TCI ΣΕΒΕ-DHL: Πώς κινήθηκε ο Δείκτης στο β’ εξάμηνο του 2022

TCI ΣΕΒΕ-DHL: Πώς κινήθηκε ο Δείκτης στο β’ εξάμηνο του 2022

Σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2022 κινήθηκε ο Δείκτης TCI ΣΕΒΕ-DHL στο β’ εξάμηνο του έτους, καθώς ανήλθε σε 88,0 μονάδες έναντι 82,8 μονάδων στο προηγούμενο εξάμηνο.

Ωστόσο, η εν λόγω επίδοση παρέμεινε κάτω από τις 100 μονάδες αποδεικνύοντας τη γενική απαισιοδοξία που επικρατεί. Ο Δείκτης TCI ΣΕΒΕ-DHL αναπτύχθηκε στις ακόλουθες τέσσερις ενότητες: εξαγωγές, εγχώριες πωλήσεις, διεθνείς και εγχώριες οικονομικές συνθήκες, ενώ το θέμα επικαιρότητας εστίασε στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και στην υποτίμηση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Η κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιήθηκε από το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ σε συνεργασία με την εταιρία DHL, μέλος του ΣΕΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης TCI SEVE-DHL για το 2ο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε σε 88,0 μονάδες (όπου TCI>100 = αισιοδοξία και TCI<100 = απαισιοδοξία) έναντι 82,8 μονάδων του 1ου εξαμήνου του 2022 και 115,0 μονάδων του 2ου εξαμήνου του 2021. Η αύξηση συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο ανήλθε σε 5,2 μονάδες. Η υλοποίηση της έρευνας έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με Επιστημονικό Σύμβουλο τον Καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αναλυτικά:

– Οι εξαγωγές ήταν η μοναδική κατηγορία στην οποία οι θετικές εκτιμήσεις ξεπέρασαν το 50% με το ποσοστό να διαμορφώνεται σε 56%. Τα αποτελέσματα για την σταθερότητα και τη μείωση συγκέντρωσαν το 30% και το 14% του δείγματος αντίστοιχα.

– Βελτίωση σημείωσαν τα ποσοστά των απαντήσεων που αφορούν στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς το 13% αναμένει βελτίωση, το 25% σταθερότητα και το 62% επιδείνωση, με τις προσδοκίες στο σύνολό τους να χαρακτηρίζονται ως απαισιόδοξες.

– Σημαντικά αυξήθηκε το ποσοστό όσων αναμένουν μείωση των εγχώριων πωλήσεών τους στο β’ εξάμηνο του 2022, καθώς ανήλθε σε 27%. Τα ποσοστά σχετικά με την αύξηση και την σταθερότητα διαμορφώθηκαν σε 37% και 36% αντίστοιχα.

– Σε παρόμοια επίπεδα με το προηγούμενο εξάμηνο κινήθηκαν τα ποσοστά που αφορούν στις εγχώριες οικονομικές συνθήκες με το μεγαλύτερο μερίδιο -και συγκεκριμένα το 60%- να επιλέγει ως απάντηση την επιδείνωση. Το 31% αναμένει σταθερότητα και το 9% βελτίωση.

– Θέμα Επικαιρότητας: Άνοδος Επιτοκίων & Υποτίμηση Ισοτιμίας EUR/USD. Η αύξηση του κόστους χρήματος εξαιτίας της γενικευμένης ανόδου των επιτοκίων δανεισμού και η υποτίμηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου στο β’ εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, αποτέλεσαν τους δύο τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε το θέμα επικαιρότητας. Σε ό,τι αφορά στην άνοδο των επιτοκίων, το 50% εκτιμά πως θα επηρεάσει αρνητικά την αξία των εξαγωγών του συγκριτικά με το β’ εξάμηνο του 2021, με το 70% εξ αυτών να αναμένει μικρή μείωση από 0% μέχρι 10%. Αντίστοιχα, η μεγάλη υποτίμηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην αξία των εξαγωγών σύμφωνα με το 23% του δείγματος. Το 64% εξ αυτών εκτιμά ότι η επιδείνωση θα ανέλθει έως 10%, το 24% εξ αυτών εκτιμά ότι η επιδείνωση θα κινηθεί μεταξύ 10% και 25% και το 12% εξ αυτών εκτιμά πως η επιδείνωση θα κινηθεί μεταξύ 25% και 50%.

