Δημήτρης Μάρδας: Αν ήμουν σήμερα υπουργός Οικονομικών δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κοιμηθώ! (VIDEO)

Δημήτρης Μάρδας: Αν ήμουν σήμερα υπουργός Οικονομικών δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κοιμηθώ! (VIDEO)

Στη μετακίνησή του από τη Β’ στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης όπου είναι υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς και στα αναπτυξιακά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας που βρίσκονται στον κεντρικό πυρήνα του ενδιαφέροντός του όπως και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Πλην της πολιτικής αυτής ο κ. Μάρδας αναφέρεται και στα λάθη της ΝΔ, ενώ περιγράφει στιγμές από την περίοδο κατά την οποία βρισκόταν στο «τιμόνι» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά και τις σημαντικές κινήσεις που έκανε ως υφυπουργός Εξωτερικών.

Επίσης μιλά για την επιχειρηματικότητα και την απόφασή του να εγκαταλείψει το χονδρεμπόριο παιχνιδιών με το οποίο είχε αρχικά ασχοληθεί, αλλά και για τις σχέσεις με τους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο, τους οποίους δεν αποχωρίστηκε παρότι συνταξιοδοτήθηκε, καθώς εξακολουθεί –έστω και περιορισμένα- να διδάσκει χωρίς αμοιβή. «Η ζωντάνια του πανεπιστημίου μας δίνει ζωή», λέει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η λύση που επελέγη -με απόφαση της συνέλευσης- είναι καλή και για το ΑΠΘ, καθώς καλύπτονται κάποια κενά και για τον ίδιο, καθώς «δεν αισθάνομαι ότι βγήκα στη σύνταξη».

Η Α’ Θεσσαλονίκης είναι το «σπίτι» μου

Μιλά για τη διαδρομή του στην πολιτική και εξηγεί γιατί σε αυτές τις εκλογές είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Όπως λέει στη Β’ είχε οδηγηθεί το 2015 λόγω συγκυριών, υπογραμμίζοντας πως «η Α’ είναι το “σπίτι” μου. Εδώ μεγάλωσα, εδώ δουλεύω, εδώ μεγάλωσαν τα παιδιά μου». Ωστόσο έχει αναπτύξει σημαντικές σχέσεις και με τους πολίτες της Β’ Περιφέρειας την οποία δεν θα εγκατέλειπε αν είχε εκλεγεί σε αυτήν όταν είχε θέσει υποψηφιότητα.

«Τώρα μπορώ να πω ότι έχω κι ένα πλεονέκτημα γιατί ξέρω καλά τα προβλήματα και της Β΄ και της Α’ Θεσσαλονίκης», σημειώνει ο κ. Μάρδας υπογραμμίζοντας επίσης πως δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει την πολιτική η οποία «δίνει ”ζωντάνια”» σε όποιον ασχολείται με αυτήν. Επιπρόσθετα, «η συμβολή κάποιου είναι πολύ μεγαλύτερη όταν βρίσκεται μέσα στο κοινοβούλιο από ότι αν βρίσκεται εκτός».

Διαφορετικό το σημείο εκκίνησης για ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Επίσης, αναφέρεται στις προγραμματικές διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων επισημαίνοντας πως «το σημείο εκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της ΝΔ». Παραδέχεται ωστόσο πως κάποια θετικά στοιχεία της προηγούμενης τετραετίας θα τα ακολουθήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση όπως, για παράδειγμα, ο νέος επενδυτικός νόμος στον οποίο, όμως, θα υπάρξουν διορθώσεις ώστε να καλύψει και τις μεσαίου μεγέθους  επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα είναι εκτός. «Ήταν μια πολιτική επιλογή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», τονίζει ο κ. Μάρδας ο οποίος δεν ενστερνίζεται τους πανηγυρισμούς της σημερινής κυβέρνησης για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παρότι αυτό δείχνουν οι αριθμοί.

Πίσω από τους αριθμούς

«Πρέπει να βλέπουμε τι βρίσκεται πίσω από τα νούμερα, καθώς πάντα υπάρχει η φωτεινή, αλλά και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού». Όπως εξηγεί, «αυτή η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται σε δυο παράγοντες: στον εκτροχιασμό του κρατικού προϋπολογισμού -που έχει σχέση με την αύξηση των δημοσίων δαπανών- και στον διπλασιασμό της ιδιωτικής κατανάλωσης. Δεν οφείλεται σε μια τρομακτική έκρηξη των επενδύσεων και των εξαγωγών οι οποίες παρότι τόνωσαν την ελληνική οικονομία τόνωσαν και τις εισαγωγές. Με αποτέλεσμα να έχουμε βρεθεί με τόσο μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 20 δισ. ευρώ στις εξωτερικές μας σχέσεις! Αν ήμουν υπουργός Οικονομικών δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κοιμηθώ. Το 2019 αυτό το έλλειμμα -που λέγαμε ότι ήταν ψηλό- ήταν 2,9 δισ. ευρώ».

