ΕΑΤ και Παρευξείνια για δάνεια, ως και 300 εκ., σε ΜμΕ

ΕΑΤ και Παρευξείνια για δάνεια, ως και 300 εκ., σε ΜμΕ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

“Χρήματα δε λείπουν, απλά δεν κυκλοφορούν” και στην ανάγκη διοτέχευσης ρευστότητας ειδικά στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις απαντά η συνεργασία μεταξύ Παρευξείνιας Τράπεζας και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που σήμερα υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (  ΜοU), παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη. 

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Υφυπουργό ο οποίος ήταν παρών την ώρα που ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας κ. Nτμίτρι Πάνκιν και η πρόεδρος και δ/νουσα σύμβουλος της ΕΑΤ κα. Αθηνά Χατζηπέτρου, έβαζαν τις υπογραφές τους στο πλαίσιο της συμφωνίας με την οποία θα διατεθούν από την Αναπτυξιακής100 εκατ. Ευρώ ως εγγυήσεις και συγχρηματοδοτήσεις δανείων  που θα χορηγήσει η Παρευξείνια Τράπεζα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Με αυτές τις καλύψεις των 100 εκατ η Παρευξείνια  θα μπορούσε να διαθέσει, κατ’ εκτίμηση και βάσει των ήδη δοκιμασμένων εγγυοδοσιών, ως και 300 εκατ. Ευρώ , σε δάνεια, σε ελληνικές ΜμΕ.  Για να φθάσει στις μικρές επιχειρήσεις η Παρευξείνια εξετάζει συνεργασίες με Συνεταιριστικές Τράπεζες, ενώ οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις θα μπορούν πιθανώς να απευθύνονται σε αυτή την ίδια την ΤΕΑΕΠ που είναι διεθνής αναπτυξιακός χρηματοδοτικός οργανισμός. 

Πάνκιν: Το φθινόπωρο ζεστό χρήμα στις ΜμΕ

“Υπάρχει πολλή ρευστότητα στην Ευρώπη σε μία περίοδο με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, αλλά αυτή η διαθέσιμη ρευστότητα δεν φθάνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά η Παρευξείνια αναλαμβάνει μέρος του ρίσκου, έχοντας εξασφαλίσει την κάλυψη που παρέχεται από τις εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας”, είπε ο κ. Πάνκιν προσθέτοντας ότι η Παρευξείνια βρίσκεται σε συζητήσεις με Συνεταιριστικές Τράπεζες, διαμορφώνοντας τους τρόπους με τους οποίους οι χρηματοδοτήσεις θα φτάσουν στις Μμε. Η Παρευξείνια, υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να ρίχνει ζεστό χρήμα στην αγορά προς το φθινόπωρο, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

Η Παρευξείνια, στο πλαίσιο αυτού του Μνημονίου, θα χορηγεί δάνεια ύψους 1 εκατ ή ως και 3 εκατ. Ευρώ, 3ετούς ή και 5ετούς διαρκείας. 

Χατζηπέτρου: Περνάμε από την άμυνα, στην επίθεση

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος και δ/νουσα σύμβουλος της ΕΑΤ κα Αθηνά Χατζηπέτρου, τόνισε ότι Τράπεζα, μέσα σε διάστημα μόλις τριμήνου, δημιούργησε δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία με τις μοχλεύσεις που επιτυγχάνονται θα ρίξουν στην αγορά πάνω από 9 δισ. Ευρώ στο επόμενο δίμηνο- τρίμηνο. 

Η επικεφαλής της ΕΑΤ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία, περνάει από τη φάση της άμυνας, στη φάση της επίθεσης, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας. Στην ελληνική οικονομία, ο κορωνοϊός προκάλεσε ένα προσωρινό σοκ, το οποίο πιστεύεται ότι θα ξεπεραστεί σύντομα επειδή πρόκειται για οικονομία μικρών μεγεθών, με χαρακτηριστικά ευελιξίας και προσαρμοστικότητας. 

Υφυπ Γιάννης Τσακίρης: Ρίξαμε όλα τα όπλα στη μάχη

“Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα της ρευστότητας. Ρίχνουμε όλα τα όπλα, ταυτόχρονα, στον πόλεμο κατά της κρίσης. Προγράμματα που λειτουργούν παράλληλα και μέσω των οποίων εξασφαλίζεται και η απαιτούμενη συνέχεια στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά”, είπε ο υφυπουργός προσθέτοντας:

“Υπάρχει γκρίνια στην αγορά και το γνωρίζουμε, ότι οι Τράπεζες αργούν να δώσουν χρηματοδοτήσεις, αλλά υπάρχουν και διαδικασίες που δεν μπορούν να παρακαμφθούν, όσο και αν έχουν συντμηθεί”, είπε ο κ. Τσακίρης υποστηρίζοντας ότι η εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησηΣς μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει γρήγορη διαδικασία, αλλά τα δάνεια με εγγυοδοσία απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο.

Στην εκδήλωση της υπογραφής του MoU, σύντομους χαιρετισμού έκαναν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κα. Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας και η επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου κα. Μαρία Αντωνίου.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