Business Future e-Forum: Ποιο είναι το μέλλον των επιχειρήσεων

Business Future e-Forum: Ποιο είναι το μέλλον των επιχειρήσεων

Με επιτυχία διεξήχθη το 1ο Business Future e-Forum από το Ινστιτούτο Επιχειρηματικού Μέλλοντος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), διαδικτυακά λόγω του COVID-19, από τις 5 έως 7 Μαΐου.

Στην κορύφωση της κρίσης της νόσου COVID-19, μία ομάδα φίλων και συνεργατών, αποφάσισε να ιδρύσει το Business Future Institute (Ινστιτούτο Επιχειρηματικού Μέλλοντος). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που απευθύνεται στον μέσο Έλληνα επιχειρηματία, ειδικά σε αυτόν που δραστηριοποιείται σε παραγωγικές και εξωστρεφείς δραστηριότητες. Τον επιχειρηματία αυτόν, που ενώ βλέπει τους άλλους να χτίζουν την επόμενη μέρα των επιχειρήσεών τους υιοθετώντας νέες τεχνολογίες που μετασχηματίζουν την εικόνα τους, την οργάνωση τους, τη λειτουργία τους, την παρουσία τους στην αγορά, τη σχέση τους με πελάτες και προμηθευτές, τη θέση τους στην κοινωνία, δεν τολμά καν να φανταστεί τον εαυτό του μαζί τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε το 1ο Business Future e-Forum, με την πρώτη συζήτηση να πραγματοποιείται στις 5 Μαΐου. Η «πρεμιέρα» έγινε με τη συζήτηση με τίτλο «Προς ένα νέο επιχειρείν;». Στο επίκεντρο της συζήτησης επιδιώχθηκε να τεθούν ερωτήματα και λύσεις για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Αχιλλέας Νταβέλης, Πρόεδρος ΣΘΕΒ, ο Δρ. Θοδωρής Μεταξάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις, Διδάκτωρ Εμπορικών Επιστημών Οικονομικού Πανεπιστημίου Βιέννης, συγγραφέας και εκπαιδευτής στελεχών επιχειρήσεων

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Γενική Διευθύντρια GRTimes.gr & RealFm 1047.1 Μαρία Σαμολαδά ενώ συμμετείχε και ο Τάσος Γούσιος, CEO Alpha Marketing, που είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου.

Θ. Σκυλακάκης: Ανάκαμψη της οικονομίας από τις επιπτώσεις του COVID-19 το 2021

Στην ομιλία του ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει ο covid-19 στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. » Θα ζήσουμε μια πολύ βαριά ύφεση, περίπου 5% με 8%. Εμείς υπολογίζουμε 4,6% αν δεν συμβούν χειρότερα πράγματα. Αν έχουμε πρόσθετα πλήγματα στον τουρισμό ή αν έχουμε ένα δεύτερο lockdown το φθινόπωρο, θα πάμε σε χειρότερα. Αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις μας είναι ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα μέχρι το φθινόπωρο, λόγω του πλήγματος στο τουρισμό. Μετά θα μπορούμε να δούμε μια καλύτερη πορεία, ειδικά το 2021, όταν κατά τη δική μας εκτίμηση, η οικονομία θα επιστρέψει με κάποια δυναμική στη προηγούμενη φάση», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης. 

Ο υφυπουργός έκανε αναφορά, επίσης, στα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει η ελληνική οικονομία τονίζοντας, όμως, πως έχει και ένα πλεονέκτημα: «Είναι μια οικονομία εξαιρετικά ευέλικτη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε πάρα πολλούς μικρούς επιχειρηματίες και ακόμη και οι πιο μεγάλες μας επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από ευελιξία. Αυτή η ευελιξία ίσως αποδειχτεί κλειδί για την επόμενη μέρα». 

Αναφορικά με την ανεργία, ο υφυπουργός γνωστοποίησε πως θα συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα απασχόλησης, με σκοπό να μείνουν οι θέσεις εργασίας ζωντανές. «Οι επενδύσεις που έχουν γίνει στις θέσεις εργασίας, λόγω της μακράς κρίσης που προηγήθηκε, αφορούν στέρεες επενδύσεις και πρέπει να τις κρατήσουμε. Γι’ αυτό θα επιδοτήσουμε την εργασία, με ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό από πλευράς μεγέθους, που θα κρατήσει αρκετούς μήνες, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να πλησιάσουν αρκετά κοντά στην έξοδο από την κρίση». 

