«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», φωνάζουν οι διπλωματούχοι ξεναγοί και σήμερα κατεβαίνουν σε πανελλαδική κινητοποίηση ζητώντας την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν, αυτό της καταμέτρησης των ενσήμων τους. «Είμαστε οι τελευταίοι εργαζόμενοι που δουλεύουμε με καρτέλα ενσήμων, που δεν είναι μηχανογραφημένα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Κρίτων Πιπέρας εξηγώντας πως η μη καταμέτρηση των ενσήμων τους δεν τους επιτρέπει να τους καταβληθούν τα επιδόματα που δικαιούνται.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Οι επανειλημμένες οχλήσεις αλλά και οι συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας δεν έχουν φέρει, μέχρι στιγμής, τα επιθυμητά αποτελέσματα, τα οποία αφορούν την μηχανογράφηση των ενσήμων τους, ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ και τρία χρόνια.

Επ’ αυτού, η ΠΟΞΕΝ απέστειλε εξώδικο στον υπουργό Εργασίας και στον διοικητή του e – ΕΦΚΑ και σήμερα κατεβαίνει σε κινητοποιήσεις ευελπιστώντας ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος θα επιλυθούν.

«Από το 2019, τρία χρόνια, είμαστε χωρίς ένσημα’ είμαστε οι τελευταίοι εργαζόμενοι που εξακολουθούμε να δουλεύουμε με καρτέλα ενσήμων» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Κρίτων Πιπέρας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι διπλωματούχοι ξεναγοί να μην μπορούν να πάρουν τα επιδόματα που δικαιούνται. «Με 201 ένσημα δικαιούμαστε το τρίμηνο επίδομα του χειμώνα από τον ΟΑΕΔ – Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου’ όμως τα ένσημά μας δεν έχουν καταμετρηθεί και για τον ΟΑΕΔ δεν έχουμε ένσημα» αναφέρει με προβληματισμό ο κ. Πιπέρας.

Δεν είναι όμως μόνο το χειμερινό επίδομα ανεργίας, που νόμιμα δικαιούνται οι ξεναγοί. Είναι και η μη καταβολή επιδομάτων λόγω ατυχημάτων, μητρότητας κλπ., η αδυναμία συνταξιοδότησης των ξεναγών που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις. Δηλαδή, ενώ έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί τα ένσημα τους δεν έχουν καταμετρηθεί και έτσι εξαναγκάζονται να συνεχίζουν να εργάζονται.

Όλα τα ένσημα καταμετρούνται από έναν άνθρωπο

Αγανακτισμένη δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου, εξηγώντας πως τα τελευταία ένσημά τους που έχουν καταμετρηθεί είναι του… 2018.

«Τον Οκτώβριο του 2020 σφραγίσαμε τα ένσημα του 2018’ τώρα γίνεται η καταμέτρηση του 2019» λέει η κα. Γαϊτάνου εξηγώντας ότι από τη στιγμή που τα ένσημά τους δεν είναι μηχανογραφημένα, αλλά εξακολουθούν να καταμετρούνται, λογικό είναι να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. «Όλα μας τα ένσημα, 3.000 σχεδόν ξεναγών, πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα – στην Πλατεία Συντάγματος- και καταμετρούνται από έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει τέσσερις κλάδους, εμείς είμαστε ο ένας» αναφέρει η πρόεδρος των ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος.

Ένα ακόμη ζήτημα που θίγει είναι το γεγονός ότι το ΙΚΑ αρνείται να καταμετρήσει τα ένσημά τους και αυτό γιατί όπως αναφέρει το Μάιο του 2020 είχε εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου από το υπουργείο Εργασίας που δημοσίευε πως τα ένσημα των ξεναγών θα μηχανογραφηθούν και θα ίσχυαν αναδρομικά από 1/1/2020. «Ήταν ένα απλό δελτίο Τύπου, δεν ήταν κάποια υπουργική απόφαση, βάσει αυτού όμως έπαυσε να γίνεται καταμέτρηση» προσθέτει.

Η ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας

Η μη έγκαιρη ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των διπλωματούχων ξεναγών οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν καταμετρηθεί τα ένσημά τους. «Είχαμε ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου’ από 1η Μαρτίου ήμασταν ανασφάλιστοι», δηλώνει ο κ. Πιπέρας λέγοντας πως τα συγκεκριμένα προβλήματα τα έχουν επισημάνει προς το υπουργείο Εργασίας εδώ και καιρό.

