Διαμαρτυρία διανομέων για τα εργατικά ατυχήματα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Διαμαρτυρία διανομέων για τα εργατικά ατυχήματα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Συγκέντρωση και μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη του ΣΕΤΕΠΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Άγαλμα Βενιζέλου, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕΠΕ (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Εpισιτιστικών Επιχειρήσεων), Γιώργο Μπρανίκα να δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα θα πάμε ενδεικτικά σε κάποια από τα σημεία που συνέβησαν εργατικά ατυχήματα».

Τα μέλη του ΣΕΤΕΠΕ θα καταθέσουν ψήφισμα στο υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), στο οποίο, όπως αναφέρουν:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Επιθεώρησης Εργασίας και στα σωματεία τους στον αγώνα που δίνουν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα».

Με βάση το ίδιο κείμενο, απαιτούν επιπλέον τα εξής:

«Μαζικές προσλήψεις επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων, επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας και διοικητικού προσωπικού.

Την άμεση ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας που αφορούν τις δυσμενείς μεταθέσεις προσωπικού.

Να διασφαλιστεί ότι οι επιθεωρητές θα μπορούν να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους χωρίς “πιέσεις”, νουθεσίες και δυσμενείς μεταθέσεις.

Πλήρη διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών και συστηματική διενέργεια προληπτικών ελέγχων με στόχο την αποφυγή τους.

Άμεσο προγραμματισμό της ειδικής εκπαίδευσης επιθεωρητών για τους υπαλλήλους που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την ειδικότητα του επιθεωρητή.

Διασφάλιση του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Η Επιθεώρηση Εργασίας να λειτουργεί αναβαθμισμένη ως κρατική υπηρεσία και όχι με το μανδύα της Ανεξάρτητης Αρχής, με την εκάστοτε Κυβέρνηση να είναι υπόλογη στους εργαζόμενους για τις πράξεις και τις παραλείψεις της».

Αντιπροσωπεία σωματείων της Θεσσαλονίκης θα μεταβεί απόψε και στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για να επιδώσει το ψήφισμα ενάντια στο κουκούλωμα εργατικών ατυχημάτων.

Όπως σημειώνουν τα εργατικά σωματεία για τη σημερινή κινητοποίηση «οργανώνουμε μηχανοκίνητη πορεία με έναρξη το Άγαλμα Βενιζέλου, προς τα σημεία που σκοτώθηκαν συνάδελφοί μας, λόγω της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων και για τα κέρδη των επιχειρήσεων».

Περίπου 14.000 αναγγελίες εργατικών ατυχημάτων το 2022

Στο ψήφισμά τους τα εργατικά σωματεία αναφέρουν τα εξής: «Πριν από λίγες μέρες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιό του η οποία εκδόθηκε μετά από αίτημα του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας “παραγγέλλει” προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι δεν θα πρέπει να συντάσσεται από την Επιθεώρηση Εργασίας έκθεση έρευνας για τα εργατικά ατυχήματα “ήσσονος σοβαρότητας”.

Είναι εξοργιστικό ότι για να στηρίξουν το επιχείρημά τους επικαλούνται, εκτός από τον νόμο Χατζηδάκη, τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αναγγελιών εργατικών ατυχημάτων που για το 2022 προσεγγίζει τις 14.000! Το αντικειμενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία οι οποίοι κυριολεκτικά “πνίγονται σε έναν ωκεανό υποθέσεων” δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το “κουκούλωμα” των συνθηκών και αιτιών των εργατικών ατυχημάτων. Άλλωστε ένα “ήσσονος σοβαρότητας” εργατικό ατύχημα μπορεί να φανερώνει ελλείψεις στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας και να αποτελεί προάγγελο ενός πολύ πιο σοβαρού ατυχήματος, ακόμα και θανατηφόρου.

Απαιτούνται άμεσα μαζικές προσλήψεις επιθεωρητών, κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση των ΕΞΥΠΠ ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο ο ιατρός Εργασίας και ο τεχνικός Ασφάλειας, συγκρότηση σε όλους τους χώρους δουλειάς επιτροπών ασφάλειας και υγείας από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που επιτρέπουν εξοντωτικά ωράρια εργασίας, καθώς η κόπωση των εργαζομένων αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σκύδρα: Δημοσιογράφος πήγε να κάνει μετάδοση αγώνα και έπεσε από ύψος 3 μέτρων!

Σέρρες: 88χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε οικόπεδο όπου είχε ξεσπάσει φωτιά

Φινλανδία και Σουηδία θέλουν να ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ-Καλούν Τουρκία και Ουγγαρία να δώσουν το «ΟΚ»

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Ποιες δράσεις προωθεί για το ποδήλατο -Τι δήλωσε ο Μιχ. Παπαδόπουλος

Βιασμός 4χρονου: «Στον ιατροδικαστή το παιδί μου ούρλιαζε» λέει η μητέρα-Τι υποστηρίζει ο πατέρας (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top