Detrop boutique: «Μάθημα» ελληνικής γαστρονομίας με εκλεκτά προϊόντα (ΦΩΤΟ)

Detrop boutique: «Μάθημα» ελληνικής γαστρονομίας με εκλεκτά προϊόντα (ΦΩΤΟ)

Με έντονους ρυθμούς συνεχίζεται η 30ης Detrop boutique στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτώντας την εκκίνηση των κλαδικών εκθέσεων της διοίκησης της ΔΕΘ – Helexpo. Οι ελληνικές μπουκιές ή αλλιώς τα Greek Bites δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να συμμετέχουν σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο μάθημα γευσιγνωσίας. Το GRTimes.gr ήταν εκεί!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Τοπικά προϊόντα από παραγωγούς ανά την Ελλάδα, κρασιά και delicatessen γεύσεις, γευσιγνωσίες και σεμινάρια συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην 30η Detrop boutique που διεξάγεται μαζί με την Artozyma, ήδη, από χθες, σήμερα Κυριακή 3 και αύριο Δευτέρα 4 Απριλίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo.

Στο πλαίσιο της 30ης Detrop boutique, η εταιρία διαχείρισης, οργάνωσης και υλοποίησης γαστρονομικών εκδηλώσεων Chef Stories, διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις γαστρονομίας όπως το θεματικό σαλόνι Cheese n’ Wine, αναδεικνύοντας διαφορετικές ετικέτες κρασιών και αποσταγμάτων και τη μαγεία του σωστού pairing με τον κατάλληλο συνδυασμό από τυριά και συνοδευτικά. Επίσης, τις εκδηλώσεις με θέμα Greek Bites όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια ψυχαγωγική και εκπαιδευτική δραστηριότητα γευσιγνωσίας.

«Θα χρειαστείτε το πιρούνι σας και… υπομονή» μας είπε χαρακτηριστικά η Νανά Ζυγούρα της Chef Stories η οποία έκανε και την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της εκδήλωσης, του μαθήματος γευσιγνωσίας.

Το βιβλίο μας στην προκειμένη περίπτωση ήταν το πιάτο’ το μάθημά μας η ελληνική γαστρονομία, το όχημα τα προϊόντα των εκθετών που συμμετέχουν στην εν λόγω έκθεση, σε ιδανικούς συνδυασμούς.

 

 

Ένα πιάτο με μπουκιές γευσιγνωσίας οι οποίες ετοιμάστηκαν από τους φοιτητές που σπουδάζουν στα ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του υπουργείου Τουρισμού, η έδρα των οποίων βρίσκεται στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού. Το μάθημα γευσιγνωσίας ξεκινάει με ένα ρόφημα, ένα κεφίρ το οποίο είναι βιολογικό  και παράγεται εξ’ ολοκλήρου από κατσικίσιο γάλα, στην περιοχή του Μενοίκιου όρους στην Προσοτσάνη Δράμας.

Συνεχίζεται με μέλι Σερρών, μέλι ελάτης από εταιρία τρίτης γενιάς που δραστηριοποιείται στο Νέο Σούλι και παράγει έντεκα διαφορετικά προϊόντα. Τι θα λέγατε για ένα τσάι Σοχού που καλλιεργείται στους πρόποδες του όρους Βερτίσκος, σε υψόμετρο 650 μ.; Αρωματικά βιολογικά βότανα παράγει το αγρόκτημα του Αποστόλη, κατάλληλα για τόνωση και ευεξία του οργανισμού μας. Μάλιστα η καινοτομία του συγκεκριμένου τσαγιού είναι ότι έχει συσκευασία κάψουλας και όχι όπως γνωρίζουμε το κλασικό φακελάκι.

Χυμός από ρόδι που παράγει εταιρία στο Δυτικό Πέλλας, και η ιδιαιτερότητά της είναι ότι παράγει φυσικό χυμό ροδιού ο οποίος διατίθεται φρεσκο – κατεψυγμένος και όχι παστεριωμένος.