Ωστόσο, με ειδική ρύθμιση κατάφερε ο κλάδος να ανανεώσει την ασφαλιστική του ικανότητα, από 1η Μαρτίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου του 2023. «Εάν όμως δεν λυθεί σύντομα αυτό το ζήτημα, τότε και πάλι θα έχουμε πρόβλημα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ.

Πανελλαδική κινητοποίηση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών καταφεύγει στην πανελλαδική κινητοποίηση ευελπιστώντας να λύσει τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, παράλληλα με την ανεργία λόγω της παρατεταμένης πανδημίας.

Η ΠΟΞΕΝ ζητάει:

  1. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταμέτρηση των ημερών ασφάλισης των ξεναγών, των ετών 2019, 2020 και 2021, εφόσον παρίσταται ανάγκη, ακόμα και με περαιτέρω στελέχωση (έστω και προσωρινή) του τμήματος ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) Ξεναγών Συντάγματος
  2. Να προβεί (επιτέλους) ο Υπουργός στην έκδοση της -μέχρι λεπτομέρειας επεξεργασμένης- διάταξης που εκκρεμεί από το 2020 για την μηχανογράφηση των ενσήμων τους
  3. Να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ξεναγών το αρ. 60 του Ν. 4872/2021, ώστε για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος ανεργίας να απαιτηθούν 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος θα βρίσκεται στις 12.00 το μεσημέρι μπροστά στο Λευκό Πύργο. Αντίστοιχα, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών στην Αθήνα θα συγκεντρωθεί στις 12.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου και θα παραδώσει ψήφισμα στο υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΞΕΝ σχετικά με την πανελλαδική κινητοποίηση, όλα τα προβλήματα όπως α. η μη έγκαιρη ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας, β. η μη καταβολή επιδομάτων που δικαιούνται όπως ΟΑΕΔ, ατυχημάτων, μητρότητας κλπ. και γ. η αδυναμία συνταξιοδότησης των ξεναγών που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις, θα είχαν αποφευχθεί εάν:

1.είχε προχωρήσει η μηχανογράφηση των ενσήμων των ξεναγών. «Η σχετική Διάταξη που έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΕΦΚΑ είναι έτοιμη μέχρι παραμικρής λεπτομέρειας και ζητούμε να κατατεθεί άμεσα σε νομοσχέδιο»

2.μέχρι την υπογραφή της Διάταξης, ο ΕΦΚΑ καταμετρούσε τα ένσημά τους. «Ο ΕΦΚΑ, αντίθετα προς τη νόμιμη υποχρέωσή του, που υφίσταται ακόμη, αρνείται να καταμετρήσει τα ένσημά μας».

Σε αναμονή για τη φετινή σεζόν

Υπό κανονικές συνθήκες η σεζόν για τους ξεναγούς ξεκινάει τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο, ανάλογα την περιοχή που δραστηριοποιούνται. Φέτος, ενώ τα μηνύματα αρχικά για τον τουρισμό ήταν αισιόδοξα, η έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας έχει φέρει ‘πάγωμα’ στον κλάδο.

«Η χρονιά φαίνεται καλύτερη από ότι πέρυσι, αλλά λόγω πολέμου, δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Πιπέρας. Ο ίδιος επισημαίνει πως εφόσον ο πόλεμος σταματήσει σύντομα, η χρονιά θα πάει καλά, «εάν όμως τραβήξει αυτή η κατάσταση, τότε δεν θα είναι εύκολα» δηλώνει λέγοντας πως όλοι βρίσκονται σε αναμονή.

Βεβαίως, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στους Ρωσόφωνους ξεναγούς οι οποίοι υπολογίζονται περί τους 100 πανελλαδικά, και όπως δηλώνει ο κ. Πιπέρας «το πιθανότερο είναι να μην μπορούν να δουλέψουν».

«Τι θα γίνει μ’ αυτούς, είναι τρίτη χρονιά που είναι στην ανεργία» καταθέτει τη δική της αγωνία η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου.

*Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Θεσσαλονίκη – TCB: Το αφήγημα της Θεσσαλονίκης στον συνεδριακό τουρισμό

«Θηλιά» στον τουρισμό φέρνουν πόλεμος, ενεργειακό κόστος, κορωνοχρέη

Αθήνα – Marriott: Το πρώτο «πράσινο» ξενοδοχείο στην Ελλάδα αντλεί έμπνευση από την ελιά

Τουρισμός για ΑμεΑ: Δύσκολη η προσβασιμότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις – Απαιτείται χαμόγελο και εκπαίδευση

Ουρανούπολη Χαλκιδικής: Ολική καταστροφή για την οικονομία της – Χάθηκαν οι Ρώσοι

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top