Το Υπερταμείο και σε ρόλο property manager για ακίνητα αξίας 6 δισ ευρώ

Το Υπερταμείο και σε ρόλο property manager για ακίνητα αξίας 6 δισ ευρώ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στόχος του Υπερταμείου είναι να προχωρήσει στην αξιοποίηση  των ακινήτων του Δημοσίου, των οποίων η αξία εκτιμάται ότι φτάνει  στα 6 δισ. ευρώ, Μάλιστα όπως  είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου/ΕΕΣΥΠ κ. Γρηγόρης Δημητριάδης,   η ΕΕΣΥΠ θέλει  να γίνει ένας μεγάλος property manager, αποτελεσματικός όσο η μεγαλύτερη ιδιωτική ΑΕΕΑΠ.

Ο κ. Δημητριάδης, στην τοποθέτησή του στην ημερίδα του ΕΕΣΥΟ «Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες βιώσιμης και περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα: η αναπτυξιακή στρατηγική του Υπερταμείου και των εταιρειών του σε RealEstate, Υποδομές και Logistics» ανέφερε πολύ ενδεικτικά , ότι μόνο η ΕΤΑΔ έχει στο χαρτοφυλάκιο της περί τα 70.000 ακίνητα, ενώ στα μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου που μπαίνουν στην αγορά,  σε ένα χώρο με μεγάλη ζήτηση αλλά και προοπτικές ανάπτυξης, είναι το ‘Θριάσιο 2’ εμπορευματικό κέντρο, όπως και το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο μάλιστα ωριμάζουν οι μελέτες προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη δημιουργία, σε αυτό, logistics center.

O CEO της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, έκανε μία πολύ κρίσιμη παρατήρηση όσον αφορά το ρόλο του Υπερταμείου: “To στοίχημα το δικό μας είναι, το Υπερταμείο, που δημιουργήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων, να γίνει και στην αντίληψη των Ελλήνων πραγματικά εθνικό καθώς στόχος είναι,  η καλύτερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου όπως και αύξηση της αξίας τους. Ανήκουμε 100% στο ελληνικό δημόσιο, δίνουμε χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους αλλά και στο ελληνικό δημόσιο”, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Το Υπερταμείο, επιπλέον, με το κύρος που έχει ως φορέας του Δημοσίου, λειτουργεί και ως  “προξενητής” στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς οι επενδυτές, “θέλουν έναν συνομιλητή στον οποίο να απευθύνονται και , στο πρόσωπο του Υπερταμείου, βλέπουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή”.

Στη βάση του τριετούς στρατηγικού του σχεδίου, η ΕΕΣΥΠ διευρύνει τις δραστηριότητές της και μάλιστα έχει κάνει το πρώτο βήμα, καθώς αρχικά με τη συνδρομή Τραπεζών, προχωράει στην αξιοποίηση κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ, ποσού που έχει συγκεντρώσει από μερίσματα των θυγατρικών της.

Kαρυτινός: Ανάκαμψη της οικοδομής από τα μέσα του 2023

Στο πρώτο πάνελ της ημερίδας, μετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ κ. Αριστοτέλης Καρυτινός ο οποίος επισήμανε ότι “η Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα οικόπεδα της Ευρώπης, ένα πλεονέκτημα το οποίο δεν το εκμεταλλεύεται η χώρα”.

Η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέκαμψαν κάπως τους ρυθμούς ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου και της αξιοποίησης ακινήτων, με τον κλάδο όμως να προβλέπεται να αναπτύσσει ρυθμούς και να ανακάμπτει περί τα μέσα του 2023 κι’ αυτό επειδή οι περισσότεροι Έλληνες κατασκευαστές δεν είχαν μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατασκευών και δεν είναι υπερδανεισμένοι.

Ο κ. Καρυτινός τόνισε ότι το μέλλον στην κατασκευή, βρίσκεται στα πράσινα, βιοκλιματική κτίρια, με την αρχή ήδη να έχει γίνει από τους γραφειακούς, ενώ στην πορεία θα ακολουθήσουν και τα logistics centers.

“H Eλλάδα είναι  φυσικός κόμβος για logistics” είπε ο CEO της Prodea προσθέτοντας πως ελπίζει σύντομα να δημιουργηθεί εμπορευματικό κέντρο στην περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

“Το δημόσιο μπορεί εύκολα να εκμεταλλευτεί, τα logistics, λόγω των εκτάσεων που διαθέτει, Εμείς, η Prodea, έχουμε ακίνητα αξίας περίπου 3 δις. , σημαντικής αξίας αλλά πολύ μικρότερης από τα υπολογιζόμενα 6 δις. του δημοσίου. Ωστόσο τα ιδιωτικά ακίνητα είναι πιο εύκολα με την έννοια ότι στην αξιοποίησή τους,  δεν συναντούμε τις αντιδράσεις που βλεπουμε στην περίπτωση δημοσίων ακινήτων, Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, το Ελληνικό θα είχε ήδη τελειώσει”, τόνισε ο κ. Καρυτινός.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top