Οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, που θυμίζουν άνοιξη, δεν έχουν φέρει την πολυπόθητη άσπρη μέρα στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας. «Εμείς, είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε το χιόνι» δηλώνουν στο GRTimes.gr εκπρόσωποι των χιονοδρομικών κέντρων. Ωστόσο, τα σαλέ ανοίγουν και εναέριοι αναβατήρες τίθενται σε λειτουργία, έστω και για μια βόλτα στο βουνό.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Είναι η εποχή που, όπως κάθε χρόνο, με εξαίρεση τα δυο χρόνια της πανδημίας, ξεκινούν επίσημα την έναρξή τους τα χιονοδρομικά κέντρα στην χώρα μας. Και αν φέτος, δεν υπάρχουν οι περιορισμοί της πανδημίας με τα lockdown και την επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν, και χιόνια. Η εικόνα στις πίστες των χιονοδρομικών κέντρων είναι αποκαρδιωτική.

Ωστόσο, τα σαλέ δειλά δειλά ανοίγουν, κάποια έχουν ήδη ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα, και κάποια άλλα ανακοινώνουν επίσημη έναρξη την αυριανή, 17η Δεκεμβρίου. Λίγες μόλις ημέρες πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και το GRTimes.gr ενημερώνεται το τι ακριβώς συμβαίνει σε χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Σέλι

Αύριο, Σάββατο 17/12 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη της σεζόν 2022-2023 στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, το οποίο είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας και λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας.

Τόσο το Σάββατο 17/12/2022 όσο και την Κυριακή 18/12/2022 θα βρίσκεται σε λειτουργία η χρήση της εναέριας διθέσιας καρέκλας «Φίλιππος», δωρεάν, από τις 09:00 έως τις 16:00.

«Ανοίγουμε για βόλτα, περιμένουμε να μας χιονίσει, και εμείς έχουμε προδιάθεση να στρώσουμε την παιδική πίστα με χιόνι, για τα παιδιά αλλά και την ψυχολογία του κόσμου» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου (ΕΧΚΣ) Γιώργος Μιχαλιάς.

www.seli-ski.gr.

Τρία Πέντε Πηγάδια

Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα Ημαθίας, ήδη από πέρυσι, έστω και  καθυστερημένα, έπειτα από δυο χρόνια απουσίας, ξεκίνησε τη λειτουργία του, συντηρητική όπως είχε δηλώσει στο GRTimes.gr ο μισθωτής του χιονοδρομικού για τα επόμενα 23 έτη Αλέξανδρος Νουλίκας.

Φέτος, εκτός από τους συρόμενους αναβατήρες Σ1,Σ2, Σ3, θα λειτουργεί και η εναέρια διθέσια καρέκλα, καθώς επίσης και το Lift Bar στη βάση του αναβατήρα πλατό Παράδεισος και το σαλέ στα 2.005 μ. που φτάνει κανείς με τον διθέσιο εναέριο αναβατήρα. Η έναρξη του Lift Bar θα γίνει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτό καθημερινά.

Επίσης, να σημειώσουμε, ότι από σήμερα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας ξεκινάει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις σε όλες τις Δημοτικές του Ενότητες. Απόψε, θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τη συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας «Εστία Μουσών», της Φιλαρμονικής Εταιρείας Νάουσας, του Συλλόγου «ενCanto», του Συλλόγου Χοροκίνησης «Body Control», του Χοροαθλητικού Συλλόγου «Alma». Ώρα έναρξης 19.30, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, την πλατεία Καρατάσου. Οι εκδηλώσεις με σύνθημα «ΓιορτάΖΟΥΜΕ ξανά όλοι ΜΑΖΙ»! θα διαρκέσουν έως τις 6 Ιανουαρίου 2023.

Ελατοχώρι

Στη βορειοανατολική πλευρά των Πιέριων Ορέων, 8 χλμ. από το Ελατοχώρι, στη θέση «Παπά Χωράφι» βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο το οποίο όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου Κώστας Γκλάρας χιόνι δεν υπάρχει, ωστόσο το σαλέ έχει ήδη ανοίξει από την περασμένη Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.

Η μερική λειτουργία του χιονοδρομικού για βόλτα με τον εναέριο αναβατήρα ξεκινάει αύριο, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, και ώρες 11.00 – 15.00. Το ίδιο θα ισχύει και για την Κυριακή, και κάθε Σαββατοκύριακο, έως ότου, δουν… άσπρη μέρα. «Εδώ, ηλιοθεραπεία κάνουμε» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Γκλάρας, λέγοντας ότι οι προβλέψεις δίνουν χιονόπτωση για παραμονή Χριστουγέννων.

Σημειώνεται ότι στον εξοπλισμό του χιονοδρομικού προστέθηκε και ένας νέος χιονοστρωτήρας, «με τον οποίο θα έχουμε πιο ποιοτικά πατήματα στις πίστες» αναφέρει ο κ. Γκλάρας.

Τηλ.: 23510 82994 (χιονοδρομικό), www.elatohori-ski.gr.

Καϊμακτσαλάν

Το Καϊμακτσαλάν όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο Θάνος Παναγιωτόπουλος διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας έχει ήδη ανοίξει από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, για βόλτα και καφέ. Το χιονοδρομικό κέντρο το διαχειρίζεται η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το δε σαλέ στα 2.050 μ. το οποίο είχε βγει σε διαγωνισμό για οκτώ χρόνια, λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση.

Στο χιονοδρομικό λειτουργούν σχολές σκι και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού ενώ στην κορυφή, στα 2.524 μ. βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Ώρες λειτουργίας από τις 09.00 έως τις 15.00, καθημερινά.

