Η χρονοκαθυστέρηση του ΕΣΠΑ και το Μέτρο 4.2.1.

Η χρονοκαθυστέρηση του ΕΣΠΑ και το Μέτρο 4.2.1.

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Από τη μια πλευρά κυβερνητικοί παράγοντες και φορείς διατείνονται για τη σημασία που έχει ο Αγροτοδιατροφικός κλάδος για τις ελληνικές εξαγωγές, την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη της χώρα και, από την άλλη, φτάσαμε στα μέσα Απριλίου 2019 και ακόμη να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για το περίφημο Μέτρο 4.2.1.

Και τι είναι το Μέτρο 4.2.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020; Eίναι ένα Μέτρο για την ενίσχυση της Μεταποίησης Εμπορίας ή /και Aνάπτυξης Γεωργικών Προϊόντων, προϊόντων γεωργικών και κτηνοτροφικών, με επιδοτήσεις  40%-70% του προϋπολογισμού κάθε επένδυσης.

Και προχθές, όπως ακούσαμε στη σύσκεψη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος και με παρόντα του υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη, ο αρμόδιος Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ θα ανακοινώσει από εβδομάδα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Για ένα Μέτρο, ενός Προγράμματος που αφορά την περίοδο 2014-2020, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν Απρίλιο του 2019! Κι΄αυτό επειδή, όπως υποστηρίχθηκε, ήταν μικρός ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης – που πράγματι ήταν- και επεδίωκαν να τον αυξήσουν, όπως και πέτυχαν και μπράβο τους.

Αλλά οι χρονοκαθυστερήσεις στη διαχρονική πορεία των ΚΠΣ και ΕΣΠΑ, είναι καθεστώς. Όλη η χώρα κάθεται κυριολεκτικά πάνω σε ένα θησαυρό πόρων, που φυλάσσονται στο χρηματοκιβώτιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 , όταν οι επιχειρήσεις μικρές και μεγαλύτερες, νέες και υφιστάμενες, δυναμικές και αγωνιζόμενες να επιβιώσουν, έχουν τεράστια ανάγκη για ρευστό.

Θυμόμαστε μήπως το budget του EΣΠΑ 2014-2020 που υποτίθεται ότι θα ήταν και εμπροσθοβαρές, ώστε να μη τρέχουμε στο ν+2 ή στο ν+3 να προλάβουμε να απορροφήσουμε πόρους; Θυμόμαστε ότι οι Δράσεις υποτίθεται ότι θα ήταν εμπροσθοβαρείς για να βοηθηθεί η χώρα στην καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας;

Λοιπόν αυτό το ΕΣΠΑ, είχε για την ελληνική οικονομία έναν μικρό θησαυρό που αντιστοιχούσε σε 19,8 δις. Κοινοτικών χρημάτων και 5,2 δις. εθνικής συμμετοχής. Πολλά δισεκατομμύρια που αν αξιοποιούνταν έγκαιρα, μαζί με τις ιδιωτικές συμμετοχές και τις όποιες δανειοδοτήσεις, έστω σε κάποιες περιπτώσεις, θα αποτελούσαν μία γενναία ενίσχυση για την οικονομία, θα μπορούσαν, αν έγκαιρα αξιοποιημένα, να έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης σε αυτά τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια.

Το Μέτρο 4.2.1. είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα της ανεπάρκειας των δομών διαχείρισης των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, της αδυναμίας της χώρας να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία, κάθε πόρο, κάθε ευρώ και σέντς για να στηρίξει τους ανθρώπους που θέλουν να σταθούνε στα πόδια τους, να συνεχίσουν να το προσπαθούνε, να παράγουν πλούτο, να δημιουργούν θέσεις εργασίας, να φέρνουνε ανάπτυξη στον τόπο.

Όσο για την Αγροτοδιατροφή, ναι, πράγματι είναι μεγάλη ελπίδα για την Ελλάδα της εξωστρέφειας, των εξαγωγών, της ανάπτυξης, αλλά ας τη βοηθήσουμε επιτέλους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top