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις επιπτώσεις που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός στην παγκόσμια οικονομία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πλήγμα που υφίσταται η αγορά των πετρελαιοειδών. Επίσης, όπως είπε ο υφυπουργός, η κρίση του κορωνοϊού ανέδειξε στα κράτη την ανάκτηση ή την απώλεια της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την πανδημία. «Εμείς περάσαμε μια μακρά περίοδο όπου είχαμε τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης και ένα αίσθημα αποτυχίας, από όλα όσα είχαν συμβεί στην περασμένη δεκαετία. Είχαμε επίσης  μια πολύ κακή διεθνή δημόσια εικόνα. Αυτή η κρίση επανέφερε στο  εσωτερικό της χώρας, ένα καλύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης στην ικανότητα του κράτους, των θεσμών και της ίδιας της κοινωνίας να ανταποκρίνεται στις δυσκολίες. Αυτό διαπιστώνεται και από τα φορολογικά έσοδα, που μας εκπλήσσουν τις τελευταίες σαράντα ημέρες, όχι δυσάρεστα», είπε ο κ. Σκυλακάκης. 

Μάλιστα, για την τήρηση της φορολογικής συνέπειας, ο κ. Σκυλακάκης, τόνισε πως είναι μια κατάκτηση, η οποία πρέπει να διατηρηθεί και να μετατραπεί σε δυνατότητα μειώσεις φόρων. 

Α. Νταβέλης : Η επόμενη μέρα απαιτεί την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου

Από την πλευρά του ο κ. Νταβέλης τόνισε πως το ζητούμενο και το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να μετατραπεί η πανδημία σε ευκαιρία. «Η υγειονομική κρίση, μέσα από τις επιπτώσεις της ανέδειξε κάποιες αρετές, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, οι συνεργασίες, το ψηφιακό κράτος, η τηλεργασία και η κοινωνική συνοχή. Με αυτά τα εργαλεία πρέπει να προχωρήσουμε και την επόμενη μέρα, πρώτον για να αναδείξουμε την επιχειρηματικότητα και δεύτερον για να μπορέσουμε να πατάξουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της επιχειρηματικότητας, που είναι η γραφειοκρατία. Το ψηφιακό άλμα στο πλαίσιο το ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι σημαντικό ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο και θεωρούμε ότι θα μπορέσει να δώσει σημαντικές λύσεις». 

Αναφορικά με τη μετάβαση στην κανονικότητα, ο πρόεδρος ΣΘΕΒ σημείωσε πως δεν θα είναι καθόλου εύκολη. » Δεν γνωρίζουμε το βάθος τής κρίσης χρονικά. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει επόμενος κύκλος πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση σε όλο το επίπεδο του επιχειρηματικού κόσμου ως προς μια νέα επιχειρηματική ανάπτυξη», είπε. 

Επισήμανε μάλιστα πως πρώτιστο μέλημα είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου το οποίο θα βασίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση, καθώς η έλλειψη βασικών υποτιμημένων αγαθών κατεγράφη έντονα στην Ελλάδα και στις χώρες του δυτικού κόσμου στη διάρκεια αυτής της κρίσης. «Η κρίση αναδεικνύει την αναγκαιότητα του ανασχεδιασμού και της ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου σε όλες τις χώρες, για να μπορούν να έχουν αυτάρκεια σε βασικά αγαθά», σημείωσε ο κ. Νταβέλης 

Θ. Μεταξάς: Χρυσή στιγμή για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μεταξάς υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική κρίση δημιουργήθηκε κατά βάση από εμάς τους ίδιους, ενώ η κρίση που βιώνουμε τώρα, μας ήρθε από έξω. Είναι κρίση υγείας, όχι οικονομική. Δυστυχώς, όμως, ιστορικά όλες οι πανδημίες, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, χτυπούν τις οικονομίες των χώρων και των κοινωνιών».  

Ο ίδιος εκτίμησε πως η ύφεση θα είναι της τάξεως του 10% και πως η κρίση θα επηρεάσει το παραγωγικό μοντέλο των χωρών για τα επόμενα δυο με τρία χρόνια. Η συγκεκριμένη κρίση υγείας, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις πρόκειται, όμως, να έχει και θετικές συνέπειες. «Είναι μια χρυσή και σημαντική στιγμή για να σκεφτούμε πώς θα αναδιαμορφώσουμε, θα ανασυγκροτήσουμε και θα αναδημιουργήσουμε τα παραγωγικά μας μοντέλα. Μια ευκαιρία στον τουριστικό κλάδο να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε κάνει ποτέ». 

