Β. Ελλάδα: Στα σκαριά η ανάπτυξη μονάδων εκτροφής και μεταποίησης «καραβίδας του γλυκού νερού» σε λίμνες – Αφετηρία η Βεγορίτιδα!

Β. Ελλάδα: Στα σκαριά η ανάπτυξη μονάδων εκτροφής και μεταποίησης «καραβίδας του γλυκού νερού» σε λίμνες – Αφετηρία η Βεγορίτιδα!

Μονάδες καλλιέργειας – αλίευσης – μεταποίησης καραβίδας του γλυκού νερού αναμένεται να αναπτυχθούν προσεχώς σε λίμνες της Βόρειας Ελλάδας με αφετηρία τη λίμνη Βεγορίτιδα (σ.σ. μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων Φλώρινας και Πέλλας), όπου ήδη καταγράφεται σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββα Σαπαλίδη, σε σχετικές επαφές που έχει σε εξέλιξη το Επιμελητήριο Φλώρινας για την αξιοποίηση των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και για την καραβίδα του γλυκού νερού, μέχρις στιγμής έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από μία κινεζική επιχείρηση και δύο Έλληνες επιχειρηματίες και ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των ενδιαφερομένων.

Ποιες λίμνες «δείχνει» η μελέτη

Σύμφωνα, δε, με μελέτη της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μπορούν να αναπτυχθούν μονάδες εκτροφής και μεταποίησης του συγκεκριμένου είδους – το οποίο σημειωτέον είναι άκρως εξαγώγιμο ως γκουρμέ προϊόν – και σε άλλες λίμνες της Βόρειας Ελλάδας, όπως στη λίμνη Πολυφύτου (στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης), στη Βόλβη (στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης), αλλά και σε λίμνες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ερευνητικό πρόγραμμα

Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχει σε εξέλιξη σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Ανάπτυξη ενός νέου κλάδου πρωτογενούς παραγωγής υπό το πρίσμα της μεταλιγνιτικής εποχής: Καλλιέργεια της καραβίδας γλυκού νερού (Astacus spp.) στη Δυτική Μακεδονία – ASTACICULTURE-GR», στο πλαίσιο της «2ης Προκήρυξης ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών, με κωδικό για τη διαχείριση της ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ ΠΔΜ 80751 και Ε.Υ. τον καθηγητή της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ.Ιωάννη Γιάντση Ιωάννη.

Συνάντηση εργασίας

Όπως ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Φλώρινας, “την Τρίτη 3 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Φλώρινας παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Σαπαλίδη Σάββα, του καθηγητή της σχολής γεωπονίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιάντση Ιωάννη καθώς και επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην εκτροφή και μεταποίηση της καραβίδας του γλυκού νερού, ενός υποσχόμενου οργανισμού για την ανάπτυξη νέου κλάδου πρωτογενούς παραγωγής στην Π.Ε Φλώρινας. Το Επιμελητήριο Φλώρινας στηρίζει και ενθαρρύνει τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ανάπτυξη της Φλώρινας την δημιουργία επενδυτικού περιβάλλοντος και την διεύρυνση των θέσεων εργασίας”.

(Φωτογραφία από το pixabay.com)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Σιωπηρή πορεία στη μνήμη του Άλκη που έπεσε θύμα δολοφονίας οπαδικού επεισοδίου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Κοζάνη: Σάτιρα, γλέντι, χάλκινα και χορός στα “Μπουμπουσιάρια” της Σιάτιστας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αλέξανδρος Κόπτσης: Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά

Θεοφάνια: Αγιασμός των Υδάτων… με 2 Σταυρούς στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πανοράματος (ΦΩΤΟ)

Όλυμπος: Γιόρτασαν τα Θεοφάνια με το Βυζαντινό έθιμο των Σίχνων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Καβάλα: Αναβίωσε το έθιμο των «αράπηδων» στη Νικήσιανη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top