Δ. Φραγκάκης στο GRTimes.gr: Το 2022 θα είναι η νέα χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

Δ. Φραγκάκης στο GRTimes.gr: Το 2022 θα είναι η νέα χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

Η σεζόν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, και παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, οι πληρότητες κινούνται σε υψηλά επίπεδα. «Το 2022 θα είναι η νέα χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, διότι μετά από δυο χρόνια που είχε φτάσει στο μηδέν, καταφέραμε να επανεκκινήσουμε τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας» δήλωσε στο GRTimes.gr ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Έπειτα από τις ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια σχετικά με τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης έκθεσης για τον θαλάσσιο τουρισμό και συγκεκριμένα για την κρουαζιέρα το «Posidonia Sea Tourism Forum», στη Θεσσαλονίκη, τον Απρίλιο του 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της 86ης ΔΕΘ που άνοιξε τις πύλες της το περασμένο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, ο οποίος έκανε μια αποτίμηση της σεζόν, που βεβαίως είναι σε εξέλιξη, αλλά και για τους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση για την επιμήκυνση της σεζόν.

«Είχαμε μια εξίσου δύσκολη χρονιά όπως και οι προηγούμενες, διότι οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς» δήλωσε στο GRTimes.gr ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης εξηγώντας πως είμαστε αντιμέτωποι με μια τριπλή κρίση -πανδημία, ενεργειακό – πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός με σημαντικές ανατιμήσεις, και δίχως να προστεθούν κι άλλα προβλήματα όπως οι καθυστερήσεις στα αεροδρόμια του εξωτερικού ή οι ελλείψεις στις ελληνικές επιχειρήσεις, «παρά τις μεγάλες δυσκολίες, με το σχέδιο το οποίο είχαμε, την πολιτική την οποία εφαρμόσαμε, τις στοχευμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, καταφέρνουμε να έχουμε μια σεζόν πολύ καλύτερη από την περσινή σίγουρα» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως όπως φαίνεται οι αφίξεις θα πλησιάσουν εκείνες του 2019, αυτό όμως που μας ενδιαφέρει, κατά κύριο λόγο, είναι τα έσοδα τα οποία όπως επισημάνθηκε «σίγουρα, θα πλησιάσουν αυτά του 2019».

Όπως ανέφερε ο κ. Φραγκάκης, το 2022  θα είναι η νέα χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, «διότι μετά από δυο χρόνια που είχε φτάσει στο μηδέν, καταφέραμε να επανεκκινήσουμε τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Και αυτό ήταν ένας πραγματικός άθλος μέσα στις συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, και το γεγονός ότι φτάσαμε να συζητάμε για ρεκόρ αντίστοιχα του 2019, είναι μια μεγάλη επιτυχία από μόνη της» επισήμανε.

Στοχεύοντας στον χειμερινό τουρισμό

Το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ έχουν ξεκινήσει μια σειρά στοχευμένων ενεργειών με στόχο την προσέλκυση κυρίως Βορειοευρωπαίων σε ελληνικούς προορισμούς, με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν. Ήδη την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε στο Βερολίνο όπου είχε συζητήσεις με επικεφαλής αεροπορικών εταιριών και tour operators για περαιτέρω συνεργασία και συμφωνίες μαζί τους.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ταξίδεψαν στην Αυστρία για αντίστοιχες συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της τουριστικής αγοράς ενώ θα ακολουθήσουν αποστολές στη Γαλλία, στη Σκανδιναβία και ενδεχομένως σε δυο ακόμη προορισμούς.

«Στοχεύουμε στον χειμερινό τουρισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό καθώς και στο 2023 για τον τουρισμό το καλοκαίρι, γιατί είναι πολύ σημαντικό να προετοιμαστούμε από τώρα. Άλλωστε, οι καλές επιδόσεις του 2022 προέκυψαν γιατί προετοιμαζόμασταν από πολύ νωρίς» δήλωσε ο γ.γ. του ΕΟΤ υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις για την πορεία του χειμερινού τουρισμού, διότι οι επισκέψεις στο εξωτερικό βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως εξήγησε οι εν λόγω επισκέψεις είναι πολύ στοχευμένες προκειμένου να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για την παραμονή, ενδεχομένως και για την αύξηση, σε σχέση με πέρυσι, αεροπορικών θέσεων τον χειμώνα, για συγκεκριμένους προορισμούς όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

«Για πρώτη φορά συζητάμε και για προορισμούς οι οποίοι δεν είναι κλασικοί για τον χειμώνα, και αυτό θα είναι μια προσπάθεια η οποία εάν στεφθεί με επιτυχία θα κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στον ελληνικό τουρισμό» δήλωσε ο κ. Φραγκάκης και αναφέρθηκε σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Πελοπόννησος, η Κέρκυρα. «Περιοχές που δεν έχουν τουρισμό τον χειμώνα, όμως εμάς ο στόχος μας είναι να έχουν, άρα η προσπάθεια είναι μεγάλη» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ.

Στη φωτογραφία από αριστερά Βασίλης Κικίλιας (υπουργός Τουρισμού), Κωνσταντίνος Ζέρβας (δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Ολυμπία Αναστασοπούλου (γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Υπουργείου Τουρισμού), Δημήτρης Φραγκάκης (γενικός γραμματέας ΕΟΤ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Στην Καστοριά το 1ο φόρουμ θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού

Κικίλιας στην «Bild»: «Κανένας Γερμανός τουρίστας δεν θα παγώσει στην Ελλάδα»

Τουρισμός: «Έρχεται» το Ticketing Office από το Δήμο Θεσσαλονίκης

Αδ. Γεωργιάδης για ThessINTEC: «Η Θεσσαλονίκη θα είναι 100 χρόνια μπροστά από την Αθήνα με αυτό το έργο» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

86η ΔΕΘ: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας – Πιο εξωστρεφής από το 2010 (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top