Η μικρή βελτίωση των αποτελεσμάτων στο β’ εξάμηνο του 2022 προήλθε αφενός από την αύξηση των -διαχρονικά θετικών- αποτελεσμάτων σχετικά με τις εξαγωγές, η οποία αποτέλεσε τη μοναδική κατηγορία όπου η αύξηση/βελτίωση ξεπέρασε το 50%, αλλά και από τη μείωση των ποσοστών που αφορούν σε επιδείνωση των εγχώριων και διεθνών οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, η επιδείνωση στις δύο αυτές κατηγορίες συγκέντρωσε και σε αυτό το τεύχος πολύ υψηλά ποσοστά (άνω του 50%), στοιχεία που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση μίας συνολικά «απαισιόδοξης» εικόνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18/10/22–16/12/22 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 221 ανταποκρίθηκαν). Η επιλογή των επιχειρήσεων έγινε μέσω διαστρωματικής δειγματοληψίας, στα πρότυπα αντίστοιχων ερευνών που πραγματοποιούνται από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, ενώ για τη συλλογή των στοιχείων των επιχειρήσεων αξιοποιήθηκε η βάση δεδομένων της ICAP. Ειδικότερα, με αρχικό κριτήριο τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από €1.000.000, το δείγμα περιλαμβάνει επιχειρήσεις από πρωτογενή παραγωγή, βιομηχανία και εμπόριο.

Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύγκρουση τρένων: Θρηνούν οι μαμάδες της Λάρισας για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στα Τέμπη: Ταυτοποιήθηκαν 52 θύματα-Η τελευταία ενημέρωση

ΟΣΕ – Θεσσαλονίκη: Ραγίζουν καρδιές τα αφιερώματα για τα θύματα των Τεμπών (ΦΩΤΟ)

Προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές από και προς τα λιμάνια φέρνει το δυστύχημα στα Τέμπη

Τραγωδία στα Tέμπη: Ενός λεπτού σιγή από μαθητές για τον 15χρονο Παναγιώτη – Το μήνυμα με τις σχολικές τσάντες (ΦΩΤΟ) 

«Η Ευδοκία θα είναι καλύτερα γιατί θα είναι στο σπίτι μας»: Τι είπε στo GRTimes η μητέρα νεαρής που επέβαινε στο μοιραίο τρένο (VIDEO)

Τέμπη: «Δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου» λέει η Πυροσβεστική

Θρήνος στο ΑΠΘ: Εννέα φοιτητές έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη

Τέμπη: Στο χειρουργείο ο 22χρονος από το «Παπαγεωργίου» – Η κατάσταση των υπολοίπων στη Θεσσαλονίκη

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 36 οι ταυτοποιημένοι νεκροί – Παραμένουν για νοσηλεία 38 επιβάτες (VIDEO)

Τέμπη: «Πλημμύρισε» με κόσμο η κεντρική πλατεία της Λάρισας-«Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Τραγωδία στα Τέμπη: 20χρονος φοιτητής περιγράφει πώς έσωσε μωρό από το 3ο βαγόνι

Τέμπη: Τι περιμένω τώρα… να παραλάβω ένα κουτί με ό,τι έχει απομείνει! – Συγκλονίζει ο πατέρας της Ελπίδας (ΦΩΤΟ)

Τέμπη: Τράβηξε φωτογραφία από το βαγόνι 3 και κατέβηκε 15 λεπτά πριν τη σύγκρουση (VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top