού» τονίζει ο διευθυντής του αγροκτήματος.

λαχανοκηπος απθ

Η ιδιαιτερότητα των λαχανόκηπων

Συζήτηση επικρατεί κάθε χρόνο γύρω από το θέμα των καιρικών φαινομένων και πως αυτά ενδεχομένως να μην βοηθούν τους καλλιεργητές, προξενώντας τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές τους. «Επειδή είμαστε κοντά στην θάλασσα το κλίμα εδώ σε κάθε περίπτωση είναι πιο ήπιο και από την έως τώρα ενασχόληση δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Βέβαια, αυτό που ισχύει σε όλες τις καλλιέργειες, ανεξαρτήτως καιρού, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν χρονιές που μπορεί να είναι προβληματική η ντομάτα, άλλη χρονιά η πιπεριά, άλλη η μελιτζάνα, αλλά αυτό είναι ένα φαινόμενο που το συναντά κανείς. Ωστόσο, δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι τέτοιο φέτος, νομίζω τα πράγματα βαίνουν ομαλώς» υπογραμμίζει ο κ. Λιθουργίδης.

Στροφή…στην αγροτική οικονομία;

Η αγροτική οικονομία για πολλούς -ιδιαίτερα στο εξωτερικό- είναι συνυφασμένη με την Ελλάδα και τον πλούτο της στον γεωργικό κλάδο. Απασχόληση που όπως φαίνεται δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους νέους που στρέφονται περισσότερο σε πιο «σύγχρονα» επαγγέλματα. «Παρ’ όλο που παρήλθε η έντονη οικονομική κρίση, φοβάμαι ότι εξακολουθεί να αποτελεί ένα χόμπι για πολλούς. Το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατικού δυναμικού σε αγροτικές καλλιέργειες είναι εντονότατο και νομίζω ότι επιτείνεται κιόλας. Θεωρώ ότι δεν γύρισαν και πολύ στη γεωργική ενασχόληση οι νέοι μας. Γιατί γεωργική ενασχόληση δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι πρέπει να είσαι και επιχειρηματίας γεωργός, μπορείς να κανείς και τον εργάτη, και αυτή ενασχόληση με την γεωργία είναι» καταλήγει ο κ. Λιθουργίδης.

λαχανοκηπος-απθ2

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