Ελληνικό Δημόσιο: Το 2021 ήρθε, το φαξ… έφυγε!

Ελληνικό Δημόσιο: Το 2021 ήρθε, το φαξ… έφυγε!

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Στην ψηφιακή εποχή πέρασε το ελληνικό δημόσιο από τις 1 Ιανουαρίου 2021, με την επίσημη και πλήρη κατάργηση του φαξ ως μέσου διακίνησης εγγράφων από υπηρεσία σε υπηρεσία, αλλά και υποδοχής εγγράφων από φυσικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που δημοσιεύθηκε στις 19.11.2020 με ημερομηνία εφαρμογής την πρώτη μέρα του χρόνου, όλα τα έγγραφα θα πρέπει να διακινούνται ψηφιακά σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, καθώς και τα νομικά τους πρόσωπα.

Έτσι, το φαξ, το οποίο εγκαταστάθηκε στις δημόσιες υπηρεσίες πάνω από 20 χρόνια πριν και πλέον θεωρείται ως ένα παλαιολιθικό μέσο το οποίο οι νεότεροι σε ηλικία πιθανότατα ούτε ξέρουν να χρησιμοποιούν ούτε έχουν δει ποτέ, ήρθε η ώρα να τοποθετηθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Σκοπός της εν λόγω ρύθμισης, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, είναι η κατάργηση απαρχαιωμένων, πλέον, τρόπων επικοινωνίας στον δημόσιο τομέα, ώστε να καταφέρει να εισέλθει στην νέα, ψηφιακή πραγματικότητα. Η μετάδοση κειμένων σχεδίων ή φωτογραφιών θα βασίζεται πλέον καθολικά σε τεχνολογία στηριζόμενη στο διαδίκτυο, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το email, και όχι σε δίκτυο τηλεφωνίας.

Είναι έτοιμοι οι δήμοι για αυτήν την αλλαγή;

Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνον ο κεντρικός δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης παρέχει εδώ και καιρό στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνουν «realtime» τις υπηρεσίες για τα προβλήματα που εντοπίζουν χρησιμοποιώντας το κινητό τους, επισυνάπτοντας φωτογραφίες και με τη σειρά του ο δήμος να τους πληροφορεί για την εξέλιξη πάλι σε πραγματικό χρόνο και πάντα διαδικτυακά, τότε μπορεί εύκολα να συμπεράνει πως το φαξ δε χρειάζεται να “βγαίνει από το συρτάρι”. Άλλωστε, η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε περίτρανα την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του ελληνικού δημοσίου προς όφελος πάντα των πολιτών.

Αβαρλής: «Λύνει τα χέρια» η κατάργηση του φαξ

Κληθείς να σχολιάσει την ψηφιακή αναβάθμιση, που έγινε έστω και αργά, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι, ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής, αναφέρει, μιλώντας στο GRTimes.gr, ότι από την ημέρα που ανέλαβε τα ινία η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, τα φαξ μπορεί να μην χρησιμοποιούνται, μολαταύτα δεν έπαψε να είναι μια προϋπόθεση που έθετε το δημόσιο για την επικοινωνία με τους πολίτες. «Εμείς, λοιπόν, ζητήσαμε ευθείς εξαρχής η επικοινωνία με τον κόσμο να γίνεται μέσω email», επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι η διάταξη που καταργεί τα φαξ στην επικοινωνία του δημοσίου, ουσιαστικά «έλυσε τα χέρια» στον δήμο, αφού μέχρι πρότινος οι δημοτικές υπηρεσίες ακολουθώντας τον νόμο, έπρεπε να επικοινωνούν με τους πολίτες μέσω τηλεομοιοτυπίας.

Αναφερθείς σχετικά στη διευκόλυνση που έρχεται με την συγκεκριμένη απόφαση, ο κ. Αβαρλής εξηγεί ότι «όλες οι αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών και όχι μόνο, γίνονται ηλεκτρονικά μέσω πιστοποίησης κωδικών taxis net, ενώ αυτόματα πιστοποιείται και το email που δηλώνουν οι φορολογούμενοι ή η θυρίδα που δημιουργείται μέσα στο σύστημα», κάνοντας λόγο ουσιαστικά για μία διαδικασία που διαρκεί μόλις μερικά λεπτά, από ώρες που χρειαζόταν μέχρι και πριν από λίγους μήνες, προσφέροντας ταυτόχρονα πλήρη ασφάλεια των πληροφοριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσο τα τηλεομοιότυπα «άδειαζαν» σιγά – σιγά τα γραφεία του δήμου Θεσσαλονίκης που προχωρούσε στην ψηφιακή εποχή για την παροχή υπηρεσιών, τη θέση τους έπαιρναν 600 νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα μηχανήματα. Επόμενο βήμα, όπως θα πει ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είναι να αντικατασταθούν και τα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που «τρέχουν» ακόμα με Windows XP, λειτουργικό το οποίο κυκλοφόρησε το 2001 και… έληξαν το 2014, μη λαμβάνοντας καμία ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη και ως αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους, δηλαδή είναι πολύ πιθανό να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