Ελληνικοί μεζέδες

Έχοντας ολοκληρώσει τη γευσιγνωσία με τα ροφήματα, συνεχίζουμε με τις ελληνικές μπουκιές που βρίσκονται στο πιάτο μας. Ξεκινάμε με ένα κομμάτι πίτα από Φλώρινα με ιστορία από το 1974 και η οποία εταιρία διατηρεί κατάστημα ανατολικά στη Θεσσαλονίκη. Συνδυάζουμε ένα τσιπουράκι το οποίο ταιριάζει με τους αντίστοιχους μεζέδες.

Τσίπουρο που παράγει οικογενειακή επιχείρηση στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης, με 14 ετικέτες συμπεριλαμβάνοντας και αποστάγματα. Δοκιμάσαμε ένα τσίπουρο παλαιωμένο 12 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Ελιές από την Πιερία Κατερίνης, τουρσί από τη Φλαμουριά Έδεσσας όπου παράγονται 30 κωδικοί μεταξύ των οποίων και σάλτσες, αμπελόφυλλα, πάπρικα, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού κ.ά.

Ενδιαφέρον είχε το σαλάμι από βουβαλινό κρέας προερχόμενο από φάρμα της Κερκίνης. Ένα σαλάμι ημίξηρο το οποίο όπως ανέφερε η κα. Ζυγούρα χαρακτηρίζεται από τρεις επεξεργασίες – θερμική επεξεργασία, κάπνισης και ωρίμανσης.

Το τουλουμοτύρι πάνω σε μια φετούλα ψωμάκι συνδυάστηκε με μια τοπική μπύρα Weiss αλλά και lager, ένα τυράκι από κατσικίσιο γάλα με σος ροδιού και στη συνέχεια τέσσερις μπουκιές οι οποίες αποτελούνταν από μια σούπα σέλινο, ένα ρύζι με σταφίδα, ένα ζυμαρικό προερχόμενο από εταιρία που δραστηριοποιείται στο Σούνιο Ξάνθης και μια φακή με καραμανλίδικο λουκάνικο.

Ήταν και μια μπουκιά μ’ αυτό το εκλεκτό τυρί το Σαν Μιχάλη που παράγεται μονάχα στη Σύρο από 100% αγελαδινό γάλα, τυρί ΠΟΠ, το γιαούρτι με μαύρο μούρο, η σοκολάτα με ελληνική τρούφα που παράγεται στην περιοχή της Βέροιας, η μαύρη μπύρα από Θεσσαλονίκη, το λικεράκι Τυρνάβου και ο ακανές Σερρών ή Λαϊλιά.

Ένα μάθημα γευσιγνωσίας που διαρκεί τουλάχιστον μία ώρα και συμμετέχοντας όχι απλά γεύεσαι, αλλά μαθαίνεις, γνωρίζεις, ακούς για νέα προϊόντα, γνωρίζεις φιλόδοξους παραγωγούς, συνδυάζεις μπουκιά και ρόφημα.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, ωστόσο όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr οι θέσεις για τις οποίες απαιτείται κράτηση έχουν κλείσει. Συστήνεται όμως στους επισκέπτες οι οποίοι δεν πρόλαβαν να κάνουν κράτηση, να βρίσκονται στο χώρο 10΄ πριν την ώρα έναρξης της εκδήλωσης που ενδιαφέρονται, λόγω συχνών ακυρώσεων. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Ωράριο λειτουργίας έκθεσης, απόψε έως τις 20.00. Αύριο 10.00 – 18.00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Θεσσαλονίκη – Detrop Boutique: Ο Ζωζεφίνος, το Σαν Μιχάλη και το «Ρεμπέτικο»

Δήμαρχος Πύργου Ηλείας: Είμαστε η Καλιφόρνια της Ελλάδας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top