«Μικρό καλάθι» κρατά και για τις ξένες επενδύσεις στις οποίες συχνά αναφέρονται κυβερνητικά στελέχη. Ο κ. Μάρδας μιλά για εισροή ξένων κεφαλαίων που δεν έδωσαν δυναμική στην ελληνική οικονομία, καθώς αγοράστηκαν σπίτια, ακίνητα του Δημοσίου ή κατευθύνθηκαν σε μικρό βαθμό στον τουρισμό ή στο λιανεμπόριο και δεν επενδύθηκαν στη βιομηχανία ή στη μεταποίηση ή στον  πρωτογενή τομέα.

Δεν τηλεφωνιούνται πρώτα…

Επίσης απαντά στη ΝΔ η οποία έχει χαρακτηρίσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξωπραγματικό και ανεφάρμοστο, ενώ σχολιάζει και τις διαφορετικές κοστολογήσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς του. «Ήρθε ο κ. Σταϊκούρας και λέει στοιχίζει 25 δισ., ο Μητσοτάκης 45 δισ. και ο Σκέρτσος 83 δισ. Είπα, λοιπόν, κάποτε αστειευόμενος: Γιατί δεν τηλεφωνιούνται να δώσουν ένα νούμερο ώστε να είναι το ίδιο. Δεν απαντώνται όλα με τσιγάρο και καφέ. Κάποια θέλουν σοβαρότητα, επιχειρήματα και στοιχεία».

Σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ «αν συνεχιστεί η πολιτική της ΝΔ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βρεθούμε προ εκπλήξεων. Η δική μας πρόταση έχει μια ισορροπία ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και την επιχειρηματικότητα. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατανοητή, κοστολογημένη και πολιτικά συγκροτημένη. Προσπαθεί να καλύψει διάφορες στρεβλώσεις που ξαναδημιουργήθηκαν. Αν η φτώχεια πάρει την ανιούσα, όπως και την έχει πάρει από το 2020, οι κοινωνικές εκρήξεις είναι προ των πυλών. Και αυτό θα το πληρώσει η αγορά. Γιατί πράγματι αν συμβεί, αυτό θα μοιάζει  σαν την πέτρα που πέφτει στη θάλασσα, αφού θα “σκορπήσει” σε όλη την οικονομία».

Η επενδυτική βαθμίδα

Επίσης, σχολιάζει την αισιοδοξία της ΝΔ για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημειώνοντας πως οι βάσεις γι’ αυτή την πορεία μπήκαν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αλίμονο, αν δεν τα καταφέρναμε «μετά από τόσο κόπο και ιδρώτα», τονίζει και προσθέτει: «Για να κερδίσεις την επενδυτική βαθμίδα πρέπει να “λιώσεις’”. Για να τη χάσεις θέλεις ένα 24ωρο, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό απαιτείται άλλη πολιτική με άλλη προσέγγιση, που θα διορθώνει τις στρεβλώσεις της οικονομίας».

Προσπαθούσαμε να μην πτωχεύσουμε

Ερωτηθείς για τη δύσκολη περίοδο κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015 ο κ. Μάρδας τόνισε πως η κύρια προσπάθεια του πρώτου επταμήνου είχε στόχο να μην πτωχεύσει η χώρα.

«Ευτυχώς δεν πτώχευσε η χώρα στα χέρια μου. Δεν ήμασταν τόσο οργανωμένοι για να φτάσουμε σε μέγιστο αποτέλεσμα σύμφωνα με τους περιορισμούς εκείνης της περιόδου, αλλά εκείνη την τετραετία μπήκαν κάποια θεμέλια σε πολλούς τομείς και η ΝΔ τα συνέχισε», τονίζει ο κ. Μάρδας υπογραμμίζοντας πως αυτά τα «θεμέλια» δεν αφορούσαν μόνο την οικονομία αλλά και την εξωτερική πολιτική.

Ντιμπέιτ με Σταϊκούρα

Έχοντας ήδη βρεθεί σε ντιμπέιτ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ο κ. Μάρδας αποκαλύπτει πως θα ήθελε μια ανάλογη τηλεμαχία με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως λέει, θα ήθελε να τον ρωτήσει πού βρήκε και παρέδωσε τα 2,6 δισ. ευρώ το 2015 όταν το 2015 ο ίδιος με την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΓΛΚ ως πρώην επικεφαλής του ΓΛΚ βρήκε μικρότερο ταμείο.

«Η σελίδα που πήρα μόλις πάτησα εκεί το πόδι μου έλεγε 1 δισ. 534 εκατ. και στη συνέχεια -με τη διόρθωση- έγινε 1,7 δισ. Πού βρισκόταν το επιπλέον ένα δισ. που παρέδωσε ο κ Σταϊκούρας;», διερωτάται. Και αν δεν συναντηθούν σε κάποιο debate θα θέσει το ερώτημα στη Βουλή εφόσον εκλεγεί.