Πρόσθεσε μάλιστα πως «αυτό το οποίο πρέπει να κάνουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι να τρέξουν και να κυνηγήσουν το πώς και τι θα βγάλουν. Θα πρέπει να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες, γιατί η χώρα μας βγαίνει νικήτρια και της δίνεται ένα παγκόσμιο brand name, το οποίο αφορά την ασφάλεια που παρέχει η χώρα ως τουριστικός προορισμός. Ας επενδύσουμε πάνω σε αυτό. Ας διασφαλίσουν οι επιχειρήσεις την ασφάλεια στους τουρίστες». 

Γ. Κριτσωτάκις: Το 2021 μπορεί να είναι έτος -ορόσημο για την ανάδειξη νέας γενιάς επιχειρηματιών

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κριτσωτάκις παρατήρησε πως για να έρχεται η ώρα που ξεκινάμε να συζητάμε για ένα νέο επιχειρείν, πάει να πει ότι εμμέσως πλην σαφώς το προηγούμενο απέτυχε. «Δεν είναι ώρα για κριτική (σ.σ. του προηγούμενου επιχειρείν). Έδωσε ό,τι μπορούσε. Θα φύγει όμως αφήνοντάς μας σαν κληρονομιά, γκρίζες επιδόσεις». Συμπλήρωσε ωστόσο, πως το 2021 μπορεί να αποτελέσει έτος-ορόσημο για την ανάδειξη μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών. Πρόκειται για μια γενιά που θα επενδύσει όχι στα εισαγόμενα μηχανήματα και στις εισαγόμενες πρώτες ύλες, αλλά στη γνώση και την έρευνα». 

Δείτε τη ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23:5908/08

Κούβα όπως… Ελλάδα: Αύξηση κρουσμάτων έφερε lockdown στην Αβάνα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5508/08

Ινδία: Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου που συνετρίβη Διεθνή

23:5408/08

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα από τη Δευτέρα; Κοινωνία ,Κορωνοϊός

23:5108/08

Δανία: Έκλεισε σφαγείο λόγω 150 κρουσμάτων κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4508/08

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Συγχαρητήρια για τη συμφωνία με Αίγυπτο Διεθνή

23:3708/08

«Φλέγεται» η Βηρυτός από χιλιάδες διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης Διεθνή

23:3008/08

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικές οι έρευνες για την κολχικίνη Κορωνοϊός ,Υγεία

23:2108/08

Τσεχία: 11 άνθρωποι νεκροί σε πυρκαγιά σε πολυκατοικία Διεθνή

23:1508/08

Συντάξεις: Οι ημερομηνίες για την καταβολή τους Κοινωνία

23:0708/08

Χιλή: Πέρασε το όριο των 10.000 θανάτων από Covid 19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:0008/08

10.000 κεραυνοί πάνω από την Ελλάδα Κοινωνία

22:5208/08

Βέλγιο: Επεισόδια κατά την εκκένωση παραλίας λόγω συνωστισμού Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:4508/08

Λάρισα: 10 κρούσματα κορωνοϊού – Ο γάμος στον Αμπελώνα Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:3008/08

Μητροπολίτης Φιλίππων: Ενστάσεις για την απαγόρευση λιτανειών Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:1508/08

Ν.Σύψας: Πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Υγεία

21:5508/08

Κορωνοϊός: Ένας ακόμη θάνατος – Στους 212 στη χώρα μας Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Υγεία

21:4408/08

Χαλκιδική: Αναστάτωση από τα 50 κρούσματα σε εργοστάσιο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Σημαντικά

21:4308/08

Ηλ.Μόσιαλος: Αιχμές για τη μη τήρηση των μέτρων από όλους Κοινωνία ,Κορωνοϊός

21:3008/08

Λίβανος-ραγδαίες εξελίξεις: Εκλογές προτείνει ο πρωθυπουργός Διεθνή

21:1508/08

Σχολεία: Όλα θα κριθούν δύο εβδομάδες πριν το πρώτο κουδούνι Κοινωνία ,Κορωνοϊός

21:0008/08

Παρίσι: Μάσκες ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους! Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:4508/08

Ξάνθη: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο φυτώριο Χωρίς κατηγορία

20:2708/08

Συναγερμός στη Χαλκιδική: Δεκάδες κρούσματα σε βιομηχανία τροφίμων Β.Ελλάδα ,Κορωνοϊός

20:1508/08

Χαλκιδική: Αποκαταστάθηκε η ύδρευση σε Σάνη και Κρυοπηγή Β.Ελλάδα

19:5908/08

Νέα απόφαση για τις μάσκες: Πού είναι υποχρεωτικές Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

19:4408/08

Βηρυτός: Οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο ΥΠΕΞ Διεθνή

19:3008/08

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνεται η μείωση συντελεστή στην προκαταβολή φόρου Ειδήσεις ,Οικονομία

