Μενού East Med στην τριμερή στο Ισραήλ

Μενού East Med στην τριμερή στο Ισραήλ

Με τον East Med στο βασικό μενού της κουζίνας των αγωγών φυσικού αερίου, στη λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου, πραγματοποιείται σήμερα η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ.

Η συνάντηση γίνεται με τις ευλογίες του Aμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που μεταβαίνει στο Ισραήλ. Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει στο ταξίδι ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφερόμενος στη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξήγησε ότι «με τον τρόπο αυτό έχουμε ουσιαστικά μια τετραμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ».

Δήλωσε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν θετικά την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και ενδιαφέρονται γι’ αυτή, κρίνοντας ότι οι τρεις χώρες αποτελούν εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή σε τέτοιο βαθμό που οι ίδιες επιθυμούν με τη δική τους παρουσία να ενισχύσουν αυτό το σχήμα». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να επιζητούν να γίνουν οι ίδιες μέρος της εξίσωσης ασφάλειας που αναπτύσσεται στον γεωπολιτικό χώρο μας».

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η στήριξη της Αιγύπτου στο επενδυτικό σχέδιο του East Med που προωθούν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος με κατεύθυνση προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς επίσης η συμμετοχή του ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil, καθώς επίσης των Edison και ΔΕΠΑ.

Η συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας διαμορφώνει πολύ θετικό κλίμα, τόνισε ο υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου που διοργάνωσε χθες στην Αθήνα η «Ναυτεμπορική».

Βασικός πόλος

Στην ευρύτερη περιοχή διαμορφώνεται πλέον ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον για να αποτελέσει έναν βασικό πόλο παραγωγής και να καλυφθούν οι ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς σε φυσικό αέριο, σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

«Θέλουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν νέο πόλο ανάπτυξης, παραγωγής, στο πλαίσιο της συνεργασίας με όλες τις χώρες», ανέφερε, κάνοντας μνεία στο «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στη ΝΑ Μεσόγειο» και τις από κοινού πρωτοβουλίες με τις χώρες της περιοχής στην κατεύθυνση της ενισχυμένης συνεργασίας, με αποκορύφωμα τις συζητήσεις για τον αγωγό East Med.

Η σημασία της αμερικανικής παρουσίας στην τριμερή σύνοδο, εκτός από την οικονομική διάσταση της περιοχής, αντικατοπτρίζει και την γεωπολιτική σημασία, που πηγάζει από τα έγκατα της γης, καθώς προωθεί τη διαφοροποίηση πηγών προμήθειας και οδεύσεων για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Οι νέοι αγωγοί σπάνε το ρώσικο μονοπώλιο και δημιουργούν επιφυλάξεις στη Μόσχα και ταυτόχρονα εγείρουν τα αντανακλαστικά της Τουρκίας που βλέπει να απειλούνται τα δικά της γεωστρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Ο πυρετός των εξελίξεων στην περιοχή αλλάζει και το τοπίο κυριαρχίας, σε επίπεδο επιχειρηματικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων, στην περιοχή. Τα θέματα ασφαλείας αποτελούν τη σιδερένια γροθιά της εμπλοκής πολυεθνικών της ενέργειας στις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Αυτό ήταν το επίκεντρο των επαφών με ομίλους του κλάδου στις ΗΠΑ, στο Χιούστον, στο πλαίσιο της CERAWeek. Στόχος του συνεδρίου ήταν η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ, Ισραήλ και Αιγύπτου για τη διαμόρφωση μιας περιφερειακής αγοράς αερίου με παγκόσμια εμβέλεια.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει τις εξελίξεις κλείνοντας όλες τις εκκρεμότητες. Πέντε συμβάσεις παραχώρησης έχουν ήδη προχωρήσει. Δυο συμβάσεις για το Οικόπεδο 10 στην Κυπαρισσία (ΕΛΠΕ) και την περιοχή του Ιονίου (Repsol και ΕΛΠΕ) αναμένεται να υπογραφούν το ταχύτερο, ώστε στη συνέχεια να πάρουν το δρόμο για την τελική κύρωσή τους από τη Βουλή.

Μέσα στους τέσσερις επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και θα υπογραφούν οι συμβάσεις στην κοινοπραξία ExxonΜobil, Τotal και ΕΛΠΕ για τα δυο θαλάσσια οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μια συμφωνία με μεγάλο ειδικό βάρος που εκτιμάται ότι βάζει την Ελλάδα στο χάρτη των ερευνών της ΝΑ Μεσογείου.

Παράλληλα, διαμορφώνονται οι συνθήκες προσέλκυσης ενδιαφέροντος για παραχωρήσεις σε νέες θαλάσσιες περιοχές Νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Στην Ελλάδα οι ξένες επιχειρήσεις εστιάζουν το ενεργειακό επενδυτικό τους ενδιαφέρον κυρίως στον κλάδο των υδρογονανθράκων, τις ΑΠΕ, τα δίκτυα ενέργειας και τον εξηλεκτρισμό (μεταφορών, νησιών κλπ).

Υπάρχει ένα καθαρό πεδίο στον τομέα της ενέργειας στο οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί ένας πολύ μεγάλος κύκλος επενδύσεων άνω των 32 δισ. ευρώ, μέχρι το 2030, βάσει των υπολογισμών του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και Κλίμα που κατατέθηκε στις αρχές του έτους στην Κομισιόν.

Γέφυρα

Στην προηγούμενη, τριμερή συνόδου κορυφής, στην πόλη Μπέερ Σέβα, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας σημείωσε ότι ο αγωγός East Med αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή και αποτελεί “γέφυρα” συνεργασίας για την ειρήνη και τη συνανάπτυξη. Όπως τόνισε, οι ενεργειακοί αγωγοί δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συγκρούσεων, γι’ αυτό και απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες χώρες να συμμετάσχουν, εφόσον σέβονται τις ίδιες αξίες και αρχές.

Η συμμετοχή της Αιγύπτου χαράσσει νέα δεδομένα στην περιοχή για τον τομέα των υδρογονανθράκων και την επικροτεί η αμερικανική πλευρά. Η αισιοδοξία για την υλοποίηση του έργου αναμένεται να είναι στην πρώτη γραμμή των επικοινωνιακών επιτελείων, μολονότι προέκυψαν σκιές, επιπλοκές, από την ιταλική πλευρά, εξ ου και διερευνώνται, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, εναλλακτικά σενάρια οδεύσεων που βάζουν στο κάδρο τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top