Μελέτη του ΕΜΠ για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Μελέτη του ΕΜΠ για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Μελέτη για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Ενέργειας, στο πλαίσιο των εργασιών και αρμοδιοτήτων για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.

Η μελέτη του ΕΜΠ εντοπίζει και προωθεί την ηλεκτροκίνηση ως ωφέλιμη επιλογή τόσο για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων στον τομέα των μεταφορών όσο και για την ενεργειακή μετάβαση με αύξηση των περιθωρίων εκμετάλλευσης και διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ΡΑΕ, σκοπεύοντας στη λεπτομερή και επισταμένη εξέταση του θέματος και την αποσαφήνιση των εναλλακτικών επιλογών, ανάθεσε στο ΕΜΠολυτεχνείο τη διεξαγωγή μελέτης σχετικά με τους ενδεικνυόμενους και διεθνώς υιοθετούμενους τρόπους ανάπτυξης του δικτύου υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, της λειτουργίας και της χρήσης του.

Μπορείτε να δείτε εδώ τη σύνοψη της μελέτης του ΕΜΠ, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περιγραφή των μοντέλων ανάπτυξης υποδομών ηλεκτροκίνησης, των φορέων που συμμετέχουν στη λειτουργία των υποδομών φόρτισης και των ρόλων αυτών, των μοντέλων οργάνωσης της αγοράς ενέργειας για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί κεντρικό τμήμα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του ΕΣΕΚ, το οποίο πλέον παίρνει τον δρόμο του προς τη Βουλή ώστε σε να κατατεθεί στην Κομισιόν. Πρόκειται για έναν σαφή οδικό χάρτη προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας,  λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικασία ριζικού μετασχηματισμού του τομέα της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, που ως κινητήρια δύναμη έχει τις δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ένας σημαντικό πεδίο είναι ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών. Όπως επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης: «Στο ΕΣΕΚ προβλέπεται σημαντική διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και των βιοκαυσίμων στον τομέα των μεταφορών, με το μερίδιο να ανέρχεται στο 11% το 2030 από 2% το 2016.  Για την ηλεκτροκίνηση στις οδικές μεταφορές προβλέπεται αύξηση του μεριδίου των ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων στο 10% του στόλου μέχρι το 2030. Για την υλοποίηση όλων αυτών ξεκινάμε με την ολοκλήρωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου και θα ακολουθήσει η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών φόρτισης και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου παροχής κινήτρων για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top