Φέρτε τον Μάρδα…

Ο κ. Μάρδας περιγράφει τις δυσκολίες που συνάντησε τους πρώτους μήνες στο ΓΛΚ, για το πώς κατάφερνε να δίνει λύσεις και για το πώς υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν εντοπίσει… ξεχασμένα 400 εκατ. ευρώ από προηγούμενα ΕΣΠΑ που ήταν «παρκαρισμένα» σε διάφορες τράπεζες. Και αποκαλύπτει πότε και από ποιον έγινε επίκληση του ονόματός του σε ευρωπαϊκό συμβούλιο ως καλό παράδειγμα υπουργού ο οποίος έψαχνε και έβρισκε πάντα χρήματα για να καλύψει ανάγκες.

«Στην Ελλάδα ένας υπουργός έψαχνε κι έβρισκε χρήματα δίνοντας λύσεις. Δεν τον φωνάζουμε να μας λύσει το πρόβλημά μας;», είχε πει για τον Δημήτρη Μάρδα εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης σε ομάδα εργασίας του Συμβουλίου όταν η ΕΕ αναζητούσε πρόσθετους πόρους για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ο ΠΑΟΚ, τα παιδιά και ο Πέλκας

Μιλά ακόμη για τη γενέτειρά του, την Κωνσταντινούπολη, και τον ΠΑΟΚ -«ως δικέφαλοι θα ήμασταν ή κιτρινόμαυροι ή ασπρόμαυροι. Το μαύρο και το άσπρο είναι πιο… όμορφα γι’ αυτό και το επιλέξαμε», λέει Δημήτρης Μάρδας.

Επίσης αναφέρεται στην οικογένειά του που τον στηρίζει «σε εκπληκτικό βαθμό» και στη σχέση του με τα παιδιά του και τον γαμπρό του Δημήτρη Πέλκα.

Τα παιδιά είναι έξω από το… FIR των γονέων.

«Είναι παιδιά ισορροπημένα και σεμνά. Πατούν γερά στα πόδια τους» τονίζει υπογραμμίζοντας παράλληλα πως προχωρούν ελεύθερα στις επιλογές τους.

«Τα παιδιά είναι έξω από το… FIR των γονέων. Εμείς είμαστε το back -office logistics όταν μας χρειάζονται».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ν. Γιατρομανωλάκης: Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσφέρει κανείς (VIDEO)

Σταύρος Ασθενίδης: Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι στο κέντρο της πολιτικής μας στην ΚτΠ (VIDEO)

Ν. Κορογιαννάκης: Η απόφαση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων συμβολίζει την εθνική ενότητα

Στάθης Ρούσσος: «Μίλα με τον λογιστή σου», η φράση που έχει πει καθένας από εμάς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του (VIDEO)

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θέλουμε μια Βουλή με πολλές Ζωές μέσα! (VIDEO)

Κώστας Ζουράρις: Ο ΠΑΟΚ είναι ο ορισμός της αθανασίας! (VIDEO)

Στέλιος Κούλογλου: Κατέρρευσε ο μύθος του αποτελεσματικού διαχειριστή Μητσοτάκη (VIDEO)

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Το πρόβλημα δεν είναι η αναπηρία αλλά το πώς αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα (VIDEO)

Pfizer: Σε εξέλιξη το πλάνο στελέχωσης του νέου παγκόσμιου Τμήματος για την ασφάλεια φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη

Γ. Μασούτης: Είμαστε ικανοποιημένοι με λιγότερα κέρδη – Θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Γ. Βοϊδονικόλας: Στο Beverly Hills ο  Έλληνας γιατρός που διαπρέπει στις μεταμοσχεύσεις (ΦΩΤΟ – VIDEO) 

Τηγανητές πατάτες στο Διάστημα με «σφραγίδα» ΑΠΘ – Το GRTimes στην «καρδιά» του Τμήματος Χημείας με «ξεναγό» τον Θ. Καραπάντσιο (VIDEO)

Λουκία Σαράντη: Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και προς την κοινωνία και προς τα μέλη μας (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Number one» η Ελλάδα στο ενεργειακό πακέτο μέτρων (VIDEO)

Ν. Μηταράκης: Εργαλειοποιούν τις νησίδες επειδή ο φράχτης στον Έβρο δεν μπορεί να παραβιαστεί (VIDEO)

Μ. Συρεγγέλα: Πρέπει να εφαρμόσουμε την ισότητα παντού και να αποφύγουμε τα στερεότυπα (VIDEO)

Στ. Πέτσας: Πιστεύω σε ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την αυτοδιοίκηση (VIDEO)

Ellen Germain: Άρρηκτα συνυφασμένες η εβραϊκή και η ελληνική ιστορία στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Jeff Lansdale: Ο καλύτερος καθηγητής είναι η Φύση (VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top