Ανατολική Χαλκιδική: Τα τοπικά προϊόντα «όχημα» ανάπτυξης για υψηλή γαστρονομία και παροχές

Ανατολική Χαλκιδική: Τα τοπικά προϊόντα «όχημα» ανάπτυξης για υψηλή γαστρονομία και παροχές

Από τα περίφημα μύδια Ολυμπιάδας μέχρι το μέλι, τα τυροκομικά και το ρυζόγαλο της Αρναίας. Από τα φρέσκα ψάρια του Αθωνικού κόλπου, τα παστά ορκύνια της Ιερισσού και τα ντόπια λουκάνικα της Μεγάλης Παναγιάς μέχρι τα τοπικά κρασιά, τη μαντουβίνα και τα αμυγδαλωτά λουλούδια της Αμμουλιανής. Τοπικοί παραγωγοί της Ανατολικής Χαλκιδικής μαζί με την επικεφαλής σεφ του KOUZINA Ντίνα Νικολάου εκπαιδεύονται και εκπαιδεύουν και παράλληλα παρουσιάζουν τα προϊόντα που παράγει η Αριστοτελική γη και θάλασσα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Με στόχο την ένταξη ολοένα και περισσότερων τοπικών προϊόντων στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και γενικότερα στα πρωινά μπουφέ των ξενοδοχείων και λοιπών μονάδων, η Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη σε συνεργασία με το Δήμο Αριστοτέλη και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής διοργανώνουν μια ημέρα αφιερωμένη στη χρήση των προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 3 Απριλίου, από το πρωί ως το μεσημέρι (09:45 π.μ – 16:00) στον αυλόγυρο του Alexandros Palace Hotel & Suites, στην Τρυπητή Ουρανούπολης, θα διεξαχθεί η καινοτόμα πρωτοβουλία της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης και της συμμετοχής των επαγγελματιών της περιοχής.

Είκοσι έξι (26) τοπικοί παραγωγοί μαζί με την καταξιωμένη σεφ και επικεφαλής του φεστιβάλ γαστρονομίας KOUZINA Ντίνα Νικολάου θα αφιερώσουν μια ημέρα στα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής της Ανατολικής Χαλκιδικής.

«Γίνονται δάσκαλοι για μία ημέρα και με πλαισιώνουν ως πρωταγωνιστές μιας συλλογικής προσπάθειας με θαυμαστά αποτελέσματα» δηλώνει η κυρία Νικολάου αναφερόμενη στην εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας 3 Απριλίου και προσθέτει «Άλλωστε εδώ και 13 χρόνια στην περιοχή – τα 3,5 τελευταία σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη- καταφέραμε να αναδείξουμε το γαστρονομικό απόθεμα της Ανατολικής Χαλκιδικής από την Αρναία, τα Πυργαδίκια και την Ολυμπιάδα μέχρι την κορυφή του Άθωνα».

Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων

Έτσι λοιπόν, η Δευτέρα 3 Απριλίου θα είναι αφιερωμένη στη χρήση των προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής της Ανατολικής Χαλκιδικής, η οποία και θα εστιάσει:

  • στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών και της ταυτότητας κάθε τοπικού προϊόντος
  • στον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής
  • στον τρόπο χρήσης τους στη μαγειρική – ζαχαροπλαστική καθώς και
  • στον τρόπο προώθησής τους στους επισκέπτες της περιοχής (τεχνική μάρκετινγκ).

Ειδικές θα είναι οι παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις ενότητες:

  • Τοπικό Πρωινό
  • Τοπικό Σήμα Ποιότητας της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του Δήμου
  • Μύδια Ολυμπιάδας
  • Το KOUZINA.

