Μέλι: Ο χαμένος ελληνικός χρυσός

Μέλι: Ο χαμένος ελληνικός χρυσός

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Σημαντική υστέρηση στην προβολή και προώθηση του ελληνικού μελιού που έχει την καλύτερη ποιότητα στην Ευρώπη, διαπιστώνουν επιστήμονες και παραγωγή.

Σε αυτό συνέτειναν όλοι ομιλητές κατά τις εργασίες του 8ου Συνέδριου Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας 2

Ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου, τόνισε πως η χώρα μας, παρότι είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πυκνότητα μελισσιών και αριθμό επαγγελματιών του κλάδου, είναι στην τελευταία θέση στις εξαγωγές. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται στο ότι δεν γίνεται επαρκής προώθηση με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, το οποίο χαρακτήρισε «θαύμα της φύσης».

Προϊόν ανώτερης ποιότητας

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η ελαστική νομοθεσία της Ευρώπης και των τρίτων χωρών ευνοεί τις συνθήκες ώστε να τρυγιέται το μέλι ανώριμο. Για τον λόγο αυτό το προϊόν υφίσταται επεξεργασία για να απομακρυνθεί η υγρασία και τα υπολείμματα, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η βιολογική του αξία και για να καλυφθεί το γεγονός αυτό, αναμιγνύεται με εγχώριο προϊόν.

Αντιθέτως, όπως είπε, στην Ελλάδα παράγονται εξαιρετικές και μοναδικές κατηγορίες αμιγών μελιών που μπορούν να κατακτήσουν τη διεθνή αγορά σε καλές τιμές, δεδομένου ότι η ΕΕ είναι ελλειμματική σε μέλη και εισάγει ποσότητες, κυρίως από την Κίνα, τις οποίες επανεξάγει.

«Η προώθηση των ελληνικών μελιών απαιτεί ανάδειξη των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, προβολή, διαφήμιση και μάρκετινγκ», τόνισε, φέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του μελιού Μανούκα από τη Νέα Ζηλανδία, που είναι κατώτερης ποιότητας από ελληνικά μέλια, αλλά λόγω καλής προβολής πλέον πωλείται έναντι 23,5 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στην τυποποίηση, καθώς αυτός ο ελληνικός χρυσός κατεξοχήν πωλείται χύμα.

Καλύτεροι έλεγχοι

Την ανάγκη υποστήριξης από το κράτος τόνισαν και οι δύο επιχειρηματίες του κλάδου, ο διευθύνων σύμβουλος της Stayia Farm, Ιωάννης Καρυπίδης και ο γενικός διευθυντής του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής «Μέλι Σίθων», Ιωάννης Καραδήμος.

Ο κ. Καρυπίδης ανέφερε ότι η Αμερική είναι μεγάλο στοίχημα για την ελληνική αγορά, καθώς το ελληνικό μέλη πληροί τις προδιαγραφές υγιεινής που θέτει η χώρα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό.

Από την πλευρά του, ο κ. Καραδήμος τόνισε ότι πρέπει να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι ποιότητας και παράλληλα να διατεθούν σημαντικά κονδύλια για έρευνα και συστηματική προώθηση του εξαιρετικής ποιότητας εγχώριου αυτού προϊόντος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top