Χ. Σταϊκούρας: Επιχειρούμε μια ολιστική προσέγγιση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Χ. Σταϊκούρας: Επιχειρούμε μια ολιστική προσέγγιση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Στις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία της χώρας, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις που αφορούν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες σε θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας που έχει ως στόχο την αποφυγή της πτώχευσης.

”Βάσει ευρωπαϊκής μελέτης φαίνεται η Ελλάδα να είναι η 3η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα στο ποσοστό κάλυψης των απωλειών εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα όμως η χώρα “κουβαλά” και ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Δεν προέκυψε το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά το κουβαλούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι το υψηλό συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος. Είναι οι οφειλές των πολιτών στην εφορία, σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μια ολιστική προσέγγιση αυτού.

Υπήρξαν διαφορετικά εργαλεία, τα οποία όλο αυτό το διάστημα απέτυχαν να αντιμετωπίσουν στη ρίζα το πρόβλημα.

Ήρθαμε λοιπόν και νομοθετήσαμε μια ολιστική προσέγγιση παροχής δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και μάλιστα σε πολλά διαφορετικά στάδια”.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην διάταξη νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, από το υπουργείο, με την οποία θα προχωρά στην εφαρμογή του μέτρου ενίσχυσης των μη καλυπτόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών

“Είναι ένα καινούργιο πλαίσιο το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και έρχεται ως επιπρόσθετο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις”, υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:

“Από “κόσκινο” οι αιτήσεις για τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Την επόμενη βδομάδα οι διατάξεις για τα ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και για τις επιταγές”

”Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης και από τα μέσα της επόμενης βδομάδας θα ξεκινήσουν οι πληρωμές γι’ αυτούς οι οποίοι τιμολόγησαν τον Δεκέμβριο”

”Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αναθεώρηση του προϋπολογισμού, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Χρ. Σταϊκούρα:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