Άνοιξε το βιβλίο για το ελληνικό 10ετές

Άνοιξε το βιβλίο για το ελληνικό 10ετές

Με αρχική καθοδήγησης στο Mid Swaps + 90 μονάδες βάσης ή απόδοση 1% άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 10ετούς τίτλου ωρίμανσης τον Ιούνιο του 2031. Προσδοκίες για ευνοϊκές συνθήκες από την ΕΚΤ, για συνέχιση επιτυχημένης παρουσίας της χώρας στις κεφαλαιαγορές.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε, με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά την απόδοση να διαμορφώνεται στο Mid Swap συν 90 μονάδες βάσης ή 1%, για την επανέκδοση (re-opening) του 10ετούς τίτλου ωρίμανσης τον Ιούνιο του 2031 που είχε εκδοθεί στις αρχές στους έτους (27/1/2021).

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν το βιβλίο προσφορών στις διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Τον Ιανουάριο είχαν συγκεντρωθεί 3,5 δισ. ευρώ με το κουπόνι στο 0,75%.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους οι joint bookrunners του βιβλίου ήταν οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Η τρέχουσα επενδυτική αξιολόγηση της χώρας είναι Ba3 / BB / BB / BBL (Moody’s stable outlook, S&P positive outlook, Fitch stable outlook και DBRS stable outlook), δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα για τις S&P και Fitch Ratings.

Η έκδοση του Ιανουαρίου ήταν η πρώτη κοινοπρακτική (syndicate) έκδοση της φετινής χρονιάς, συνολικής έκτασης 3,5 δισ. ευρώ, με κουπόνι 0,75% και πραγματική απόδοση 0,807% (Mid Swaps + 100 bps). Η συναλλαγή αντιμετωπίστηκε από την αρχή με πολύ ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές και οι εγγραφές ξεπέρασαν τα 22 δισ. ευρώ σχεδόν με το άνοιγμα. Δεδομένης της ισχυρής δυναμικής της έκδοσης, το βιβλίο αυξήθηκε περαιτέρω και έκλεισε με πάνω από 29 δισ. ευρώ και το τελικό μέγεθος να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 33 δισ. ευρώ), οι περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2021 και οι αγορές από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση της επιτυχημένης παρουσίας της χώρας στις κεφαλαιαγορές.

Οι εξελίξεις τρέχουν καθώς αναμένεται την Πέμπτη μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, σχετικά με τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, με τη προσδοκία τη χαμηλή πορεία των αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

Πηγή: euro2day.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