Νέα νομοθεσία για καταχωρίσεις χημικών & αριθμός UFI

Νέα νομοθεσία για καταχωρίσεις χημικών & αριθμός UFI

Σύμφωνα με το άρθρο 45 του κανονισμού CLP, οι εταιρείες που διαθέτουν επικίνδυνα μείγματα (χημικά που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον) στην αγορά υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με ορισμένα επικίνδυνα μείγματα στην αρμόδια εθνική αρχή.

Η εθνική αρχή διαθέτει αυτές τις πληροφορίες στα κέντρα δηλητηριάσεων, ώστε να μπορούν να παρέχουν τις αντίστοιχες συμβουλές στους πολίτες ή στο ιατρικό προσωπικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το παράρτημα VIII του κανονισμού CLP, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2017, ορίζει τις εναρμονισμένες απαιτήσεις για τις κοινοποιήσεις Κέντρου δηλητηριάσεων (PCN) που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2021, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό CLP οι εισαγωγείς και οι ενδιάμεσοι χρήστες επικίνδυνων μειγμάτων είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν την τοξικολογία.

Η νομοθεσία προβλέπει μια μεταβατική περίοδο, δηλαδή οι πληροφορίες σχετικά με τα επικίνδυνα μείγματα που υποβάλλονται στην αρμόδια εθνική αρχή,   το Γενικό Χημείο του Κράτους – Διεύθυνση Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το άρθρο 45 του Κανονισμού CLP ως την 1η Ιανουαρίου 2021, δεν απαιτείται να συμμορφώνονται με το παράρτημα VIII του CLP, έως την 1η Ιανουάριου 2025 (δεν απαιτείται να υποβληθούν οι τοξικολογικές πληροφορίες ανά προϊόν).

Κατά παρέκκλιση, εάν προκύψει κάποια αλλαγή που περιγράφεται (π.χ. αλλαγές στη σύνθεση του μείγματος, στην ταξινόμηση του μείγματος για την υγεία ή τους φυσικούς κινδύνους, όταν υπάρχουν σχετικές νέες τοξικολογικές πληροφορίες και συγκέντρωση ενός συστατικού στο μείγμα) στο παρόν παράρτημα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με το παράρτημα VIII του CLP πριν από τη διάθεση του μείγματος  στην αγορά.

Συνεπώς, οι εταιρείες παραγωγής ή εισαγωγής των προϊόντων αυτών καλούνται να υποβάλουν πληροφορίες σχετικά με επικίνδυνα μείγματα των προϊόντων τους, εάν δεν το έχουν ήδη κάνει, όπως απαιτείται από το Άρθρο 45 και το Παράρτημα VIII του CLP ως την 1 Ιανουαρίου 2021 κερδίζοντας ουσιαστικά παράταση για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Κανονισμού που περιγράφονται στο παράτημα VIII (υποβολή τοξικολογικών πληροφοριών)  για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Από την άλλη, το παράρτημα VIII καθορίζει την εναρμονισμένη μορφή ειδοποιήσεων και εισάγει την απαίτηση δημιουργίας ενός μοναδικού αναγνωριστικού τύπου (UFI) για κάθε μείγμα και αυτή είναι η βασικότερη αλλαγή που πρέπει να αναμένουν οι εταιρείες δηλαδή το Παράρτημα VIII εισάγει την ανάγκη δημιουργίας και συμπερίληψης ενός Μοναδικού Αναγνωριστικού Τύπου (UFI) στην ετικέτα μείγματος και να θα το συμπεριλαμβάνει στην ειδοποίηση του κέντρου δηλητηριάσεων. Εισάγει επίσης δήλωση πλήρους σύνθεσης για καταναλωτικά και επαγγελματικά προϊόντα,  και  μειωμένη υποβολή για βιομηχανικά μείγματα προϊόντων.

Όπως αναφέρεται στην σχετική Νομοθεσία και στις Ευρωπαϊκές οδηγίες, ως το 2025 ο κωδικός UFI θα είναι υποχρεωτικός στην επισήμανση όλων των προϊόντων που ταξινομούνται όσον αφορά στους κινδύνους για την υγεία ή στους φυσικούς κινδύνους. Οι εισαγωγείς και οι μεταγενέστεροι χρήστες που διαθέτουν αυτά τα προϊόντα στην αγορά θα πρέπει να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τα προϊόντα, μεταξύ άλλων και τον κωδικό UFI, στα κέντρα δηλητηριάσεων. Παραδείγματος χάρη, οι καλούντες στα κέντρα δηλητηριάσεων μπορούν να διαβάζουν -εκτός από την εμπορική ονομασία- τον κωδικό UFI απευθείας από την ετικέτα του προϊόντος στον υπάλληλο του κέντρου δηλητηριάσεων προκειμένου να προσδιορίζεται επακριβώς το προϊόν που αφορά το εκάστοτε περιστατικό.

Η «Σαμαράς & Συνεργάτες Ε.Π.Ε.» στο πλαίσιο παροχής ολοκληρωμένων τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, δύναται να αναλάβει και να διεκπεραιώσει τις σχετικές διαδικασίες  για την καταχώρηση των επικίνδυνων μειγμάτων στο Γενικό Χημείο του Κράτους και κατ’ επέκταση στο Κέντρο δηλητηριάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ,. 2310-552562, email : info@exyppsamaras.gr).

Για την ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ
Βασίλης Μόσχος
Τεχνικός Επιστημονικός Υπεύθυνος
Διευθυντής Τομέα Υπηρεσιών Βιομηχανίας, Καυσίμων & Μεταφορών

Ανάρτηση από exyppsamaras.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