«Μετατρέπουμε την ιδέα σε επιχειρηματικότητα» επισημαίνει ο δήμαρχος Αριστοτέλη και Πρόεδρος της Αριστοτελικής Σύμπραξης, Στέλιος Βαλιάνος. Όπως ο ίδιος εξηγεί «μέσα σε μόλις 3 χρόνια χτίσαμε μια ισχυρή και βιώσιμη κοινότητα τουρισμού, στην οποία οι επιχειρηματίες συμπράττουν και συνεργάζονται, ακολουθώντας πολυδιάστατες στρατηγικές σύγχρονου τουριστικού μάρκετινγκ. Επικοινωνούν την ελληνικότητα της περιοχής και σταδιακά δημιουργούν ταυτότητα αυθεντικότητας στον προορισμό μέσα από μικρές ή μεγάλες επιτυχίες, που σχηματίζουν την τελική αναπτυξιακή αλυσίδα».

Ο κ. Βαλιάνος τονίζει πως σταθερή αξία παραμένει η διεύρυνση των δυνατοτήτων εκπαίδευσης/κατάρτισης, καθώς και η απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων σε έναν ανταγωνιστικό προορισμό, όπου το φρέσκο και το πρωτοποριακό κυριαρχούν στις δράσεις.

Επί ένα μήνα το φεστιβάλ γαστρονομίας KOUZINA 2023

Για άλλη μια χρονιά ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί η γαστρο-πολιτιστική γιορτή KOUZINA, που λαμβάνει κάθε χρόνο στην Ανατολική Χαλκιδική, ήδη από το 2011 με εξαίρεση τη διετία της πανδημίας- από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου, με πολλαπλές κύριες και παράλληλες δραστηριότητες.

Η φετινή διοργάνωση θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία του Νεοχωρίου του Δήμου Αριστοτέλη με τη γιορτή των καρυδιών και της αγριοκαστανιάς. Σεφ της περιοχής θα βάλουν την πινελιά τους για την έναρξη της αρχαιοελληνικής εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του KOUZINA 2023. Θα ακολουθήσει η γιορτή ελάτου και φασολιού με κυρίαρχο πιάτο τα λουβίδια με παστό χοιρινό.

Στη φετινή διοργάνωση, τιμώμενος ελληνικός προορισμός θα είναι τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου και στις 19 Μαΐου στην πλατεία δημαρχείου της Αρναίας ο δήμαρχος Αριστοτέλη θα υπογράψει τη δικτύωση της Ανατολικής Χαλκιδικής με την Ήπειρο. Την ίδια μέρα οι ηπειρώτισσες θα ετοιμάζουν τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες χρησιμοποιώντας προϊόντα της Ανατολικής Χαλκιδικής όπως φέτα Καραγιάννη, γιαούρτι του Αντώνη, τραχανά από τη Βαρβάρα, γάλα από τα γιδοπρόβατα και τα κοπάδια του Αριστοτελικού Όρους. Αντίστοιχα οι νοικοκυρές της Αρναίας θα φτιάχνουν πασπαλόπιτες με κίτρινη κολοκύθα ή με πράσινα κολοκύθια εποχής.

Κατά τη διάρκεια του KOUZINA η κουζίνα της Κορσικής θα δικτυωθεί με την κουζίνα της Ανατολικής Χαλκιδικής, με θαλασσινά και ψάρια. Αντίστοιχα θα δικτυωθεί η κουζίνα της Σικελίας με την Αριστοτελική θάλασσα και τη μοναστηριακή κουζίνα, οι μεσογειακές κουζίνες των Αλησμόνητων πατρίδων θα ξεκινήσουν στις 4 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει δικτύωση και με τις κουζίνες της Μάλτας και της Πορτογαλίας όπου θα είναι και ο φετινός τιμώμενος μεσογειακός προορισμός.

Η τελετή λήξης του KOUZINA 2023 έχει οριστεί για τις 15 Ιουνίου, στην κεντρική προβλήτα της Ιερισσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Απόβαση» μανιταρόφιλων στη Λίμνη Πλαστήρα- Αναζητούν το πρώτο μανιτάρι της χρονιάς!

Χαλκιδική: Τουρισμός και κλιματική αλλαγή πιέζουν την επάρκεια νερού

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Με τον πρόεδρο του σωματείου Ενοικιαζόμενων Δωματίων συναντήθηκε ο Γ. Κουφίδης

Τουρισμός: Από το Πάσχα τουρίστες στη Χαλκιδική – Ζωηρεύει η κίνηση και στα οργανωμένα ταξίδια!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top