Έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας, λόγω πανδημίας, οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας βγαίνουν και πάλι στα βουνά των Αγράφων αναζητώντας ποικιλίες μανιταριών. «Θα εξορμήσουμε στα δάση, αναζητώντας μανιτάρια και στη συνέχεια θα απολαύσουμε εδέσματα, με βάση, τα μανιτάρια» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας Στέργιος Μίχος.
Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])
Με αναζήτηση και συλλογή μανιταριών ξεκινάει τις δράσεις του έπειτα από απουσία τεσσάρων ετών, λόγω πανδημίας, ο Σύλλογος Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας. Την Κυριακή 2 Απριλίου, η πανέμορφη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα γίνεται το επίκεντρο των καρπών της Γης, με πλούσιες δράσεις στη φύση και εδέσματα με βάση τα μανιτάρια.
Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας Στέργιος Μίχος είναι η πέμπτη φορά που διοργανώνεται η γιορτή των Μανιταρόφιλων στην περιοχή, ωστόσο, «τελευταία φορά που την είχαμε κάνει ήταν το 2019, και πέρυσι αποφύγαμε να την πραγματοποιήσουμε, ήμασταν επιφυλακτικοί» δηλώνει.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, κατά τη διάρκεια της περιήγησης τους στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα θα συλλέξουν μανιτάρια, μεταξύ των οποίων και τον υγροφόρο τον μαρτιάτικο ή Hygrophorus marzuolus. Έτσι ονομάζεται το είδος του μανιταριού, που ουσιαστικά είναι το πρώτο μανιτάρι που καρποφορεί μέσα στο χειμώνα και συγκεκριμένα από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και το Μάιο. Είναι μανιτάρι που το συναντάει κανείς σε μεγάλα υψόμετρα, έχει γλυκιά και λεπτή γεύση, σφιχτή και παχιά σάρκα, με ευχάριστο άρωμα και ως είδος είναι πολύ περιζήτητα λόγω έλλειψης… ανταγωνισμού την περίοδο που καρποφορούν.
Αναζήτηση, συλλογή και μανιταροεδέσματα
Η δράση των Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Κυριακής 2 Απριλίου, με σημείο εκκίνησης τον Βοτανικό Κήπο που βρίσκεται στο Νεοχώρι. «Από εκεί θα χωριστούμε σε ομάδες και θα ξεκινήσουμε την αναζήτηση και συλλογή των μανιταριών» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Μίχος.
Η πεζοπορία με την αναζήτηση των μανιταριών θα ολοκληρωθεί περίπου στη 1 μετά το μεσημέρι οπότε οι συμμετέχοντες θα επιστρέψουν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Νεοχωρίου. Εκεί θα γίνει η αναγνώριση των διαφορετικών ειδών μανιταριών, ενώ στη συνέχεια θα γευτούν εδέσματα με βάση τα μανιτάρια όπως μανιταρόσουπα, μανιταρόπιτα κτλ.
Η πρώτη εκδήλωση μανιταροσυλλογής για φέτος
Σύμφωνα με τον κ. Μίχο, η γιορτή των Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας στη Λίμνη Πλαστήρα, την Κυριακή 2 Απριλίου, είναι η πρώτη, σε πανελλήνια εμβέλεια, γιορτή με βάση τα μανιτάρια.
«Υπάρχει μεγάλη όρεξη από τον κόσμο. Έχουμε τηλεφωνήματα από μεμονωμένους μανιταρόφιλους από όλη την Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Μίχος προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη μανιταροεξόρμηση θα παρευρεθούν περί τα 500 άτομα.
Σημειώνεται ότι η γιορτή των Μανιταρόφιλων πραγματοποιείται από τους Μανιταρόφιλους Θεσσαλίας και τον Σύλλογο Νέων Νεοχωρίου, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς και με την υποστήριξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
Η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα
Η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα στον νομό Καρδίτσας, στη Θεσσαλία, προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες στη φύση, επισκέψεις στα χωριά της, σε θρησκευτικά μνημεία κτλ. Η λίμνη Πλαστήρα ή λίμνη Μέγδοβα ή Ταυρωπού δημιουργήθηκε από τα νερά του ποταμού Μέγδοβα, τα οποία κατέκλυσαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης με την κατασκευή του φράγματος, στη θέση Κακκαβάκια, το 1959. Η δε ιδέα για την κατασκευή της ανήκει στον Νικόλαο Πλαστήρα και φέρει τη σφραγίδα του, αφού από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας και μέχρι τον θάνατό του, υποστήριξε και προώθησε με φανατισμό την κατασκευή της.
Η τεχνητή λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ., έχει μέγιστο μήκος 14 χλμ., πλάτος 4 χλμ., βάθος 60 μ., χωρητικότητα 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και η επιφάνεια της είναι 24 τετρ. χλμ. Η θερμοκρασία του νερού της λίμνης ποικίλλει κατά τη διάρκεια του έτους με ελάχιστη τιμή τους 5-7 βαθμούς Κελσίου τη χειμερινή περίοδο και μέγιστη τους 25-26 βαθμούς κατά τους θερινούς μήνες.
Οι περισσότερες υποδομές συγκεντρώνονται στις δυτικές όχθες της λίμνης, από το Νεοχώρι ως τα Καλύβια Πεζούλας. Υπαίθριες δραστηριότητες, βόλτα στη λίμνη με υδροποδήλατο, ορεινή ποδηλασία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, τοξοβολία, κανό, πανοραμική θέα στα πανέμορφα φιόρδ της λίμνης από το Παρατηρητήριο, στη θέση Ζυγογιαννέικα στο δρόμο για Φράγμα, θρησκευτικά μνημεία όπως η μονή Παναγίας Πελεκητής στην Καρίτσα, λαξευμένη σε βράχο, η μονή Κορώνας πάνω από το Μοσχάτο, η μονή Πέτρας κοντά στο Λαμπερό, η μονή Αγ. Τριάδας-Σιάικα, νότια της λίμνης κοντά στο Καροπλέσι, ο Βοτανικός Κήπος στο Νεοχώρι, το Φράγμα εκεί όπου ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας – ο περίφημος Μαύρος Καβαλάρης- το 1925 συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής του φράγματος κτλ. συμπεριλαμβάνονται στις επισκέψεις και δραστηριότητες στην περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Lidl Ελλάς – Ηράκλειο Κρήτης: Τιμά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας (ΦΩΤΟ)
Εμπλουτίζεται συνεχώς η Χαλκιδική με νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις-Νέο πεντάστερο resort στην Κασσάνδρα