Πέλλα: «Βγάζουμε νερά μέσα από τα χωράφια» – Ολική καταστροφή στις καλλιέργειες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Πέλλα: «Βγάζουμε νερά μέσα από τα χωράφια» – Ολική καταστροφή στις καλλιέργειες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Τεράστια είναι η ζημιά που προκλήθηκε από την έντονη βροχόπτωση στις αγροτικές καλλιέργειες χθες, Δευτέρα (29/5), στον δήμο Πέλλας. «Βγάζουμε νερά μέσα από τα χωράφια» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ζημιές άνευ προηγουμένου σημειώθηκαν με τα χθεσινά (29/5) ακραία καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες βαμβακιών και καλαμποκιών του δήμου Πέλλας.

«Οι καλλιέργειες σε καλαμπόκια, βαμβάκια και βιομηχανικά φασολάκια καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά και ιδίως για τα πρώτα δύο. Βγάζουμε νερά μέσα από τα χωράφια. Μιλάμε για ολική καταστροφή, ενώ ακόμη και σήμερα βρέχει» τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος συμπλήρωσε ότι η Πολιτεία δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση για τις καταστροφές, ενώ το βράδυ ο Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας θα πραγματοποιήσει Συμβούλιο, ώστε να παρθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν μας “παίρνει” χρονικά να σπείρουμε. Η περίοδος της σποράς του βαμβακιού θεωρητικά ήταν μέχρι αυτή την περίοδο, δηλαδή τέλη Μαΐου, αλλά και πάλι το ρίσκο είναι τεράστιο. Όταν στις 30 του μήνα βγάζω νερά από το χωράφι, θέλω τουλάχιστον 10 ημέρες για να σπείρω και πάλι» προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος.

Πώς πλημμύρισαν τα χωράφια στον δήμο Πέλλας

Με βάση τα λεγόμενα του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων και σε συνδυασμό με το τελευταίο μπουρίνι, τα χωράφια «γέμισαν» με νερό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν περισσότερα ύδατα. «Η τεράστια ζημιά έγινε, διότι καθημερινά έβρεχε και σε συνδυασμό με το έντονο μπουρίνι προχθές τα έκανε “όλα θάλασσα”. Αν πάμε στον κάμπο, θα δείτε πως όλοι οι αγρότες βγάζουν με κουβάδες και ό,τι έχουν τα νερά από τα χωράφια τους»!

Οι καλλιέργειες βαμβακιού, σύμφωνα με αγρότες της περιοχής, είναι από τις δυναμικότερες του κάμπου των Γιαννιτσών, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω των μεγάλων καταστροφών στα χωράφια που μετατράπηκαν σε… λιμνοθάλασσες.

 

Τέλος, ο Γιώργος Παπαδόπουλος αναφέρει στο GRTimes.gr ότι αν οι συγκεκριμένες καταστροφές είχαν συμβεί στα μέσα Απριλίου, θα υπήρχαν κάποιες μικρές ελπίδες, ώστε αρχικά να σπείρουν οι αγρότες τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια και στη συνέχεια αυτά τα αποδώσουν καρπούς «Ωστόσο, και πάλι η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη. Ας πούμε ότι αποφασίζουμε να σπείρουμε φασολάκι βιομηχανικό σε ένα χωράφι που είχαμε σπείρει το προηγούμενο διάστημα βαμβάκι. Το αποτέλεσμα μάλλον θα ήταν μηδενικό, διότι ήδη είχαν τοποθετηθεί φάρμακα για το βαμβάκι, με αποτέλεσμα να κατέστρεφαν τον σπόρο από το φασολάκι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι καλλιέργειες καφέ θα μπορούσαν να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτη

Πρωτοφανής χαλαζόπτωση έπληξε τις καλλιέργειες στην Άρτα

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι στην Αριδαία-Καταστράφηκαν ολοσχερώς εμπορεύματα και καλλιέργειες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Τριαντόπουλος: Νέα χορήγηση προκαταβολής 13,4 εκατ. ευρώ για τις πυρόπληκτες δενδρώδεις καλλιέργειες 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top