Από τη Θεσσαλονίκη η “αυλαία” των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΒΕΕ (ΦΩΤΟ)

Από τη Θεσσαλονίκη η “αυλαία” των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΒΕΕ (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, που θα διαρκέσουν όλον τον χρόνο, με διττό προσανατολισμό. Από τη μια να προβάλλουν την ιστορία της Συνομοσπονδίας που άφησε το στίγμα της, όλα αυτά τα χρόνια στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας και από την άλλη, μέσω ερευνών, εκθέσεων και συνεδρίων, να καταγράψει τη σημερινή κατάσταση των δεκάδων χιλιάδων μελών της, βάζοντας στόχους για το μέλλον.

«Η ιστορία μας είναι «δεμένη» με τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της χώρας και του έθνους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, στη διάρκεια της πρώτης επετειακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα. Όπως σημείωσε, τα μέλη των διοικήσεων της Συνομοσπονδίας και οι επαγγελματίες, ανέκαθεν στέκονταν στο πλευρό της Δημοκρατίας και το ίδιο κάνουν και σήμερα «παρά την κρίση και την καταστροφή της μνημονιακής περιόδου, που άφησε βαθιές πληγές στο σώμα και την ψυχή των επαγγελματιοβιοτεχνών και των εμπόρων. Εμείς συνεχίζουμε αντιπαλεύοντας την απαισιοδοξία, τη μιζέρια και τις θεωρίες της Ελλάδας που δεν παράγει τίποτα» είπε και κατέληξε λέγοντας «κάνουμε ένα βήμα στον επόμενο αιώνα της ιστορίας μας και είμαι αισιόδοξος, μέσα στην καταχνιά των καιρών, ότι υπάρχει ελπίδα που μπορεί να γίνει πράξη».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Κουράσης, παρουσίασε το πρόγραμμα των εορτασμών των 100 χρόνων της Συνομοσπονδίας, με την κεντρική εκδήλωση να είναι προγραμματισμένη στις 2 Απριλίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα και την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της εορτασμών, θα διεξαχθεί ένα διήμερο επιστημονικό συνέδριο, θα εκδοθούν 4 ειδικά έντυπα για τα 100 χρόνια, θα διοργανωθεί έκθεση τεκμηρίων, θα ανακοινωθεί η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων και θα ανακοινωθούν επίσης μελέτες και έρευνες για την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και η αλλαγή του λογότυπου της Συνομοσπονδίας. Επιστημονικές ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Αθήνα, όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

«Όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και όσα θα ακουστούν σε αυτές τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε πανελλαδικό επίπεδο, θα αποτελέσουν μια ισχυρή παρακαταθήκη για την πορεία της μικρομεσαίας επιχείρησης στη χώρα και κυρίως μια ισχυρή παρακαταθήκη για να καταγράψουμε με πιο ουσιαστικό και πιο επιθετικό τρόπο, το μέλλον του επιχειρείν στην Ελλάδα» ανέφερε ο Δημήτρης Βαργιάμης, `A Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Για ένα «ορόσημο» στη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, δηλαδή των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων,  έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης στον χαιρετισμό του, σχολιάζοντας την επέτειο των 100 ετών. «Σιγά σιγά, ξεπερνώντας κομματικά δεδομένα και αγκυλώσεις, καταφέρνουμε να δώσουμε τον παλμό, τον ρυθμό και τον βηματισμό στη χειμαζόμενη μεσαία τάξη. Ξέρουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι φόροι και αυτό θα αποτελέσει την προτεραιότητα μας. Πλοηγός της ανάπτυξης μπορεί να είναι μόνο η μικρομεσαία ιδιωτική επιχείρηση» σημείωσε.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στη συγκυρία των επετειακών εκδηλώσεων, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. «Ο χρόνος που γίνονται τα 100χρονα φέτος, είναι πολύ κρίσιμος, γιατί η ΓΣΕΒΕΕ και οι άλλες αντίστοιχες οργανώσεις και φορείς, οφείλουν να σηκώσουν ακόμη περισσότερο τη «σημαία» της επιχειρηματικότητας και της ελεύθερης οικονομίας. Να δώσουν σε εκείνους που αρνούνται, να καταλάβουν επιτέλους ότι με τέτοια υπερφορολόγηση, με τέτοιες εισφορές που φτάνουν μέχρι και το 80%, καταστρέφοντας τελείως τον κύκλο εργασιών μιας επιχείρησης, με τέτοια γραφειοκρατία και τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με το τραπεζικό σύστημα και το κόστος ενέργειας, μεταξύ άλλων, δεν πρόκειται ποτέ η οικονομία μας να πάρει μπρος» είπε προσθέτοντας ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή «δεν ακούνε». «Εμείς στην περιφέρεια, όχι μόνο ακούμε αλλά και συνεργαζόμαστε μαζί σας και αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι για 5η χρονιά είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων» υπογράμμισε ο κ.Τζιτζικώστας.