Τηλ.: 23810 32000, www.kaimaktsalan.gr

Λαϊλιάς

Αυτό το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Δεκεμβρίου ανοίγει το σαλέ και στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, το οποίο λειτουργεί από το 1978 με ευθύνη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών.

Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σερρών Νίκος Γκότσης, «χιόνι δυστυχώς δεν έχουμε καθόλου, οι θερμοκρασίες φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τους 20 βαθμούς Κελσίου», οι δε προβλέψεις για χιονοπτώσεις διίστανται.

Επίσης, στα 1.500 μ., 3 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο, είναι και το ορειβατικό καταφύγιο το οποίο έχει περάσει στη διαχείριση του ΕΟΣ Σερρών και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr θα ξεκινήσει σιγά σιγά και αυτό τη λειτουργία του, μόνο για διαμονή.

Fb: ΕΟΣ Σερρών ΧΚ Λαϊλιά

Πισοδέρι

Στο νομό Φλώρινας, στο Πισοδέρι και συγκεκριμένα στη θέση Βίγλα, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, οι πίστες του οποίου βρίσκονται μέσα σε δάσος από οξιές. Στη βάση του λειτουργεί το ιδιόκτητο σαλέ «Τόττης» το οποίο έχει ανοίξει εδώ και δυο εβδομάδες για τη φετινή σεζόν. Χιόνι δεν έχει όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο Τάσος Τόττης υπεύθυνος του χιονοδρομικού, ωστόσο, «από Δευτέρα, Τρίτη κάτι μας δίνει» σχολιάζει.

Υπάρχει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, χιονοσκούτερ, χώρος για τροχόσπιτα, φωτισμός με 50 προβολείς στην κεντρική πίστα για νυχτερινό σκι καθώς και τεχνητή χιόνωση με 4 κανόνια.

Τηλ.: 23850 45800, www.vigla-ski.com.

Βασιλίτσα

Στο νομό Γρεβενών, στην οροσειρά της Πίνδου βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. «Είμαστε έτοιμοι, το χιόνι περιμένουμε» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας Δημήτρης Καραγιάννης προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για χιονοπτώσεις το επόμενο διάστημα διίστανται. «Εάν πάρουμε το αισιόδοξο σενάριο, τότε τέλη της άλλης εβδομάδας δίνει χιόνια» προσθέτει ο ίδιος.

Τα δυο σαλέ στο χιονοδρομικό, τόσο στη βάση όσο και στην Ελίμεια, λειτουργούν καθημερινά. Τα δε λιφτ θα ξεκινήσουν με επαρκή χιονόπτωση. «Ο κόσμος εδώ έρχεται για σκι και σνόουμπορντ, οπότε δεν έχει νόημα να τα ξεκινήσουμε νωρίτερα» αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.

Τηλ.: 24623 53530 (Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 14.00), www.vasilitsa.com.

Πήλιο

Στα Χάνια Πηλίου, στη θέση Αγριόλευκες, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου το οποίο δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ Βόλου. «Είμαστε έτοιμοι, το χιόνι περιμένουμε» σχολιάζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Πηλίου Γρηγόρης Ιγγλέσης, εξηγώντας πως προβλέψεις άνω της μίας εβδομάδας δεν είναι ασφαλείς.

Στη μέση του χιονοδρομικού λειτουργεί ιδιόκτητο σαλέ για καφέ και δωμάτια για διαμονή, ενώ το καταφύγιο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με την έναρξη του χιονοδρομικού, όταν δηλαδή θα έχει επάρκεια χιονιού.

Fb: Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου | Pelion Ski Center

Μέτσοβο – Ανήλιο

Στην περιοχή του Μετσόβου υπάρχουν τρία χιονοδρομικά κέντρα, ένα στο Οροπέδιο Πολιτσιές (5 χλμ. από Μέτσοβο), ένα στη θέση Καρακόλι (2 χλμ.) και ένα στο Ανήλιο στη θέση Ζυγός (15 χλμ. από Μέτσοβο, 7 χλμ. από Ανήλιο).

Όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο Βασίλης Τζουμάκας υπεύθυνος του χιονοδρομικού κέντρου στο Ανήλιο, φέτος προστέθηκαν δυο νέα λιφτ – ένα baby και ένας ταινιόδρομος που θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2023-, και τρεις νέες πίστες ενώ μεγάλωσε και το πάρκινγκ το οποίο θα έχει χωρητικότητα 400 θέσεων. Το σαλέ ανοίγει αύριο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτό και την Κυριακή 18/12, ώρες 10.00 – 18.00.

Εντός της επόμενης εβδομάδας, όπως αναφέρει ο κ. Τζουμάκας, «θα ρίξουμε τεχνητό χιόνι για να καλύψουμε την πίστα αρχαρίων και για snowmobile».  Στο χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιου υπάρχει και νυχτερινός φωτισμός σ’ όλες τις πίστες. Τηλ.: 26512 00550, Fb: Anilio Park – Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου.

*Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

On Residence: Τα λαμπερά εγκαίνια στο πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Αεροδρόμιο “Μακεδονία”: Μετά 2-3 χρόνια, η σύνδεση με Αμερική (ΦΩΤΟ)

Χριστουγεννιάτικα πάρκα: Άγιοι Βασίληδες, ευχές και καλλιτεχνικά δρώμενα

Τουρισμός – Ελλάδα: Μεγάλη η ζήτηση για τα Χριστούγεννα – Υψηλές πληρότητες που αγγίζουν το 95%!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top