EISPRAXIS: Ενεργοποιείται ο νέος «Τειρεσίας» – Επιβεβαίωση Κ. Αναστόπουλου για το νέο σύστημα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

EISPRAXIS: Ενεργοποιείται ο νέος «Τειρεσίας» – Επιβεβαίωση Κ. Αναστόπουλου για το νέο σύστημα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Κυριάκου Πιερρακάκη, για το «EISPRAXIS», τον νέο «Τειρεσία» για χρέη προς το Δημόσιο. Επιβεβαίωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων Ελλάδος, Κώστα Αναστόπουλου, που είχε μιλήσει για το νέο πληροφοριακό σύστημα ήδη από τις αρχές Ιουλίου, στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά και στον Real Fm 107,1.

Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το κυνήγι οφειλετών του δημοσίου αποκτά η ΑΑΔΕ, με την ενεργοποίηση του νέου «Τειρεσία», του πληροφοριακού συστήματος EISPRAXIS όπως λέγεται, το οποίο και θα παρακολουθεί αυτόματα την οικονομική συμπεριφορά των φορολογουμένων, απλοποιώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη διαδικασία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η σχετική απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, για την ενεργοποίηση του EISPRAXIS, δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το νέο αυτό σύστημα, θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να έχει πλήρη εικόνα για τραπεζικές κινήσεις, μεταβιβάσεις ακινήτων, οικογενειακή κατάσταση, επιχειρηματική δραστηριότητα κτλ, προκειμένου στη συνέχεια να δημιουργείται αυτόματα ένας ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε οφειλή.

Το Δημόσιο πλέον θα έχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για την πορεία αποπληρωμής, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων, καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές και θα μπορεί να προχωρά άμεσα στην αποστολή ειδοποιητηρίων για την επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

Το EISPRAXIS θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει τις οφειλές και τα στοιχεία των φορολογούμενων από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους όπως το κτηματολόγιο, τα πιστωτικά ιδρύματα, οι συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, «Εργάνη», ΓΕΜΗ.

Επιβεβαίωση του Κ. Αναστόπουλου η λειτουργία του νέου συστήματος

Για την ενεργοποίηση του νέου «Τειρεσία», του νέου πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ, είχε μιλήσει ήδη από τις αρχές Ιουλίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων Ελλάδος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και τέως δήμαρχος Υδραίων, Κώστας Αναστόπουλος μιλώντας στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα», στον Real Fm 107,1.

Το νέο σύστημα, όπως είχε πει τότε ο κ. Αναστόπουλος, θα συγκεντρώνει όλες τις οφειλές που έχουμε προς το Δημόσιο, δηλαδή την εφορία, τον ΕΦΚΑ (συμπεριλαμβανομένων των παλαιών οφειλών) την τοπική αυτοδιοίκηση κτλ, προκειμένου να διαπιστώνει και τον βαθμό φερεγγυότητας των πολιτών, απέναντι στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Είχε σημειώσει προφανώς πως ο μηχανισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον Τειρεσία που λειτουργεί μέχρι σήμερα, που είναι ιδιωτική επιχείρηση και αφορά μόνο στις τράπεζες, τονίζοντας πως αντίστοιχο εργαλείο υπάρχει και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία κτλ.

«Θα υπάρχει ένας “μεγάλος αδελφός” που θα ξέρει όλες μας τις οφειλές και τις κρυφές και τις φανερές γιατί κάποιες από αυτές θα εμφανιστούν χωρίς να τις ξέρουμε καν. Δηλαδή στην τοπική αυτοδιοίκηση πολλοί έχουν οφειλές, χωρίς να το γνωρίζουν, γιατί πχ δήλωσαν επιπλέον τετραγωνικά και ο δήμος δεν τους έχει ειδοποιήσει ακόμη ότι υπάρχει διαφορά» είχε επισημάνει μεταξύ άλλων.

Ακούστε στο παρακάτω ηχητικό, τι είχε πει ο κ. Αναστόπουλος, στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά και στον Real Fm 107,1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστόπουλος: Έρχονται διαγραφές χρεών στον ΕΦΚΑ και νέος «Τειρεσίας»-Ποιοι μένουν χωρίς περίθαλψη (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top