19:1508/08

Κύπρος: 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:0208/08

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη με 43 κρούσματα Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:5108/08

Καταιγίδα τώρα στη Θεσσαλονίκη (VIDEO) Θεσσαλονίκη

18:4508/08

Κρήτη: Βρετανός τουρίστας πνίγηκε στη θάλασσα Κοινωνία

18:3808/08

Κορωνοϊός: Στα 152 τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο Κορωνοϊός ,Υγεία

18:3008/08

Πόρος: Αστυνομικοί κατά του δημάρχου για πλημμελείς ελέγχους Κοινωνία

18:1508/08

Αργεντινή – Covid-19: 160 νέοι θάνατοι Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:0708/08

Φωτιά στη Μάνη – Εκκένωση οικισμού Κοινωνία

18:0008/08

Δήμος Παύλου Μελά: Μέχρι τις 7/9 οι προσφορές για το ΣΒΑΚ Θεσσαλονίκη

17:4508/08

Covid 19:Πάνω από 10.000 οι νεκροί στην Καλιφόρνια Διεθνή ,Κορωνοϊός

17:4008/08

Ελευσίνα: Φονική έκρηξη σε εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ Κοινωνία

17:3008/08

Λαγκαδάς: Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι Δήμοι

17:1508/08

Κέρκυρα: Ποινικός κρατούμενος συνελήφθη λίγο πριν αποδράσει Κοινωνία

17:0108/08

Βηρυτός: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης Διεθνή

16:4408/08

ΕΚΠΑ: Η πορεία του κορωνοϊού από το 2021 και μετά Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:3008/08

Κίνα: 31 νέα κρούσματα covid-19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

16:1408/08

Κύθηρα: Φωτιά σε δασική έκταση στη Φράτσια Κοινωνία

16:0008/08

Δ. Λαγκαδά: Από Δευτέρα οι αιτήσεις για αποζημιώσεις Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

15:4508/08

Βραζιλία- Covid-19: Πάνω από 1000 θάνατοι σε μία μέρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

15:3908/08

Εκατοντάδες πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:3008/08

ΠΚΜ: Πάνω από 2.700 οχήματα και 3.500 άτομα έλεγξε η ΕΛΑΣ το τελευταίο 24ωρο Ελλάδα

15:1508/08

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 22χρονος για εμπόριο ναρκωτικών Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:0008/08

Με απουσίες η Τσέλσι, σκοράρουν στο Μπάρτσα-Νάπολι Αθλητισμός

14:4508/08

Covid-19: Αγοράκι 7 ετών το νεαρότερο θύμα στη Τζόρτζια Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:3008/08

Οκτώ συλλήψεις για ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

14:1508/08

Προληπτικές απολυμάνσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ) Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

14:0008/08

Τι σημαίνει ισορροπημένη και μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου; Άποψη ,Άρθρα

13:4508/08

Ρωσία: Πάνω από 5.200 νέα κρούσματα Covid-19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

13:3908/08

Κύπρος: Πυρκαγιά μήκους 20 χιλιομέτρων σε Λεμεσό και Πάφο Διεθνή

13:3308/08

Τραγικό τέλος για την 26χρονη που αγνοούνταν Ελλάδα

13:3008/08

Λίμνη Πλαστήρα: Στόχος η μετατροπή της σε τόπο βιωματικής εμπειρίας Ελλάδα

13:1508/08

Έκρηξη στη Βηρυτό: Πάνω από 60 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται Διεθνή

13:0608/08

Πόρος: Μετακινείται ο διοικητής του ΑΤ εξαιτίας των ελέγχων για covid-19 Ελλάδα

13:0008/08

Ο Πεπ, ο Ζιντάν και τα σερί της Μπαρτσελόνα Αθλητισμός

12:5908/08

Αυτό είναι το ξενοδοχείο που τέθηκε σε καραντίνα στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

12:4508/08

Χαλκιδική: Λουκέτο & πρόστιμο σε μπαρ για συνωστισμό (ΦΩΤΟ) Ελλάδα

12:3008/08

Έξαρση Covid-19: Φόβοι για χιλιάδες λουκέτα & ανέργους Οικονομία

12:1508/08

Σκάφος ακυβέρνητο στην Επανομή εντοπίστηκε στη Νέα Ηράκλεια Ελλάδα ,Κοινωνία

12:0008/08

Λάρισα: Αρνητικά 65 δείγματα από γιατρούς & νοσηλευτές του νοσοκομείου Ελλάδα ,Κοινωνία

11:4508/08

Βηρυτός: Συγκλονίζει το ζευγάρι που υποδεχόταν στη ζωή τον γιο του τη στιγμή της έκρηξης Διεθνή

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