«Το φορολογικό και το δικαστικό σύστημα, το μέγεθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι μεταρρυθμίσεις και η αλλαγή της νοοτροπίας» είναι σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τα κυριότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας. Τόνισε πως ο Δήμος δεν παράγει έργο, αλλά αυτό που κάνει είναι να «ανοίγει τις πόρτες» για να το παράγουν οι επαγγελματίες. «Μόνο αν αφήσουμε τις διαφορές μας στην άκρη και αγωνιστούμε όλοι μαζί, μπορούμε να έχουμε μέλλον» είπε ο κ.Μπουτάρης.

«Αφήσαμε ένα Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, χρήσιμο στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε από την πλευρά της η υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία είχε λάβει πρόσκληση για να παραστεί στην εκδήλωση, ενώ ήταν ακόμη υφυπουργός. «Από εδώ και πέρα στρέφουμε την προσοχή μας στη μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί πιστεύουμε ότι η τοπική επιχειρηματικότητα αναδεικνύεται μέσα από τις γειτονιές. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τη γειτονιά να αναβιώσει πρόσθεσε, καλώντας τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ να συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας, προς αναζήτηση συνεργασιών στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Πυρά» στους εκπροσώπους κομμάτων που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση, «δείχνοντας» τον κ.Τριανταφυλλίδη και την κα.Νοτοπούλου, εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του Ποταμιού, δικηγόρος Γιάννα Παναγοπούλου. «Πιστεύω δεν ήταν αυτός ο σκοπός όταν καλούσατε τους εκπροσώπους των κομμάτων,  να παρελάσουν από εδώ, να σας πούνε ωραίες ευχές και να πούνε εντάξει, να μακροημερεύσετε. Ιδίως όταν απευθύνεστε στο πολιτικό σύστημα, έχετε και πρέπει να έχετε άλλες απαιτήσεις» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη προς τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ.  «Αν δεν είμαστε ειλικρινείς και αν μέσα από κρίσιμες περιόδους δεν κοιταζόμαστε στα μάτια, δεν μιλάμε καθαρά, δεν αναγνωρίζουμε τις αιτίες και δεν μπαίνουμε στον κόπο να κάνουμε σοβαρές προτάσεις, τότε πραγματικά δεν είμαστε χρήσιμοι και θέλουμε απλά να είμαστε αρεστοί» τόνισε στον χαιρετισμό της, κάνοντας λόγο για ανάγκη μακροπρόθεσμης στρατηγικής, ιδίως στη φορολόγηση και στο δικαστικό επίπεδο, για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Παλούκης, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Διατρέχοντας την εκατονταετή ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ» και ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δάγκας, εισήγηση με θέμα «Η ΓΣΕΒΕΕ μέσα στην Ελληνική ιστορία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σίμος Μπενσασσών, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός και Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης κ.α.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top