Επιχειρηματική έκρηξη στις εισαγωγές LNG

Επιχειρηματική έκρηξη στις εισαγωγές LNG

Επιχειρηματική έκρηξη στις εισαγωγές LNG παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, καθώς ισχυροί εγχώριοι παίκτες πλασάρονται σε καλύτερες θέσεις ενισχύοντας την παρουσία τους στην αγορά φυσικού αερίου.

Τρεις παράγοντες συμβάλουν στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται:

  1. ο περιορισμός της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη εξαιτίας των υψηλών τιμών στα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2)
  2. η πτωτική πορεία στις διεθνείς τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)
  3. η αναβαθμισμένη αποθηκευτική δυναμικότητα των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα

Σημειώνεται πως με την τρίτη δεξαμενή η αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεθυθούσα αυξήθηκε σχεδόν κατά 75%, στα 225.000 κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αερίου τους τελευταίους μήνες η παραγωγή από λιγνίτη βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, τον Ιούλιο ήταν μόλις το 16,52% του συνόλου της παραγωγής, όταν η παραγωγή από μονάδες φυσικού ενισχύεται καλύπτοντας τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό σε ποσοστό μέχρι και 40%.

Στο πλαίσιο αυτό ΔΕΠΑ και ιδιώτες εισάγουν σημαντικές ποσότητες LNG για τους επόμενους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ έως το τέλος του έτους: η Mytilineos προγραμματίζει να εισαγάγει  δέκα φορτία LNG, η ΔΕΠΑ επτά φορτία, ενώ από δυο φορτία θα εισάγουν η Προμηθέας του ομίλου Κοπελούζου και η Ήρων του ομίλου ΓΕΚ –ΤΕΡΝΑ.

  • Η Mytilineos πήρε την πρωτιά από τη ΔΕΠΑ στις εισαγωγές LNG, καθώς έχει προγραμματίσει να εισάγει συνολικά 767.765 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου στο επόμενο τρίμηνο: τέσσερα φορτία τον Οκτώβριο, τρία το Νοέμβριο και τρία τον Δεκέμβριο. Η Mytilineos σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αναδειχθεί φέτος στον μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG στη χώρα.
  • Η ΔΕΠΑ της για το επόμενο τρίμηνο προγραμματίζει να εισάγει επτά φορτία LNG που αντιστοιχούν σε 486.000 κυβικά μέτρα: δύο φορτία θα εισαχθούν τον Οκτώβριο, δυο το Νοέμβριο και τρία τον Δεκέμβριο.
  • Η Προμηθέας που δραστηριοποιείται κυρίως στην εισαγωγή αερίου της Gazprom μέσω του κεντρικού αγωγού και κατέχει το 30% της συγκριμένης αγοράς, προγραμματίζει την εισαγωγή δυο φορτίων LNG στο τέλος Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου συνολικής δυναμικότητας 89.552 κυβικά μέτρα.
  • Η Ήρων έχει προγραμματίσει να εισάγει δυο φορτία υγροποιημένου αερίου εντός του Δεκεμβρίου συνολικής δυναμικότητας 91.980 κυβικών μέτρων.

Εφοπλιστές

Οι Έλληνες εφοπλιστές συμπληρώνουν το επιχειρηματικό παζλ, καθώς τελευταία σαρώνουν στις ναυπηγήσεις νέων φορτηγών πλοίων μεταφοράς LNG από τους μεγάλους παγκόσμιους παραγωγούς, σε ΗΠΑ και Ασία.

Πλέον όπως δείχνουν τα στοιχεία έχουν βάλει ρότα για την πρωτιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons, ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν καταθέσει το 40% των παραγγελιών που τρέχουν αυτή την περίοδο τα ναυπηγεία κυρίως της Ασίας.

Το ποσοστό είναι εντυπωσιακό εφόσον αναλογιστεί κάποιος ότι το μερίδιο των Ελλήνων εφοπλιστών στον παγκόσμιο στόλο είναι σήμερα περίπου 16%.

Τους τελευταίους 18 μήνες έχουν κατατεθεί συνολικά 100 νέες παραγγελίες για LNG carriers από παλιούς και νέους παίκτες. Μόνο το 2018 οι παραγγελίες που κατατέθηκαν έφτασαν τις 77.

Τα πλοία αυτά θα κοστίσουν, σύμφωνα με την Clarksons, 12,7 δισ. δολάρια.

Στρατηγικό εταίρος

Η Ελλάδα, είναι πλέον από τους πιο σημαντικούς στρατηγικού εταίρους των ΗΠΑ όσον αφορά την αμερικανική ενεργειακή ατζέντα, μία εταιρική σχέση που περιλαμβάνει και τις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Αυτό τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ από το βήμα του τρίτου SouthEast Europe Energy Forum, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα», κάτι που δήλωσε βέβαιος ότι θα γίνει, συμπληρώνοντας πως «οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο στην περιοχή».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top