Κληρώνει σήμερα για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Κληρώνει σήμερα για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Με αισιοδοξία από τη μεριά της ΔΕΗ και εξωτικό άρωμα Πεκίνου, υποβάλλονται σήμερα οι μη δεσμευτικές προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες από τους υποψήφιους μνηστήρες. 

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν καθώς στις αρχές του μήνα ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης βρέθηκε στην Κίνα προς αναζήτηση ενδιαφερομένων για το πωλητήριο του λιγνιτικού πακέτου της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

Έως σήμερα το απόγευμα, 5 μμ, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που τηρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια της προκήρυξης, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Θα υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας με τη ΔΕΗ και την επόμενη ημέρα θα έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων για τον τεχνικοοικονομικό έλεγχο των μονάδων και παράλληλα θα παραλάβουν το πρώτο σχέδιο της σύμβασης μετόχων.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση μετόχων και οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν 5 με 8 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεδομένοι θεωρούνται οι επενδυτές που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό, αν και παραμένουν επιφυλακτικοί: η Μυτιληναίος, η κοινοπραξία της τσεχικής εταιρείας Seven Energy με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και κοινοπραξίας China Energy-Κοπελούζου. Η τελική στάση τους, βέβαια, θα κριθεί από το κείμενο της συμφωνίας αγοραπωλησίας μετόχων και τη διαμόρφωση των νέων όρων μετά από διαπραγματεύσεις.

Το ερώτημα είναι εάν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον κι άλλοι εγχώριοι επενδυτές (π.χ. Βιοχάλκο), εξετάζοντας τους νέους όρους της συμφωνίας μετόχων και άλλες παραμέτρους όπως, ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών-κερδών για μία εξαετία καθώς και το καθεστώς τροφοδοσίας της Μελίτης με λιγνίτη από την Αχλάδα.

Ο κ. Παναγιωτάκης, πάντως, έκανε λόγο για το ενδιαφέρον κι άλλων επιχειρήσεων του εξωτερικού, επικεντρώνοντας κυρίως στην Κίνα. Ο ίδιος έκανε γνωστή την κρούση της κινεζικής CMEC με την οποία η ΔΕΗ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη Μελίτη, εκτός από το ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον της China Energy, η οποία συμμετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου αλλά η εν λόγω κοινοπραξία αποσύρθηκε στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι οι όροι του διαγωνισμού είναι πιο ελκυστικοί, καθώς έχουν λυθεί θέματα όπως είναι το εργασιακό κόστος. Όμως, σε εκκρεμότητα είναι θέματα όπως, ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ), καθώς η έγκριση από την Κομισιόν παραμένει σε εκκρεμότητα, μολονότι η ελληνική πρόταση έχει ήδη προκοινοποιηθεί και προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχες αγοραπωλησίες στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Παναγιωτάκης, η πώληση δεν σημαίνει και τίμημα χαμηλό. «Άλλο πώληση των μονάδων, άλλο μηδενικό όφελος και πολύ περισσότερο ζημιά για την επιχείρηση», δήλωσε πρόσφατα, σχολιάζοντας τις προηγούμενες  προσφορές.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει σύντομα με τη συγκεκριμένη υποχρέωση έναντι των θεσμών και η ΔΕΗ επιδιώκει την αποεπένδυση για να στραφεί σε άλλες δραστηριότητες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top