Αντιμέτωπο με λουκέτο το 50% των καταστημάτων ψιλικών και των περιπτέρων στη Θεσσαλονίκη

Αντιμέτωπο με λουκέτο το 50% των καταστημάτων ψιλικών και των περιπτέρων στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Αντιμέτωπο με λουκέτο βρίσκεται το 50% των καταστημάτων ψιλικών και περιπτέρων στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, με παράλληλη εντεινόμενη τάση συγκέντρωσης των μικρών αυτών σημείων λιανικής σε αλυσίδες franchising, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και τιμές όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές με εκείνες των σούπερ-μάρκετ.

Την τελευταία τριετία η πόλη είναι αλήθεια ότι βίωσε μία μεγάλη αύξηση του αριθμού των καταστημάτων ψιλικών, κατά κανόνα υπό την ομπρέλα κάποιας αλυσίδας franchise, που σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούσε εντύπωση για το πόσο κοντά άνοιγαν αυτά τα καταστήματα το ένα προς το άλλο, τουλάχιστον σε κομβικά σημεία, λ.χ. στο κέντρο της Καλαμαριάς. Από το ξέσπασμα όμως της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του κύματος του πληθωρισμού τα καταστήματα αυτά έχουν αρχίσει να μειώνονται επίσης αισθητά.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Ιακώβου, ένα κατάστημα ψιλικών 60 τ.μ. με ένα διπλό ψυγείο, δυο μονά, ένα ψυγείο παγωτών και ένα air condition, που προ της ενεργειακής κρίσης πλήρωνε 1.000 ευρώ το δίμηνο για ρεύμα τώρα καλείται να πληρώσει 3.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα,  οι τσέπες των πολιτών υφίστανται μεγάλες πιέσεις λόγω του πληθωρισμού και ο κόσμος κυνηγάει προσφορές και τις φθηνότερες τιμές, με αποτέλεσμα τη μείωση της πελατείας και των εσόδων των μικρών σημείων λιανικής. Τα περισσότερα σύγχρονα ψιλικατζίδικα τα τελευταία χρόνια, επίσης, ως γνωστόν πωλούν και καφέδες με take away. Όπως όμως σημειώνει σχετικά ο γ.γ. της Ένωσης, Νικόλαος Αρβανιτίδης, όσο και αν δουλεύει ο καφές δεν μπορεί να σε στηρίξει σε τέτοιες ανατιμήσεις.

Στο περιβάλλον αυτό σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου αναμένεται να ενταθεί η τάση συγκέντρωσης στον κλάδο, προκειμένου τα μικρά σημεία πώλησης να μπορέσουν να πετύχουν καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές για να είναι ανταγωνιστικά προς τα σούπερ-μάρκετ. Οι απανωτές κρίσεις πάντως, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Ιακώβου, έχουν επιφέρει πολλά κλεισίματα καταστημάτων. Στο νομό Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια το 20% των καταστημάτων ψιλικών και περιπτέρων και είναι ενεργά σήμερα 900-1000 έναντι 1.200 το 2020. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο φαίνεται ότι μπορεί να πάει σε λουκέτο το 50% των καταστημάτων ψιλικών και περιπτέρων, καθώς δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω του αυξημένου κόστους.

Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου θεωρεί ότι ο κλάδος πρέπει να περάσει στο ηλεκτρονικό χρήμα, κάτι που άρχισε να γίνεται με το capital control και στη συνέχεια με την υγειονομική κρίση, ώστε να διαφυλάξει τα έσοδά του, καθώς έχουν αυξηθεί πολύ οι ληστείες-επιθέσεις στα καταστήματα ψιλικών το τελευταίο διάστημα. Ζητούμενο, επίσης, όσον αφορά στο θέμα των ληστειών είναι, σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτίδη, η αύξηση των περιπολιών, και ειδικά των πεζών περιπολιών από αστυνομικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Νέα ληστεία σε κατάστημα ψιλικών με την απειλή μαχαιριού στη Λαγκάδα-Χτύπησαν στο ίδιο μαγαζί και την Τρίτη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Νέα ληστεία με την απειλή μαχαιριού σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη

Ιακώβου: «Κούρεμα» στα μισθώματα των περιπτέρων (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top