Διψήφια αύξηση στον αριθμό των Σέρβων τουριστών

Διψήφια αύξηση στον αριθμό των Σέρβων τουριστών

Ρεπορτάζ: Φιλία Νομικού

Ανοδική πορεία ακολουθεί ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Σερβία στην Ελλάδα, με το ποσοστό αύξησης το 2018 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 15%, όταν το 2017 η ποσοστιαία αύξηση  έναντι του 2016 ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς διαμορφώθηκε στο 29,1% με αποτέλεσμα πάνω από 1 εκατομμύριο Σέρβοι να επισκεφθούν την χώρα μας.

Τα ανωτέρω στοιχεία ανακοίνωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Ευριδίκη Κουρνέτα από το βήμα του 1ου Ελληνοσερβικού  Forum Τουρισμού που πραγματοποιείται στο πλαίσια της Philoxenia 2018. Η αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό από Σερβία, είναι σύμφωνη με την άνθιση που γνωρίζει ο ελληνικός τουρισμός καθώς το 2018 προβλέπεται ότι θα κλείσει με θετικό πρόσημο έναντι του 2017, με τους διεθνείς επισκέπτες να ανέρχονται σε 32 εκ. άτομα, έναντι των 30 εκατομμυρίων της περυσινής χρονιάς.

Το 1ο Ελληνοσερβικό Forum Τουρισμού διοργανώθηκε με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών που αν και έχουν διαχρονικά στενές σχέσεις φιλίας, αυτές δεν έχουν ακόμη εκφραστεί στο πεδίο του Τουρισμού αλλά ούτε και γενικότερα των επιχειρηματικών συνεργασιών και των εμπορικών σχέσεων.

Όπως είπε ο κ. Κώστας Γεωργάκος, πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β.Ελλάδος και διοργανωτή φορέα του Forum, στο άμεσο μέλλον οι Έλληνες που επισκέπτονται τη Σερβία και φθάνουν μόλις σε ετήσια βάση τις 67.000, θα πρέπει να φτάσουν και να υπερβούν τις 100.000 καθώς η χώρα διαθέτει πλούσιες φυσικές ομορφιάς και πολλά μνημεία ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Σερβία δεν είναι μόνο το Βουκουρέστι, τόνισε ο κ. Γεωργάκος και Ελλάδα δεν είναι μόνο ¨ήλιος και θάλασσα¨.

Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση του Forum φαίνεται πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση αφού 80 Σέρβοι tour operators και επαγγελματίες του τουρισμού, συμμετέχουν στη διοργάνωση όπως και στις Β2Β συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Philoxenia.

H αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύεται τόσο με γεγονότα που διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, το διμερές Επιμελητήριο, αλλά και η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα, την υποστήριξη της οποίας τόνισε στο χαιρετισμό του ο γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Σίνισα Πάβιτς.

Μνημόνια συνεργασίας με το Βελιγράδι

Με στόχο την τόνωση της συνεργασίας στον Τουρισμό υπογράφηκαν δύο Μνημόνια μεταξύ του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος και των Δήμων Savski Venac και Cukarica, δύο δήμων της μητροπολιτικής περιοχής Βελιγραδίου, προς την οποία και κατευθύνεται το 80% των Ελλήνων που ταξιδεύει στη Σερβία.

Οι Έλληνες βρίσκονται στην τρίτη θέση των αλλοδαπών επισκεπτών που ταξιδεύουν στο Βελιγράδι στο οποίο και προτιμούν να πηγαίνουν για διήμερα city breaks, όπως και στις διακοπές Χριστουγέννων, Νέου Έτους και Πάσχα.

Το τουριστικό προφίλ του Βελιγραδίου παρουσίασε η κα. Ljiljana Alajebogovic, εκπρόσωπος του Τουριστικού Οργανισμού της πόλης. Τον κεντρικό δήμο του Savski Venac παρουσίασε η κα. Danijela Mirjanic και τον δήμο Cukarica, ¨την πράσινη όαση του Βελιγραδίου¨, η κα. Ana Dudukovic.

Tη διοργάνωση του Forum χαιρέτισε από πλευράς ΔΕΘ- Helexpo ο δ/νων σύμβουλος κ. Κυριάκος Ποζρικίδης ο οποίος δήλωσε προς τους Σέρβους τουριστικούς πράκτορες ότι η ¨η Ελλάδα είναι κοντά σας, στα περίπτερα της Philoxeniα¨, προσθέτοντας ότι η συνεργασία στον τουρισμό μπορεί να είναι win-win για τις δύο πλευρές.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με σύντομες τοποθετήσεις των προέδρων Επιμελητηρίων από Republike Srpske και Vojbodina, κ.κ. Racic και Miljus.

Άννη Καρολίδου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top